Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

Nikolaj Coster-Waldau – Portræt af Danmarks største Hollywood-stjerne

Nikolaj Coster-Waldau bragede igennem med ‘Nattevagten’ i 1994, og i dag er den danske skuespiller verdenskendt for sin rolle som Jamie Lannister i HBO’s gigantserie ‘Game of Thrones’.

Nikolaj Coster Waldau fortæller om sit store internationale gennembrud, bagsiden af berømmelsen efter ‘Nattevagten’ og en akavet audition over for idolet Robert de Niro.

 


Nikolaj Coster-Waldau – fra nattevagt til international superstjerne

I 1994 var den danske filmstjerne Nikolaj Coster-Waldau stadig en ukendt skuespiller.

Året før var han blevet uddannet fra Statens Teaterskole på en årgang, der bl.a. også talte Ulrich Thomsen, Ann Eleonora Jørgensen og Dejan Čukić.

En lille gyserfilm ved navn ‘Nattevagten’ skulle dog samme år få Nikolaj Coster-Waldau på alles læber.

I ‘Nattevagten’ spiller Nikolaj Coster-Waldau den medicinstuderende Martin, der bliver hvirvlet ind i et mareridt af nekrofili og mord i sit job som nattevagt på Retsmedicinsk Institut.

Men det lå bestemt ikke i kortene, at den danske gyser skulle katapultere Nikolaj Coster Waldaus skuespilskarriere.

“Da jeg fortalte folk, at jeg havde fået hovedrollen i en stor dansk filmproduktion, sagde de: ”Hvor fantastisk!” Og når jeg så fortalte, at det var en gyser, svarede de lidt overbærende: ”Åhhh, men det kan man jo ikke lave i Danmark ...”, fortæller Nikolaj Coaster Waldau i et interview med Euroman.

Ole Borndals debutfilm blev mod alle odds en bragende succes herhjemme i 1994, men den tidlige succes blev en hæmsko for Nikolaj Coster Waldau, der følte sig låst fast i rollen som teenageidol og drømte om nogle mere udfordrende roller, end dem de danske instruktører kunne tilbyde.

Et par år senere flyttede Nikolaj Coster-Waldau derfor til England og fik en agent, der kunne hjælpe ham med at slå igennem på den internationale film- og tv-scene.

Det førte til små roller i Guy Ritchies engelske tv-film ‘Lock and Stock’, den romantiske spionthriller ‘Enigma’ og ikke mindst Ridley Scotts krigsfilm ‘Black Hawk Down fra 2001, hvor Nikolaj Coster-Waldau spiller helikopterskytten sergent Gary Gordon.

“Det var en meget stor oplevelse. Og så var det jo Ridley Scott og et hold af store skuespillere – og min første helt store Hollywood-film. Det var en ret vild oplevelse, men jeg havde det super. Vi var en kæmpe gruppe af unge ambitiøse skuespillere, der endnu ikke rigtig var kommet i gang med karrieren”, fortæller Nikolaj Coster Waldau til Euroman.

Det var dog først i 2008, da Nikolaj Coster-Waldau landede hovedrollen som drabsdetektiven John Amsterdam i tv-serien ‘New Amsterdam’, at udlandet for alvor fik øje på den danske skuespiller.

Tre år senere fik han rollen som den incestuøse ridder Jamie Lannister i HBO’s ‘Game of Thrones’, og i dag kan kun Mads Mikkelsen nå op på siden af Nikolaj Coster-Waldau, når det kommer til star power i udlandet.

‘Game of Thrones’ har forvandlet Nikolaj Coster-Waldau til en global superstjerne, der tjener over 13 millioner kroner per afsnit og jævnligt frekventerer amerikanske late night talkshows.

Og det kræver sin skuespiller at bevare koncentrationen og indlevelsen, når man spiller med i så stort et udstyrsstykke som ‘Game of Thrones’, afslører Nikolaj Coster Waldau til Euroman.

