Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

Snaps – stor guide til den lille skarpe

I mere end 500 år har danskerne skyllet kryddersild, rødkål og sprød flæskesvær ned med en lille skarp – og vågnet op med dundrende tømmermænd og smagen af kryddersnaps hængende i munden.

Euroman guider dig gennem den potente brændevin og afslører, hvordan du får størst succes med at brygge din egen hjemmelavet snaps


Derfor skal du drikke snaps

Snaps er brændstoffet, der sætter fut i festlighederne til årets julefrokost og påskefrokost. Men den skarpe akvavit er ikke kun en god party starter. Den rette snaps får rent faktisk også maden til at smage af mere og hjælper samtidig fordøjelsen på vej.

Når vi tager en kryddersnaps til sildmaden og de fede svinekødsretter, som udgør frokostbordene i julen og påsken, hjælper vi også fordøjelsen i gang. Snaps og akvavit er også gode til at give modspil til fedtstofferne i maden, hvilket kan resultere i en eksplosion af aromastoffer. Det er dog vigtigt, at du tygger maden først og nipper til snapsen til sidst for at opnå det perfekte samspil af maden og akvavittens aromastoffer. Hvis du drikker for meget snaps på en gang dræber alkoholen de andre smagsstoffer.

Og det giver måske sig selv, men sørg for at start i den lette ende af skalaen og gå gradvist op i procenter. Hvis du starter ud med Onkel Flemmings hjemmelavet kryddersnaps på 66 procent, er dine smagsløg flamberet, når du senere skal prøve kræfter med en mild dild-akvavit på 38 procent f.eks.

Sådan laver du din egen snaps

Apropos hjemmelavet snaps, så er det blevet populært at droppe klassikere som Aalborg Juleakvavit og i stedet selv brygge sin egen snaps i kælderen. Snaps er lavet på korn eller kartofler og har traditionelt set været tilsat dild og kommenfrø, men din egen snaps behøver ikke smage af noget bedstefar har hentet ude fra brændeskuret. Kun fantasien sætter grænser for, hvad du kan krydre din snaps med, og der findes eksempler på snaps lavet på alt fra citron og lakridspiber til hindbær og myrer.

Det er meget forskelligt, hvor lang tid ingredienserne skal have tid til at trække, men en god tommelfingerregel lyder, at jo hårdere ingredienserne er, jo længere tid skal de trække. Snaps brygget på ingefær kan godt tage flere måneder at få færdig, mens snaps lavet på bær kan stå klar i løbet af få uger. Kryddersnaps, som gør sig rigtig godt til den fede mad i den søde juletid, skal altså laves i god tid for at smage rigtig godt. Gastro har bedt snapse-entusiast og kok Rasmus Leck Fischer om at dele opskriften på tre lækre julesnaps.

Snaps – mere end blot en sidevogn

Snapsen er ikke længere kun velkommen som sidevogn til sildemaden ved den årlige julefrokost. På diverse cocktailbarer rundt omkring i landet bliver der eksperimenteret med akvavittens anvendelse, og i artiklerne herunder kan du finde inspiration til, hvordan de nordiske dråber kan forvandles til cocktail-favoritter.