Hvidtjørnebær
Hvidtjørn tilhører rosenfamilien og blomstrer i juni med små hvide blomster, der kan bruges i iste med citron og rørsukker. I efteråret står hvidtjørnen med klaser af små mørkerøde bær, som er grundlaget for denne kraftige og velsmagende snaps.
Bærplukningen skal ske efter den første frost i november, men det er ligesom med slåen og havtorn et kapløb med fuglene, som også venter på, at frosten får den skjulte sødme frem i bærrene. Pluk derfor dine hvidtjørnebær, inden frosten sætter ind, og lad dem i stedet ligge i fryseren i 2 dage, inden du tager dem i brug.
Hvidtjørnens bær har mange bitterstoffer og er rige på æterisk olie, som udvikler en overraskende, næsten cognacagtig smag, når de får lov at ligge lidt i snaps. Vælger man at lade bærrene ligge længere end to måneder i snapsen, får man en essens med en kraftig Fernet Branca-smag. Brug hvidtjørnesnaps til kaffebordet og gerne i ledtog med kage, chokolade og nødder. Laves den kraftige essens, kan denne med fordel serveres blandet op i en kold øl – en såkaldt ”ølhøvl”.
Smag: Sød, cognacagtig, duft af våde blade
Sæson: September-november
Latinsk navn: Crataegus monogyna
1 flaske klar Brøndum
200 g hvidtjørnebær uden stilk
Har bærrene ikke fået frost, klares dette med 2 dage i fryseren. Lad bærrene trække på snaps i et stort sylteglas i 1-2 måneder, alt efter hvor kraftig snapsen ønskes. Er man til Fernet Branca, kan bærrene trække i op til 5 måneder.
__________
Bonusinfo
Udtræk af hvidtjørn i te hjælper folk med forhøjet blodtryk og styrker samtidig hjertemuskulaturen og dermed også pumpefunktionen.
Fortsætter på næste side...Sødskærmsrod
Når rødder bruges til snaps, er det vigtigt, at de bliver skrubbet grundigt – gerne med en stålsvamp, så man er helt sikker på, at der ikke kommer jord i snapsen. Rødder har meget mere kraft og sødme, hvis de graves op i det sene efterår eller i det tidlige forår, hvor planten ikke er i blomst.
I forhold til snaps trukket på sødskærmens blomster er denne snaps mere rund og blød i anissmagen og kan sagtens stå en med rom, whisky og cognac på kaffebordet. I køkkenet kan rødderne fra forskellige krydderurter også bruges til eksempelvis en kraftig oksebouillon. Kog oksetværreb op i vand, og hæld vandet fra, når det koger. Så hælder du frisk vand på, til det dækker, og tilsætter løg, hvidløg og rødderne fra sødskærm, løvstikke og kvan. Herefter simrer suppen, til kødet let kan trækkes af benet.
Smag: Svag lakrids, blød, fyldig
Sæson: Blomstrer juni-oktober, rødderne er bedst uden for blomstringen
Latinsk navn: Myrrhis odorata
1 flaske klar Brøndum
100 g renset sødskærmsrod
Flæk rødderne, så de kan komme ned i flasken, og lad dem trække i snapsen i min. 3 måneder, før de fjernes igen. Denne snaps bliver kun bedre med tiden.Skivekamille
I Middelalderen anså man kamille for at være et universalmiddel mod alverdens dårligdomme. Munkene brugte kamille mod feber, smerter, depressioner og endda tarmluft. Der er forskellige sorter af kamille her i Norden, så brug næsen, når du skal plukke blomsterne. Dufter de ikke af kamille, kan det stadig være kamille, for der findes en sort, der ganske enkelt hedder duftløs kamille.
Her skal vi bruge skivekamille, der er meget let at kende på sine blomsterknopper, der aldrig får hvide kronblade som de andre kamillesorter. Skivekamille er meget udbredt og kan plukkes hele sommerhalvåret og langt ind i efteråret til november. Prøv også at tørre blomsterne i ovnen ved 50 grader, og gem dem til te. Bliver kamilleteen lidt for kedelig, kan den jo altid piftes op med en sjat snaps, citronsaft og lidt honning.
__________
Bonusinfo
Kamilles æteriske olier indeholder betændelses- og svampehæmmende stoffer, som kan afhjælpe mindre infektioner og hudlidelser. Kamillen har derfor længe været et middel mod forkølelse. Desuden har den en bevist beroligende effekt, som siges at virke på ’hysteriske kvinder’. En afkølet kamillesnaps kan da også sagtens have en god og beroligende effekt på kvinder. Prøv selv.
__________
Smag: Blomstret og parfumeret, sød, lækker fed, lidt ’græsset’
Sæson: Maj-november
Latinsk navn: Chamomilla suaveolens
1 flaske klar Brøndum
2 håndfulde skivekamilleblomster
Lad kamilleblomsterne trække i snapseflasken i 2 uger, hvorefter de sigtes fra. En kamillesnaps bevarer duften af kamille (medmindre du bruger den duftløse slags) og bliver dejlig afrundet i smagen, efterhånden som den får lov at stå. Kamillesnapsen smager bedst, når den er afkølet til 8-12 grader.
__________
SE OGSÅ: 6 opskrifter på hjemmebagte julelækkerier
SE OGSÅ: Nyt nordisk tekøkken: 6 opskrifter tilberedt med te