Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

Peaky Blinders - alt om den populære britiske gangsterserie

Der er få så stærke og stilbevidste serier som den britiske serie, Peaky Blinders, der er produceret af BBC, men herhjemme kører på Netflix.

Her følger man familien Shelby og deres opstigen i Birminghams underverden til en af Englands mest magtfulde bander.

Vi har elsket serien fra start, og her har vi samlet alt vores indhold om serien.


vis
mere

Der er gennem årene lavet utroligt mange fede gangster-serier, og flere af dem er på vores liste over de mest ikoniske serier nogensinde. Men de har som regel udgangspunkt i den amerikanske underverden. Med Peaky Blinders har vi fået en serie, der er ligeså spændende og medrivende (og brutal) som sine amerikanske bandebrødre.

Det er Steven Knight, der har skrevet den. Og her han forklarer og forsvarer her seriens brug af vold, der er uundgåeligt, når man vil fortælle om en sigøjnerbande, der har fået deres frygtede navn, fordi de bogstavelig talt blinder deres modstandere.

Serien har sit udgangspunkt efter 1. verdenskrig, hvor mange unge britiske mænd kommer hjem med sprængte lemmer og sind. En af dem er seriens hovedperson, Thomas Selby spillet af Cillian Murphy, der har været med i de frygtede skyttegrave. Nu er han kommet hjem med en brændende ambition om at eskalere familiens gamblingvirksomhed til en fuldblods mafiaorganisation.

Peaky Blinders-stilen


Serien har udover sin spændende historie og stærke karakterer fra begyndelsen været utrolig stilbevidst. Der er tænkt over mindste detalje lige fra musikken med nogle af de største indienavne som Nick Cave og Radiohead til ikke mindst tøjstilen og frisurerne. 

Netop det sidste har dannet skole også i de danske frisørsaloner, hvor mange efterspørger især Thomas Shelbys skiftende frisurer.

Tøjet blev dengang lavet i nogle materialer, der kunne tåle at blive brugt, men samtidig var præsentabelt. Tøjet skulle gå både til en dag i marken, på fabrikken og i kirkens mere formelle rammer.

Og det passer godt til den stil, mange også foretrækker i dag, hvor man både er velklædt, men samtidigt ikke er for formel. Det er slidstærke støvler, jakkesæt af uld og selvfølgelig den uundgåelige six pence (det er her Shelby-familien gemmer barberblade, de kan bruge i kamp).

Indtil nu er der lavet fire sæsoner af den fantastiske serie, men seriens skaber, Steven Knight, har lovet, at der er mange flere på vej. Indtil nu er det annonceret, at femte sæson får premiere i 2019, mens en sjette og syvende sæson også skulle være i støbeskeen. Vi vil holde dig underrettet, så snart der er nyt.

Se, hvad vi ellers skriver om: Netflix, Serier, HBO og Game of Thrones