Er du til mad i det fri, men ikke så meget for brankede pølser og flute med røgsmag? Så supplér grillen med en køleboks, næste gang du skal på tur.

Med denne metode lover det eksperimentelle køkken Modernist Cousine, at kødet bliver perfekt rosa hele vejen igennem.

Det kan lyde ulogisk at tilberede bøffer i en køletaske, men fremgangsmåden bruges af mesterkokkene og kaldes "Sous vide". Den går ganske enkelt ud på, at kødet varmes langsomt op i et vandbad, indtil den ønskede temperatur er opnået. På den måde undgår du at stresse kødet med høje temperaturer og sikrer en saftig bøf med smag.

LÆS OGSÅ: 8 fejl du ikke må begå når du griller

Den danske side Sousvidemaster.dk har specialiseret sig i opskrifter efter metoden, og skriver også om friluftsvarianten i køleboksen.

Du behøver blot en køleboks, varmt vand, et par fryseposer og et stegetermometer.

Fremgangsmåde:

  • Fyld køleboksen med varmt vand. På grund af varmetabet undervejs, skal det ifølge sousvidemaster.dk være et par grader varmere end den ønskede sluttemperatur i kødet. Kødet ligger i pose under hele tilberedningen, så er vandet fra hanen varmt nok, kan du sagtens bruge det. Alternativt kan du spæde til med kogende vand, for at nå op på den ønskede temperatur. Tjek varmegraderne med stegetermometeret.
  • Læg en bøf i en frysepose, og sænk langsomt posen ned i vandet så luften trykkes ud.
    Bind en knude eller sæt en klemme på den lufttomme pose, og lad den synke til bunds.
  • Vent 1-2 timer alt efter mængden og tykkelsen 
Kødet er længere tid om at blive færdigt i køletasken end på en grill. Forvent at en solid bøf med en tykkelse på to centimeter tager omtrent en time.

Et kyllingebryst når op på de nødvendige 60 grader allerede efter 30 til 40 minutter, men husk at den skal holde den temperatur mindst 20 minutter, for at salmonella og andre farlige bakterier er slået ihjel.

LÆS OGSÅ: Brug to minutter mens kødet hviler: Den absolut nemmeste måde at få grillristen ren

Uanset hvor varmt vandet er, kan kødet ikke danne stegeskorpe. Her er det nødvendigt at låne eftervarmen fra en grill i 30 sekunder på hver side. Smag til med salt og peber, og bøffen er klar til servering. Er der ingen varm grill i nærheden, kan du alternativt medbringe en lille gasbrænder til at give kødet en indbydende stegeskorpe.

TIPS:
Hold dig til små møre udskæringer.
Brug kun hele udskæringer. Metoden egner sig ikke til hakket kød og pølser.

Se metoden testet i denne YouTube-video:



LÆS OGSÅ: Klar ved grillen? Her er de gyldne råd der vil imponere gæsterne

LÆS OGSÅ: Bliver grillmaden altid forsinket? Her er de bedste tricks til optænding

LÆS OGSÅ: Vi shopper: Grill og grej