Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

Skæg: Alt, du bør vide om stilarter, skægpleje og tendenser

Skæg er ikke bare skæg. Skæg sender signaler, og reaktionerne spænder vidt – fra forslag om forbud mod fuldskæg på læger til enstemmig lovprisning fra tusindvis af kvinder.

Og hvor tillokkende det end måtte være at diskutere hårvækst i lægers ansigter, vil vi ud fra devisen, at det trods alt er sjovere at beskæftige sig med påskønnelse end med forbud tillade os at dvæle lidt ved lovprisningen.


vis
mere

I 2016 gjorde 8.500 kvinder det klart: Skæg er sexet. I et udenlandsk studie, hvor kvinderne blev bedt om at forholde sig til mænd med og uden skæg, var konklusionen således ikke til at tage fejl af: Anlæg skæg! Om du som mand går efter beskedne skægstubbe eller et fuldmodent fuldskæg er ikke afgørende. Alt skæg er mere sexet end intet skæg.

Og for at det ikke skal være løgn, har en anden undersøgelse tilmed fastslået, at mænd med skæg har tre gange færre infektionsbakterier i ansigtet end glatragede, fordi skæg formentlig producerer sine egne antibiotiske mikroorganismer. Hvabehar?!

Men inden du bliver alt for begejstret for skæggets lyksaligheder og lægger an til et fuldskæg af dimensioner, bør du stille dig selv tre spørgsmål. For skæg er ikke for alle – hvor hårdt og nedslående det end måtte lyde.   

Har du potentialet?

Først og fremmest: Kan du gennemføre det? Et flot skæg er beklageligvis ikke en feature, der er alle mænd forundt – en sandhed, der kan være svær at sluge, men ikke desto mindre en sandhed. Nogle mænd vil aldrig komme i nærheden af det tætte, fyldige og maskuline fuldskæg, de havde drømt om. Hér vil skægget i højere grad bestå af usammenhængende, behårede pletter – isolerede øer – rundt om i ansigtet, og står du i den situation, bør du kraftigt genoverveje dine skægplaner. 

Passer skæg til din livsstil?

I nogle sammenhænge er skæg nærmest selvskrevet. Arbejder du som barista i Indre By, eller ernærer du dig som folksanger, er et skæg i den grad på sin plads. I andre brancher kan man med fordel overveje, om et skæg er den rigtige vej at gå. Et meget langt fuldskæg kan nemt komme til at se sjusket ud, og det er formentlig ikke det signal, du ønsker at sende, hvis du arbejder som advokat ved Højesteret eller bankrådgiver i en større koncern. Dyrker du meget sport, vil et varmt skæg, der dækker det meste af dit ansigt, heller ikke være spot on. Hér vil en guide til den ultimative barbering sandsynligvis gøre større gavn.

Er du villig til at investere den tid, et flot skæg kræver?
Møder du et flot skæg på din vej, kan du næsten være sikker på, at det bliver passet og plejet. Skægget vokser næppe naturligt så hensigtsmæssigt, ligesom at glansen er kunstigt tilføjet. Skægshampoo, -balsam og -olie er begreber, du altså i en eller anden grad må forholde dig til. Og hvor du formentlig tidligere bookede frisørtid udelukkende for at få trimmet hårene oven på hovedet, skal du nu dedikere tid og penge til at få passet skægvæksten også.

Facts om skæg

Hvor hurtigt vokser skæg?

Alle mænd er forskellige, og derfor vil skægvæksten også være det. Men typisk tager det omkring tre måneder at gro et ordentligt skæg. Efter en uges tid vil dit ansigt være beriget med lette skægstubbe, og i uge 3 bør du foretage første besøg hos en barber for råd og sparring i forhold til dine skægplaner. I løbet af uge 6 vil du typisk kunne se antydningen af et skæg, der har begyndt at tage form, og omkring uge 12 skulle din skægpragt meget gerne være i hus.  

Hjælper hyppig barbering på skægvæksten?

En udbredt myte er, at hyppig barbering resulterer i hurtigere og kraftigere hårvækst. Men dette er altså udelukkende en myte. Håret er allerede dødt, når det stikker ud af din hud, og derfor registrerer det ikke, at det bliver kappet af. Hårsækkene vil derfor fortsætte deres business as usual.  

Hvilken skægstil passer til mig?

Din ansigtsform bør afgøre din skægstil. Er du indehaver af et ovalt ansigt, bør skægget bevare og ikke skjule formen. Hér går det meste skæg. Er du derimod udstyret med brede kinder, vil et tætklippet skæg få dine kinder til at syne smallere, hvilket kan være at foretrække. Læs mere om skægstile og ansigtsformer her.