Rigtig, rigtig mange mennesker hader at koge ris. Hvis ikke de smatter ud som grød, er de tørre og hårde. Hvis de da ikke bare brænder på.

Personligt frygter jeg ikke risen. Jeg mestrer ikke en række forskellige metoder, men holder mig til en, som virker for mig. 

Det skal bemærkes, at resultatet hænger lidt mere sammen i klumper end de helt løse ris, som de serverer på plejehjemmet. Til gengæld koger riskornene ikke ud, men er dejligt faste uden at være rå indeni.

Jeg bruger helst basmati-ris, og tilberedningen egner sig perfekt som tilbehør til asiatisk mad eller til stegte ris. Og de er heller ikke dårlige til en gang boller i karry.

LÆS OGSÅ: Baconfedt og 10 andre ting du ikke skal smide ud i køkkenet

Her er de syv faktorer, der er med til at gøre risene vellykkede. Hver gang.

1. Tid nok

Hvis du sætter risen over som det sidste, du skal have klar til dit måltid og forsøger at haste den klar, bliver resultatet dårligt. Beregn (minimum) en halv time til projektet.

2. Skyl risene grundigt inden brug 

Når du koger ris som tilbehør, vil du gerne af med den stivelse, der sidder uden på riskornene. I andre tilfælde, hvis du laver en risengrød, en risotto, en paella eller en anden ret, hvor du har brug for stivelsen til at jævne en væske, er stivelsen din ven. Det er den ikke her, hvor den bare klistrer risene sammen. Derfor skal du vaske den af:

Skyl risene i gryden, mens du forsigtigt kører dem rundt med hånden, så du får gnubbet og skyllet stivelsen af. Hæld vandet fra. Gentag processen tre gange. NB: Du kan med fordel gemme det næringsrige ris-skyllevand og bruge det til at vande dine potteplanter med.


3. Mængden af vand

Grundlæggende er der to måder at koge ris på. Enten koger man det med relativt lidt vand, som alt sammen er opsuget af risen, når kogningen er slut. Ellers koger man det i rigelig vand, ligesom pasta. Jeg bruger den første metode, fordi jeg synes, det holder mest på smagen og konsistensen.

Man kan læse mange tal på nettet angående hvor meget vand, der skal bruges til denne metode. Jeg læste engang i en indisk kogebog, at man kan måle med hånden, hvor meget vand, man skal bruge: Hæld ris i gryden (ca. 150 g per person). Læg din flade hånd oven på risen. Hæld vand i, indtil det dækker din hånd til lige over knoerne. Den metode har jeg fulgt siden, og det giver en gennemtilberedt, men ret al dente ris.   

LÆS OGSÅ: Ni ting du aldrig må gøre når du koger pasta

4. En gryde med tyngde

Når man koger ris i en beskeden mængde vand, er det vigtigt med en gryde, der kan holde på varmen, uden at risen brænder på i bunden. Brug en gryde eller kasserolle med en solid bund i støbejern, stål eller kobber. 

5. Damp

På grund af den lille mængde vand, er dampen en vigtig faktor, når risen skal tilberedes. Dæk gryden med et tætsluttende låg, og sæt risen over at koge på højeste blus. Når vandet bobler, lader du det koge videre ved samme temperatur i et par minutter.    

6. Lav varme

Nu er der dannet masser af varme og damp inden i gryden, men der er ikke meget vand, der forhindrer risen i at brænde på. Derfor skruer du nu ned på absolut laveste blus. Hvis du har et gammelt elkomfur, der reagerer lige så langsomt som et containerskib, så har du på forhånd indstillet et blus, som du kan flytte gryden over på. Lad risen koge videre i 10-11 minutter. Undlad at løfte på låget, så dampen ikke fiser ud.

7. Trækketid

Tag risene fra varmen, men behold låget på. Lad dem trække således yderligere 10-11 minutter, inden du serverer dem. Denne sidste blide dampning gør riskornene luftigere og mere møre. Du kan løsne risene med en gaffel eller en ske. Nogle kan også godt lide en klat smør eller olie, men jeg synes ris smager dejligt i sig selv. 


LÆS OGSÅ: Sådan spiser du som en rapper

LÆS OGSÅ: Otte slags mad der er mindre syndige end du tror

LÆS OGSÅ: Sådan laver du den perfekte pizzadej