Udtrykket 'som at få en kold spand vand i hovedet' har fået en helt bogstavlig og viral betydning sommeren over. Tusindvis af mennesker på de sociale medier har nemlig udfordret hinanden til at få hældt en spand isvand over sig. Hvis man ikke gør det, skal man donere 100 dollars til bekæmpelsen af den frygtede sygdom ALS. En sygdom, der angriber nerveceller i rygmarven og hjernen og dermed lammer kroppen.  

Hvis man selv har accepteret og udført den kolde manøvre, har man muligheden for at nominere tre andre, der skal gøre det samme. Og på den måde er udfordringen blevet delt og delt og delt....

Siden starten af juni, hvor udfordringerne begyndte at tage fart, har 15 millioner mennesker postet, kommenteret eller liket på en udfordring. Der er blevet delt over 1.2 millioner videoer på Facebook, og fænomenet er blevet nævnt over 2.2 millioner gange på Twitter.

ALS Association meddelte søndag (17. august) New York Times, at der er blevet samlet 13.3 millioner dollars ind. 

Peter Frates, der er tidligere kaptajn for Boston Colleges baseballhold, er blevet udnævnt som manden bag ’The Ice Bucket Challenge’. Det er hans video , der af de fleste bliver angivet som kampagnens egentlige epicenter. Frates, der kun er 29 år fik i 2012 selv konstateret ALS. 

Efterfølgende er antallet af videoer på de sociale medier eksploderet. Især har mange kendisser taget velgørenhedsspillet til sig. Her er et udvalg:

Her er det Justin Timberlake og The Tennessee Kids, der hælder spandevis af isvand over dem selv og samtidigt donerer en sum penge. Justin sætter samtidig gang i en af de mest populære udfordringer indtil videre ved at nominere ‘The Tonight Show’ med Jimmy Fallon. 

Et af de sjoveste indslag er kommet fra Chris Pratt.

I sær i sportsverden har 'Ice bucket-udfordringerne' været populære. Fodboldspillere som Neymar, Marcelo og Cristiano Ronaldo har deltaget. Her nominerer Ronaldo Jennifer Lopez, Beyonce og Lil Wayne. 

Præsident Barack Obama har flere gange modtaget udfordringer. Han har endnu ikke hældt vand over sig selv, i stedet har han valgt at donere penge til forskningen. Her gør basketstjernen Lebron James sit forsøg for at få præsidenten gennemblødt. 

En af de mest kreative videoer er lavet af billionæren Bill Gates.

Ishockeyspilleren Paul Bissonnette tager bogstaveligt talt udfordringerne til nye højder.

Det virale fænomen har endnu ikke for alvor indtaget danskernes sociale medier. Men måske Caroline Wozniacki kan sætte gang i trenden herhjemme. 

Manden, der startede det hele, mærkede selv det kolde gys, da han i torsdags fik hjælp af Boston Red Sox til at hælde en spand over sig selv.