“Det handler om at koncentrere sig 100 procent og leve sig helt ind i det. Man skal snyde sig selv til at tro på det, når optagelserne er i gang. Pludselig er vi riddere, der render rundt med heste. Hvis man ikke er helt inde i det, så er det lidt pjattet. En masse voksne mænd, der render rundt og klæder sig ud i brynjer,” siger han.

I 2019 bliver der sat punktum for Nikolaj Coster-Waldaus helt store gennembrudsrolle, når den sidste sæson af ‘Game of Thrones’ får premiere.

Men den danske Hollywood-stjerne kommer ikke til at gå arbejdsløs lige foreløbigt.

Snart kan det danske biografpublikum opleve Nikolaj Coster-Waldau i thrilleren ‘Selvmordsturisten’. Og forhåbenligt vender han tilbage til den rolle, der startede det hele, når Ole Bornedal efter planen begynder arbejdet på ‘Nattevagten 2’ i 2019.

Nikolaj Coster-Waldau om sit 20 år lange ægteskab

Det er måske sådan lidt atypisk for filmbranchen, men det synes jeg ikke, der er noget galt i. Tværtimod er det skønt, for det gør, at sladderbladene ikke rigtig gider skrive om os. Det passer mig fint. Hvis jeg havde haft fire koner og tre elskerinder, havde det måske været mere spændende for dem. Men der er ikke så meget Nicklas Bendtner over mig.

Læs hele interviewet med Nikolaj Coster Waldau her

Nikolaj Coster-Waldau om berømmelsen

Efter ’Nattevagten’ kan jeg huske, at folk pludselig genkendte mig på gaden. Men jeg boede jo stadig i en toværelses på Nordlandsgade på Amager, som jeg i øvrigt først solgte i 2005. Det stred mod folks forestillinger om, hvordan man er kendt. Hvis du er kendt, må du selvsagt have et liv, der passer til det, folk forestiller sig, og så bor man vel på Strandvejen?

“Man får hele tiden vilde historier om skuespillere, sportsstjerner og politikere. Det er jo egentlig utroligt, hvor mange af dem man tager ukritisk til sig, og hvor let det er at manipulere med den virkelighed, hvis man vil

Læs hele interviewet med Nikolaj Coster Waldau her

Nikolaj Coster-Waldau om at møde Robert de Niro

Robert de Niro skulle lave filmen ’The Good Shepherd’, og Leonardo DiCaprio skulle spille hovedrollen. Jeg skulle så til London til audition til rollen som DiCaprios russiske modspiller.

Jeg havde forberedt mig helt vildt. Læst manuskriptet så mange gange, at jeg kunne det forfra og bagfra. DiCaprio læste fuldstændig fantastisk, fordi han bare er så god. Jeg forsøgte at lure, hvad De Niro ville have af mig. Pludselig begyndte De Niro at tale meget lavt, og så talte jeg også meget lavt. Og så talte han lavere, og så talte jeg endnu lavere. Og til sidst sagde han så: ”Why are we whispering?”

Jeg svarede: ”I don’t know. Why?” Og han svarede bare: ”I don’t know.” Han sagde aldrig, at vi skulle tale højere, men blev bare ved med at hviske. Det var helt vildt mærkeligt. Og jeg blev hylet lidt ud af den.

Læs hele interviewet med Nikolaj Coster Waldau her

Nikolaj Coster-Waldau om ‘Game of Thrones’

"Over en tredjedel af hovedpersonerne er blevet slået ihjel i løbet af serien, så mine odds er ikke favorable. Lige nu ved vi, at der kun er 13 afsnit tilbage efter denne sæson. Så oddsene er gode for, at jeg bliver nakket.

Jeg er nysgerrig efter at være med til sidst, og det ville være ærgerligt at blive dræbt lige her før mållinjen. Det er et job ligesom alle andre, men et job, som har været fuldstændig fantastisk."

Læs hele interviewet med Nikolaj Coster-Waldau her

Se, hvad vi ellers skriver om: Game of Thrones