Nikolaj Coster-Waldau: "Det er lidt pjattet med en masse mænd i brynjer"

Nikolaj Coster-Waldau: "Det er lidt pjattet med en masse mænd i brynjer"

Drømmen om det udenlandske eventyr er den ældste historie i verden. Dreng vokser op i lille by. Dreng ser amerikanske film. Dreng vil selv være med. Forskellen fra alle andre små drenge og Nikolaj Coster-Waldau er bare, at hans drøm gik i opfyldelse.

De udenlandske succeser står i kø for den danske skuespiller Nikolaj Coster-Waldau i øjeblikket. Hitserien ’Game of Thrones’ er tilbage med tredje sæson, sci-fi filmen ’Oblivion’ med Tom Cruise har premiere i denne uge og i juni får gyserfilmen ’Mama’ med Jessica Chastain premiere. I alle tre satsninger spiller Nikolaj Coster-Waldau med.

’Oblivion’ har kostet næsten 700 millioner kr. at lave. Filmen har Tom Cruise i den altoverskyggende hovedrolle, som det selvfølgelig er tilfældet i alle de film, stjernen medvirker i. Han dominerer filmen og levner ikke mange minutter på skærmen til sine medspillere. Selv Morgan Freeman må tage til takke med lav synlighed. Derfor er der intet at sige til, at en dansk skuespiller som Nikolaj Coster-Waldau kun har en håndfuld minutters tid på lærredet.

Men selv få minutter i en stor actionfilm, tager lang tid at optage. Der er meget ventetid på sådan et set, forklarer Coster-Waldau. Det tager nemlig lang tid at gøre klar til hver scene. Og når så scenerne skal skydes, er det med at holde tungen lige i munden:

”De sekunder, optagelserne varer, skal helst ikke gå galt. I en almindelig dialogscene kan man slappe lidt mere af, fordi alting kan skyde den om. Men når man bruger lang tid på special effects, der skal sættes op, så bliver der et ekstra pres, når kameraet ruller,” siger Nikolaj Coster-Waldau, da Euroman møder ham på en af hans korte besøg i Danmark.

Selv om han stadig har adresse i Danmark med sin kone og to børn, så skal han i år opholde sig i udlandet i mere end otte måneder. Sådan så hans kalender også ud sidste år.

”De senere år er der kommet langt mere udenomsarbejde på de produktioner, jeg har medvirket i. Det er en amerikansk ting. I år har jeg brugt i hvert fald en måned på at promovere noget, jeg har været med i. Når tingene bliver større, så er det også en større forretning, og så kræves der også mere engagement fra de involverede,” siger Nikolaj Coster Waldau.

Men Coster-Waldau er også en attraktiv herre. Der er rift om ham. I denne måned er han på forsiden af det bedst sælgende amerikanske herremagasin, Men’s Health, ligesom magasiner som Vanity Fair og GQ skriver om den danske skuespiller.

Så det kører for Coster-Waldau. Karrieren er på skinner. Han får tilsendt gode manuskripter og får derfor prøvet kræfter med en del forskellige roller. For tiden er det som ridderen Jaime Lannister fra middelalderen i ’Game of Thrones’, i ’Oblivion’ er han våbenekspert i året 2077, mens han i gyserfilmen ’Mama’ oplever ting og sager, der må siges at være meget overnaturlige. Men hvordan spiller man troværdigt, når universerne er så urealistiske?

”Det handler om at koncentrere sig 100 procent og leve sig helt ind i det. Man skal snyde sig selv til at tro på det, når optagelserne er i gang. Det er jo et eller andet sted helt absurd, at man står og siger, at ”nu er jeg i fremtiden.” Hvis ikke jeg tør være fuldstændig til stede, så står jeg bare og bliver pinlig berørt. Det samme med ’Game of Thrones’. Pludselig er vi riddere, der render rundt med heste. Hvis man ikke er helt inde i det, så er det lidt pjattet. En masse voksne mænd, der render rundt og klæder sig ud i brynjer,” siger Nikolaj Coster-Waldau.

Selv om Coster-Waldau siden år 2001 har lavet film og serier i udlandet, var det først med ’Game of Thrones’ i rollen som den knap så flink Jaime Lannister, at han i 2011 for alvor blev anerkendt i Guds eget land. Før det havde Coster-Waldau været klar til en rolle i en sci-fi-serie, som til alt held for Coster-Waldau blev aflyst allerede inden produktionen. Det gav nemlig plads i Coster-Waldaus kalender til ’Game of Thrones’, hvis popularitet har været med til at udbrede kendskabet til Coster-Waldau yderligere.

Tredje sæson af  ’Game of Thrones’ kan ses på HBO Nordic nu. ’Oblivion’ har biografpremiere i torsdag den 11. april, mens ’Mama’ har premiere den 20. juni. 

LÆS OGSÅ Vold, kriminalitet og stoffer i Nordvest

FACEBOOK Bliv ven med Euroman

Se, hvad vi ellers skriver om: Nikolaj Coster-Waldau