Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

Liverpool - de bedste artikler om den engelske storklub


vis
mere

Liverpool F.C. - Fodboldkongerne af Europa

Da den tidligere skotske fodboldspiller Bill Shankly tiltrådte som manager for Liverpool FC den 1. december 1959 var fodboldklubben i forfald.

Fodboldstadionet på Anfield var faldefærdigt, træningsfaciliteterne var elendige og spillertruppen var den ringeste i flere årtier.

Liverpool havde kun vundet fem mesterskaber i den bedste engelske række siden grundlæggelsen i 1893, og det sidste trofæ lå mere end 15 år tilbage.

Tålmodigheden var ved at slippe op hos både fans og ledelse, og der var brug for nyt blod hos De Røde Djævle i Englands arbejderby.

Bill Shankly viste sig at være det helt rigtige valg. Fire år efter ansættelsen kunne Liverpool igen kalde sig engelske mestre i sæsonen 1963/64.

Shankly var en folkeforfører, der formåede at forene klubben og fansene og han blev berømt for sit vinderinstinkt og sine evner til altid at motivere spillerne til at præstere optimalt.

Som han senere berømt sagde det om sit passionerede forhold til det smukke spil:

“Mange regner fodbold for at dreje sig om liv eller død. Denne indstilling skuffer mig meget. Jeg kan forsikre jer om, at det er meget vigtigere end det!”.

Bill Shanklys erklærede mål var at forvandle Liverpool til en uovervindelig bastion. Og den mission lykkedes.

Op gennem 1970’erne og 1980’erne var Liverpool et af de mest succesfulde hold i Europa, hvor det blev til intet mindre end 11 engelske mesterskaber, tre FA Cup-trofæer og to UEFA Europa League (nu Champions League) trofæer.

Liverpool - tragedie og trofæ-tørke

Da Liverpool tog imod Nottingham Forest på Hillsborough Football Stadium i FA-cup'en den 15. april 1989, red fodboldklubben på to årtiers kæmpesucces, og intet syntes at kunne stoppe De Røde Djævle.

Men hvad der skulle have været endnu en uforglemmelig aften for Liverpool F.C.’s passionerede tilhængere endte i en tragedie.

Politiet og stadion havde slet ikke styr på sikkerheden og alt for mange mennesker var blevet lukket ind på Liverpool-fansenes afsnit af tribunen.

Panikken bredte sig og mens menneskemængden pressede på bagfra ved indgangen til afsnittet, blev de fans, der allerede befandt sig på tribunen, mast mod hegnet ind til banen.

I alt 96 mennesker blev mast og trampet ihjel og 766 mennesker blev hårdt såret i den værste sportskatastrofe i Englands historie.

Tragedien satte dybe ar i klubben, og selvom Liverpool endte med at vinde det engelske mesterskab samme år, har de siden måtte spejde langt efter nye trofæer.

I de 30 år, der er gået siden ulykken, har Liverpool ikke vundet et eneste engelsk mesterskab.

Sidste store lyspunkt kom i 2001, hvor Liverpool vandt både pokalfinalen, ligacup-finalen, UEFA-cuppen samt Community Shield og den europæiske supercup.

Liverpool - Tysk disciplin giver ny succes

Siden har det været småt med trofæer. Men siden ansættelsen af Jürgen Klopp i 2015 er fansene af Liverpool F.C. dog begyndt at drømme om det engelske mesterskab igen.

I år (2018/19-sæsonen) kæmper de en indædt kamp mod Manchester City i toppen af tabellen, og er tæt på at sikre sig den anden finaleplads i Champions League på blot to år.

Og Jürgen Klopp ved, at det eneste, der tæller, er trofæer. Som den tyske træner sagde det til Euroman, da vi interviewede Liverpool-træneren tilbage i 2017:

“I engelsk fodbold føles alle kampe som finaler, og alt handler om at få resultater, uanset hvordan du opnår dem. Hvis du ikke vinder i Premier League, er de ligeglade med, hvor godt du spillede. Det handler kun om at vinde”, sagde han.

Spørger man Daniel Agger, der agerede forsvarsklippe for Liverpool fra 2006 og frem til skiftet til Brøndby i 2014, er trofæer dog ikke alt.

For selvom han kigger tilbage på sin tid i Liverpool med blandede følelser, så ville han ikke være tiden foruden. Liverpool er bare noget helt specielt, fortæller Daniel Agger i et interview til Euroman:

“Grunden til, at jeg var der i så lang tid, var, at Liverpool er en af verdens største klubber. En ting er fodbolden, hvor vi ikke altid har været i toppen af Europa, men kulturen, klubben, traditionerne, stadion, alle de der ting, der er Liverpool blandt de bedste i hele verden. I forhold til Liverpool er der ikke mange steder, hvor græsset er grønnere på den anden side”, siger han.

Læs mere om Liverpool:

 

 

 

Se, hvad vi ellers skriver om: Fodbold, Brøndby IF, Tottenham, Hiphop, Premier League og Landsholdet