Når jyder flytter til København, ser man ofte, hvordan han vil forsøge at fralægge sig sine jyske sprogkundskaber for at assimilere sig til det nye hippe miljø. Efter mellem seks og tolv måneder går det dog typisk op for jyden, at rigsdansk er en fattig dialekt, hvor alting lyder røvsygt.

Som en følge vil den jyske stolthed blomstre op, og den jyske dialekt vil igen tone frem i den daglige tale – måske endda med endnu større styrke end tidligere for virkeligt at understrege den dialektiske overmagt.
 
Ovenstående er selvfølgeligt et fuldstændig uvidenskabeligt antropologisk studie, men ikke desto mindre helt sandt, og en glimrende anledning til at lave en liste med de smukkeste jyske vendinger, som alle burde kende. Alle udtryk er naturligvis kurateret af en ægte jyde. 
 
1. At være fisebrændt
Følelsen du kan få mellem ballerne, når du går meget på varme dage eller er lidt for hidsig med det grove toiletpapir. Fisebrændt udtales ”fisbræn”.

LÆS OGSÅ: 30 tegn på at du er jyde i København
 
2. At gå tværmarker
Kl. 5.00 om morgenen på vej hjem fra byfestteltet, vælger du at gå tværs over marken for at spare et par kilometer. Også selv om duggen på kornet giver våde baws. Udtrykket kan også bruges, når du traver igennem Kongens Have, over pladsen foran Orange Scene eller over rådhuspladsen. Udtrykket er eksponentielt sjovere at bruge, jo mindre markagtigt det, du skal forcere, er.


 
3. Karl om natten, karl om dagen

”Ka’ du vær en kårl om æ nat, ka du ow vær en kårl om æ daw.” Ja, når du kan stå på Sunday og spille sprød til kl. 5 om morgenen, skal du også kunne være frisk til rengøring og svigerforældre dagen efter. Ellers er du ikke en ægte karl.
 
4. Op på lakridserne

”Kom så drenge! Op å lakridser,” råbte min gamle håndboldtræner, når jeg var lidt lad ude på fløjen, mens tidligt-i-puberteten-Claus lagde an til et hopskudshammer fra tremeterlinjen. Lakridserne er synonymt med mærkerne, og altså noget man skal op på, når noget vigtigt er ved at ske. Som fx når din makker kommer med fem øl, og I er seks ved bordet.

LÆS OGSÅ: 
30 tegn på at du er københavner i Jylland
 
5. Sinne med æ vinne

Denne skribent erfarer uenighed om, hvorvidt vinne betyder vind eller vindue, men uanset hvad, betyder udtrykket, at du skal tage det roligt. Findes også i udgaven ”sinne gas”.

6. Sku’ vi nu ikke lige….

I samme boldgade som den forrige og kan bruges, når pigerne i din RUC-humaniora-gruppe er lige ambitiøse nok og vil have alle til at arbejde henover weekenden. Du ved jo godt, at jeres ræverøde rapport og karakteren for det, ikke kommer til at betyde noget som helst for jeres fremtidige karriere som dagpengemodtagere (Læs: Ja ja, det er bare for sjov, denne skribent er selv fra RUC).

7. Ta’ meter!

Hyppigt anvendt udtryk inden for jysk seriebold. Brug det, når din boldhavende medspiller har god plads til at føre bolden frem af banen, eller hvis du ikke selv har luft til at gøre dig spilbar. Er du sådan lidt morfarsjov i det, kan du også bruge den i køen til buffet’en. 
 
8. Sikke noget katskide

Den giver næsten sig selv. Noget katten har skidt, er sjældent noget særligt brugbart og deraf udtrykket. Sig det, når ølfustagen er tom, eller når aftenens scoremål viser sig at have en diller.
 
9. Høg en hak

Brug det i pølsevognen, bussen eller baren i byfestteltet. Det samme som at spørge, om folk ikke lige kan rykke en balle.
 
10. Er du makke i hovedet?

Den jyske version af ”er du dum eller hvad?”
 
11. Nej, det er ikke sådan med det, jo.

Et udtryk, som ingen rigtigt ved, hvad betyder. Kan uforståeligt nok anvendes, selv om det rent faktisk er sådan med det. Bruges ofte, når der opstår pludselig stilhed i en gruppe af mennesker, efter et samtaleemne er udtømt. Hører du udtrykket, kan du eventuelt kvittere med: ”Nej, det.”

LÆS OGSÅ: Aalborg, du er stadig min havneluder

LÆS OGSÅ: 19 gode ting at lave i Aarhus

LÆS OGSÅ: Derfor skal jeg ikke til Roskilde