Den bedste barbering tager tid. I hvert fald ifølge barber Jonas Shiran Larsen fra 'Barberen i Vognmagergade', der en gang om ugen bruger 20 minutter på manøvren, mens han hører jazz på grammofonen. Vi har fået hans tips til den bedste barbering – og til pleje af skægget, hvis du lader det stå.

1. HAV VÆRKTØJET I ORDEN


Det vigtigste er at barbere sig med en skarp genstand. Hvis den ikke er skarp nok, kommer den til at rive huden, og det kan give skægpest. Om det er ragekniv, en skraber etc., er ikke så vigtigt. Selv en engangshøvl er skarp i dag.

2. FORBERED HUDEN


Gør din hud en tjeneste, og brug en preshave (typisk en eukalyptus-olie, der indeholder kamfer). Massér den godt ind i cirkulære bevægelser. I tv-reklamerne står de nærmest og dupper den på, men preshaves, barberskum m.m. skal ind i huden, ikke lægges på huden. Når preshaven er lagt, koger du noget vand, gør et håndklæde vådt og vrider det, til det damper. Læg det så på huden under næsen og rundt om munden og kinderne. Det varmer olien op. Hav det på huden, til det ikke er varmt længere. Nu skal du lave dit barberskum. Brug en barberkost med grævlingehår og masser skummet ind i huden.

3. KNIVEN PÅ STRUBEN


Barber kun med hårene. Det vigtigste er, at du strækker lidt ud i huden. Nogle kan lide at tage overskægget først, fordi kniven er skarpest i starten, og overskægget er som regel tykkest. Optimalt set skal du barbere dig tre gange, men to gange er også fint. Der vil altid være steder med lidt stubbe efter den første barbering. Måske ikke noget, der generer eller kan ses tydeligt, men de er der. Tag lidt preshave på igen, og tilføj lidt barberskum, så man stadig kan se igennem. Når du er færdig med anden barbering, tager du et iskoldt håndklæde på huden, der lukker porerne. Så smører du et tyndt lag hudcreme på og fjerner så den lotion med en tredje barbering.

4. LUK PORERNE


Koldt vand på huden bagefter er vigtigt, fordi det lukker porrerne. Det er også fint at bruge sprit eller aftershave, så man undgår bakterier og mindsker risikoen for skægpest. Sprit udtørrer huden, men de fleste mænd tager creme på alligevel, så det kan man sagtens.

5. HOLD SNITTERNE FRA KINDERNE


Hold hænderne fra dit ansigt efter barberingen. Lad det tørre eller lufte, så du ikke selv påfører bakterier. Sørg for at have et lille barberhåndklæde, som kun bruges til barbering.



SKÆGPEST


Den røde og irriterede hud, som kaldes skægpest, skyldes en bakterieinfektion i hårsækkene. Hvordan det ser ud, kommer an på sværhedsgraden, men tilstanden opstår som regel pga. urent barbergrej, selv om urene håndklæder eller andet, der kommer i kontakt med huden under barberingen, også kan spille ind. Det er afgørende at holde barberredskaberne rene. Sørg for at skifte barberblad ofte, lån ikke andres grej, og brug altid et rent håndklæde. Hvis uheldet er ude, kan man komme skægpesten til livs ved at lade skægget gro, så huden får ro. I slemme tilfælde kan man bruge Medi-scrub, en desinficerende klorhexidinsæbe, som fås i håndkøb. I de helt svære tilfælde anbefales det at gå til lægen og få det behandlet med antibiotika. 

Kilde: Carsten Sand, overlæge på Dermatologisk Afdeling på Bispebjerg Hospital.



Jonas Shiran Larsen barberer sig en gang om ugen, som regel lørdag morgen eller søndag aften. ”Så er der lidt stille i huset. Jeg plejer at bruge 15-20 minutter, mens jeg hører noget jazz eller drikker en kop kaffe på badeværelset. Det er afslappende, nærmest en form for meditation,” siger Shiran Larsen. Han har indset, at det er de færreste mænd, der kan afsætte den tid i løbet af en travl hverdag. Derfor er en gang om ugen en fin løsning, hvis du vel at mærke kan leve med skægstubbene.

LÆS OGSÅ Plej dit fuldskæg

LÆS OGSÅ En barberkniv for livet