Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

Mikael Bertelsen – tv-satiriker og radiochef

Mikael Bertelsen har siden sine dage i Danmarks Radio og til nu, hvor han sammen med sin langvarige makker Mads Brügger bestrider posten som programchef på Radio24syv, sat sine personlige streger på det danske mediebillede.

Med en karakteristisk tør levering og en syrespids fornemmelse for satire har Bertelsen stået i spidsen for programmer som ’De uaktuelle nyheder’ og ’Den 11. time’ og rusket op i taleradioformatet med Radio24syvs forfriskende originalitet.


Fra statsradiofonisk satiriker til public service-chef

Mikael Bertelsen (født den 5. oktober 1967) begyndte sit journalistiske væsen i Danmarks Radio, da han i 90’erne begyndte at lave blandt andet ’Børneradio’, ’Det Elektriske Barometer’ og ’P4 på P1’.

I 1998 sadlede Bertelsen om og skiftede radioen ud med fjernsynet. Her var han vært på DR2-programmet ’Bertelsen – DR2’s talkshow’ og siden ’De uaktuelle nyheder’ i 2002 og ’Den 11. time’ i 2007.

I perioden 2003-2006 var Bertelsen chef for DR’s humor- og kunstprogrammer. Det var i disse år, at DR producerede folkekære programmer som ’Jul på Vesterbro’ (2003), ’Drengene fra Angora’ (2004) og ’Wulffmorgenthaler’ (2005).

I august 2011 trak Mikael Bertelsen sine pløkker op ad Danmarks Radio, hvor han ellers havde været i 20 år. Nu skulle han i stedet være programchef sammen med Mads Brügger, med hvem han allerede havde samarbejdet en del med på daværende tidspunkt, på public-service-kanalen Radio24syv, som skulle gå i luften tre måneder senere, i november 2011.

Bertelsen og Brüggers 24syv-succes

Trods en chancebetonet programflade, som fra starten har indeholdt folk, som aldrig før har været radioværter, er Radio24syv blevet en kreativ radiosucces under Bertelsen og Brüggers uortodokse lederskab.

Programmer som ’Det næste kapitel’, ’Bearnaise er dyrenes konge’, ’Romerriget’, ’Spørge Jørgen’ og flagskibet ’Den korte radioavis’ og mange, mange flere, originaliteter er det blevet til.

Vi talte i 2017 med makkerparret om det, de havde skabt, og om det, der skulle ske. Det kan du læse her.

Den gode stil

Samme år – i 2017 – havde vi sågar den jakkesætsbærende duo som nummer fem på listen over landets bedst klædte mænd.

”Engang var jeg vært ved en tv-transmission, der skulle sendes ud til 42 lande. Til lejligheden betalte det tyske tv-selskab ZDF for en skræddersyet smoking, som stadig sidder, som om den er syet til mig. Og det er den jo også,” fortalte Bertelsen ved den lejlighed om det tidspunkt, han havde følt sig bedst klædt på. Læs interviewet her.

Stilen er på plads hos den gode Bertelsen. Derfor inviterede vi ham også med, da vi for et par år siden lavede en podcast om jakkesættets finesser, faldgruber og forbud. Her var han gæst sammen med radio- og tv-kollega Esben Bjerre.

Og hvorledes blev al denne succes så søsat for den nu 51-årige programchef? Det bad vi ham i 2012 om at beskrive. Her viste han blandt andet sin DR-ansøgning fra 1990 frem. Du kan læse det lige her.