Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

Den korte radioavis - Danmarks sjoveste radioprogram

“Klar. Parat. Skarp!”. Siden 2015 har de to komikere Rasmus Bruun og Frederik Cilius fem dage om ugen sendt magthavere og mediefolk gennem en satirisk kødhakker i radioprogrammet 'Den Korte Radioavis'.

Som en dansk radiopendant til Jon Stewarts ‘The Daily Show’ udstiller duoen magthaverne og mediefolkenes dobbeltmoral og magtfuldkommenhed gennem seniorkorrespondent Kirsten Birgit Schötz Kretz Hørsholm – spillet af Frederik Cilius.

Her på siden kan dykke ned i historien bag Den Korte Radioavis, læse et interview med seniorkorrespondenten Kirsten Birgit Schötz Kretz Hørsholm – og blive klogere på, hvad de to skarpe satirikere har i posen til os, når de rammer de skrå brædder med Den Korte Radioavis-spinoff’en, ‘Sommer på Birgit Ø’, i 2020.


Den Korte Radioavis fik succes mod alle odds

Det lå bestemt ikke i kortene, at ‘Den Korte Radioavis’ skulle blive en af nyere tids største radiosuccesser, da programmet debuterede på Radio24Syv i februar 2015.

Programmet blev – og bliver stadig – sendt klokken 12 på alle hverdage – et traditionelt forfærdeligt tidspunkt, hvis man går op i lyttertal. Bag mikrofonerne var de to forholdsvist uprøvede komikere Rasmus Bruun og Frederik Cilius, der begge var udklækket fra DR’s talenthold.

Da Radio 24Syvs to programchefer, Mads Brügger og Mikael Berthelsen, pitchede Den Korte Radioavis, indrømmede Bruun og Cilius, at de egentlig ikke rigtig gik op i politik. Og ingen af dem brød sig særlig meget om ideen med at klæde Frederik Cilius ud i dametøj og paryk i rollen som Kirsten Birgit Schötz Kretz Hørsholm.

Alligevel takkede de ja, og i dag er Den Korte Radioavis på Radio24syv kult, prisbelønnet og bliver kaldt det danske svar på Jon Stewart.

”Første gang var det eddermame ikke rart, da mikrofonen blev tændt, og man vidste, at den først blev slukket en time senere,” siger Frederik Cilius i et interview med Euroman.

De to fandt dog hurtigt melodien, og i dag har Den Korte Radioavis udviklet sig til Radio 24Syvs helt store flagskib med flere hundredetusinde lyttere per udsendelse.

Det skyldes ikke mindst seniorkorrespondenten Kirsten Birgit Schötz Kretz Hørsholm. Med en særlig blanding af belæst Rungsted-diktion og havnearbejder-attitude tromler hun hen over det, hun ser som hykleri eller forstillelse – og indimellem også redaktionschef Rasmus Bruun, der ofte får at vide, at han er et skvat og skal holde sin kæft.

Den Korte Radioavis går i krig mod politisk korrekthed

Politisk korrekthed er også en af seniorkorrespondentens helt store kæpheste. Hver dag sender hun svirpere ud i æteren mod mediefolk og politikere, der har lidt for travlt med at pudse glorien. Og på trods af et par betænkeligheder i begyndelsen, er Frederik Cilius glad for, at han påtog sig rollen som hele Danmarks “værtinde, veninde, heltinde og grevinde”, Kirsten Birgit Schötz Kretz Hørsholm i Den Korte Radioavis.

”Jeg er konstant indigneret over noget. Hele tiden. Det er al drivkraft for mig. Hvis jeg fx føler, jeg bliver løjet for. Der er hele tiden noget, jeg er vred og sur på verden over, og derfor er det dejligt at lave Kirsten Birgit og få afløb for det”, fortæller Frederik Cilius til Euroman.

Men selvom Kirsten Birgit løber med det meste af opmærksomheden, er hendes redaktør på Den Korte Radioavis, Rasmus Bruun, mindst lige så essentiel for showets succes. Bruun spiller den politisk korrekte og patetiske Ying til Kirsten Birgits selvhøjtidelige og overdramatiske Yang. Og humoren får for alvor vinger, når redaktøren forgæves forsøger at holde snor i sin værtinde, mens hun løber med vanvittige rygter om navngivne politikere eller slynger om sig med racistiske bemærkninger.

Som Rasmus Bruun må sande uge efter uge, er det dog umuligt at bremse de verbale udfald fra Den Korte Radioavis’ seniorkorrespondent med formaninger og løftede pegefingre. Som en løbsk damptromle lader Kirsten Birgit sig nemlig ikke stoppe af nogen eller noget som helst.

“Det er kun tabere, der fokuserer på forhindringer. Se bare på negrene. Der er aldrig andet end brok med dem”, fortæller Den Korte Radioavis’ seniorkorrespondent i et interview om sit liv.

Den Korte Radioavis og kontroverserne

Brok har der naturligvis også været en del af fra de magthavere og mediepersoner, som dagligt bliver udsat for Kirsten Birgits svirpere. Og særligt i 2019 befandt Den Korte Radioavis sig i en del mediestorme.

Først var der sagen med bloggeren og feministen Amalie Have, der følte sig chikaneret af satirikerne i en sådan grad, at hun søgte juridisk bistand for at få de mange telefonopkald fra Kirsten Birgit stoppet. Amnesty International Danmark, der samarbejder med Amalie Have, gik også ind i sagen og truede med at sagsøge Den Korte Radioavis. Et søgsmål de dog senere trak tilbage og undskyldte for.

I april blev Den Korte Radioavis meldt til politiet af daværende folketingsmedlem fra DF; Pia Adelsten. Anmeldelsen kom efter at Kirsten Birgit havde ringet DF’eren op og udgivet sig for at være politibetjent. Adelsteen fik fortalt, at en lastbil var kørt ind i bodegaen A’porta i Mariager, som ejes af Pia Adelsteen og hendes mand Kim Christiansen (DF).

Den fiktive radiovært fortalte også, at en person var død, inden hun afslørede det hele som en aprilsnar.

Og to dage før Socialdemokratiets Henrik Sass Larsen meldte sig syg den 6. juni, hævdede Den Korte Radioavis, at Sass Larsen havde et forhold til en navngiven socialdemokratisk mand, og at socialdemokraten desuden havde et narkotikamisbrug.

Men Rasmus Bruun og Frederik Cilius har intet problem med at få kritik. Faktisk ser de det som lidt af et hædersmærke. Et bevis for, at satiren rent faktisk virker.

Til næste år indtager duoen fra Den Korte Radioavis de skrå brædder med deres nye show ‘Sommer på Birgit Ø’. Og her regner de bestemt heller ikke med at please alle.

Som Den Korte Radioavis’ redaktør Rasmus Bruun formulerer det:

“Vi vil dele vandene mere ligesom, DF deler en radiokanal - nemlig 70/30. 30% må godt synes, det er noget lort, men vi håber da, at 70% kommer til at være begejstrede”.

Se, hvad vi ellers skriver om: Rytteriet