Cocktails til julen

Mixologens alternative julecocktails med akvavit

Julen er mere end bare marcipan og flæskesteg. Det er også glögg, snaps og juleøl, men har du brug for et alternativ til klassikerne, får du her seks lækre opskrifter på cocktails, der passer perfekt til julen.

plate 1 drink
printer Print

Nutty Winterland

  • 5 cl Vanilje-akvavit (akvavit, som du lader trække i 48 timer med en flækket bourbon vaniljestang)
  • 3 cl Ristet kastanjesirup (se tip til fremstilling nedenfor)
  • 3 cl Friskpresset citronjuice 
  • 1 Teskefuld fennikelfrø 
  • Æblecider

Pine Tree & Eucalyptus Hot Toddy

  • 5 cl Akvavit (som du lader trække i 48 timer med en grankvist)
  • 2 cl Eukalyptus sirup (fås på www.thebartist.com)
  • 2 cl Honning (gerne med smag fra grantræ)
  • 3 cl Friskpresset citronjuice 
  • 15 cl Kogende varmt vand

Divine Flip

  • 5 cl Akvavit 
  • 4 cl Frugtpuré af kaki (også kaldet sharon eller dadelblomme)
  • 1 lille knold af frisk ingefær (ca. 2 cm)
  • 2 cl sød sherry
  • 1 æg

Ampicillin

  • 4 cl Johnny Walker Black Whisky
  • 3 cl Figenpuré
  • 1 cl Orgeat sirup (mandelsirup)
  • 2 cl Friskpresset citronjuice
  • 1 cl Laphroaig whisky
  • Æggehviden fra 1 æg

Royal Danish Pomander

  • 5 cl Geranium Gin (dansk gin) 
  • 12 Tranebær
  • 3 cl nellike sirup
  • 1 lille kvist af frisk merian 
  • 3 cl friskpresset citronjuice
  • 1,5 cl Grand Marnier
  • Æggehviden fra 1 æg

Cranberry & Peanut Butter Hot Rum

  • 5 cl Diplomatico Reserva Exclusiva Rom
  • 14 Friske tranebær
  • 3 cl Jordnøddesmørsirup
  • 10 cl Kogende varmt vand

Sådan gør du

Snaps, eller Akvavit, hører julen til. Men er du også én af dem, som takker nej til snapsen af frygt for en kodyl omgang tømmermænd, eller væmmes du ved tanken om den overdøvende kommensmag, så kig med her. 

Jeg har samlet et par af mine egne favoritopskrifter, som kan få selv den sureste julenisse i hopla. Nogle er baseret på akvavit, og jeg lover at dine julegæster med sikkerhed kun oplever en velsmagende og velafbalanceret drink. 

Nutty Winterland – opskrift af Humberto Marques
Nøddesmagen, de krydrede fennikelfrø og den friske æblecider er det perfekte match til akvavitten.  

  1. Ryst alle ingredienserne i en cocktailshaker og hæld dem i et highball-glas
  2. Hæld lidt æblecider på som det sidste. Pynt med en stribe æbleskræl. 

Tip: Sirup laves af 500 gram sukker og 500 ml vand tilsat ca. 250 gram pillede kastanjer, som du har ristet forinden (med skal) i ovnen. Kog vandet, og tilsæt sukker og ristede kastanjer. Du kan få kastanjer hos velassorterede grønthandlere. Lad det simre lidt, skru ned for blusset, og lad det stå og trække. Herefter blender og sier du hele herligheden.

Pine Tree & Eucalyptus Hot Toddy – opskrift af Humberto Marques
Denne cocktail er et mirakelmiddel mod feber og forkølelse (alternativt kan der anvendes whisky i stedet for akvavit).

  1. Hæld ingredienserne i en kop og rør godt rundt. Pynt med en lille grankvist.

Divine Flip – opskrift af Humberto Marques
En cremet drink, der balancerer sødmen fra sherry og kaki med den friske og krydrede smag fra ingefæren (alternativt kan der anvendes Bacardi 8 rom i stedet for akvavit).

  1. Med en morter stødes den friske ingefær i en cocktailshaker
  2. Herefter tilføjes resten af ingredienserne, som rystes med klumper af is.
  3. Si og hæld indholdet i et gralformet vinglas. Pynt med en skive kakifrugt.

Ampicillin – opskrift af Humberto Marques
Figner og mandler er et klassisk match. Mikset med citrusfrugten og lidt røg fra whiskyen er denne drink den perfekte medicin til vinter.

  1. Ryst ingredienserne i en cocktailshaker.
  2. Tilsæt isklumper og ryst igen.
  3. Si indholdet og hæld det i et cocktailglas. Pynt med en skive bagt figen.

Tip: Bag fignen i ovnen i et kvarter ved 200 grader, og lad den køle af. 

Royal Danish Pomander – opskrift af Humberto Marques
En fantastisk frisk drink med en varm, sød, aromatisk og skarp smag, der gør denne cocktail unik.

  1. Kværn tranebærrene og siruppen med en morter i en cocktailshaker.
  2. Tilsæt resten af ingredienserne og ryst grundigt. Tilsæt herefter isklumper og ryst indholdet igen.
  3. Si indholdet og hæld det i et cocktailglas eller en udhulet appelsin pyntet med nelliker, som jeg har vist på billedet. 

Tip: Sirup laves af 500 gram sukker og 500 ml vand tilsat 20 nelliker. Kog vandet og tilsæt sukker og nelliker. Skru ned for blusset, og lad det stå og trække. 

Cranberry & Peanut Butter Hot Rum – opskrift af Humberto Marques 
Tranebær og jordnøddesmør? Ja, det er lækkert! Tranebærrenes syrlige smag skaber kontrasten til den søde jordnøddesmørsirup, som matcher smagsnoterne i den varme rom.

  1. Kværn tranebær og jordnøddesmørsiruppen med en morter i en cocktailshaker.
  2. Tilføj rom og isklumper. Ryst indholdet i shakeren, si det og hæld det i et krus.
  3. Hæld det varme vand på toppen og drys med lidt muskatnød. Pynt med tranebær.

Tip: Siruppen laves af 400 gram sukker og 500 ml vand. Kog vand og sukker og tilsæt et glas jordnøddesmør i blandingen (ca. 450 gram). Skru ned for blusset, lad det køle af, blend det og filtrér det.

Se, hvad vi ellers skriver om: Drinks, Jul og Snaps