Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

Star Wars – det bedste filmunivers i galaksen

Der findes næppe en filmserie, der på samme måde har grebet generationer med sin fantasi, fantastiske historier og fængende action.

Vi giver her vores vurdering af de 10 film, der foreløbigt er lavet i serien, og vi giver dig interviews med de medvirkende, og selvfølgelig en guide til noget af den merchandise, der har været en væsentlig del af Star Wars fra begyndelsen.

Og selvfølgelig opdaterer med de seneste nyheder, som de kommer ind.


vis
mere

Der er næppe noget, der kan udløse så store diskussioner som hvilken Star Wars-film, der er bedst. Men der er dog bred enighed om, at filmene i begyndelsen i en fjern, fjern galaksee for lang tid siden er de stærkeste film.

Da George Lucas genoptog serien i 1999 var forventningerne skyhøje. Men ’The Phantom Menace’ var slet ikke, hvad fans og filmfolket havde håbet. Tværtimod. I et forsøg på at genskabe personsammensætningen fra de første film med en nævenyttig, men sjov C-3PO, opfandt Lucas Jar Jar Binks, der med kiksede Jamaica-accent er på vores liste over de mest irriterende filmkarakterer nogensinde.

På vores liste over de bedste Star Wars-film rangerer George Lucas anden bølge af film blandt de dårligste, og der var da også lettelse blandt mange fans, da Disney overtog hele universet og George Lucas’ selskab for godt 23 milliarder kroner. Det har dog allerede vist sig at være en god forretning, og de har foreløbigt tjent en fjerdedel af det beløb ind. I handlen fik man også Indiana Jones med, og man regner med at lave en ny film i den serie snart.

Ikke alt har dog været rosenrødt siden Disney overtog. Mens mange har nydt nostalgien i især ’The Force Awakens’ har vi savnet en smule nyskabelse især i plottet. Både i ’The Force Awakens’ og ’The Last Jedi’ skal de skyde en dødsstjerne i stykker, som man også så det i den første (episode IV) og tredje film (episode VI).

Til gengæld viste Rogue One sig at være en rigtig god forløber til den første serie, og her turde Disney gå væk fra at være Disney, hvilket resulteret i den mørkeste afslutning siden den fremragende ’The Empire Strikes Back’.

Den danske forfatter Christian Mørk var 11 år, da han mødte Luke Skywalker, prinsesse Leia og Han Solo i biografen i 1977. Han glemmer det aldrig. Her fortæller han i et personligt essay, hvad serien har betydet for ham.

Her kan du se hele vores liste over favoritter, og lad os håbe, at der fremover kommer endnu flere gode film. Der findes også et hav af animationsfilm og serier, men vi har valgt os at koncentrere os om hovedfilmene.

Her er de i vores rangeret orden

  1. Episode V: Imperiet slår igen (The Empire Strikes Back, 1980)
  2. Episode IV: Stjernekrigen (A New Hope, 1977)
  3. Episode VI: Jediridderen vender tilbage (Return of the Jedi, 1983)
  4. Rogue One: A Star Wars Story (2016)
  5. Episode VIII: The Last Jedi (2017)
  6. Episode VII: The Force Awakens (2015)
  7. Episode III: Sith-fyrsternes hævn (Revenge of the Sith, 2005)
  8. Solo: A Star Wars Story (2018)
  9. Episode II: Klonernes angreb (Attack of the Clones, 2002)
  10. Episode I: Den usynlige fjende (The Phantom Menace, 1999)

Her kan du se den lidt ubehjælpelige trailer for ’A New Hope’.

Star Wars-merchandise

Siden seriens begyndelse har George Lucas haft øje for, at merchandise kunne skaffe en fin ekstra indtægt. For første gang i filmhistorien begyndte man at producerer figurer og modeller af de forskellige rumskibe som Tusindårsfalken.

Det har efterhånden udviklet sig, så man i dag (som med Disneys figurer) kan se Star Wars i alle mulige sammenhænge. Man kan fx få R2-D2-stempelkanden (hvem vil ikke have sådan en?), eller man kan dødløfte med Darth Vaders hoved.

Det er jo Disney, der har overtaget, så selvfølgelig barsler de med at lave et Star Wars-land, og det ser faktisk rimelig fedt ud. Du kan se planerne her.

Skuespillerne i Star Wars

Med eksplosioner, dødsstjerner og Jabba The Hut kan man nogle gange glemme, at serien altid haft fremragende (og mange mindre fremragende) skuespillere. I de fleste af skabningerne er der faktisk også mennesker indeni, og vi har talt med den to meter høje finne, der er inde i Chewbacca. Her fortæller han, hvordan man spiller den rolle.

Harrison Ford er selvfølgelig den største stjerne, der er kommet ud af Star Wars. Han frygtede dog (med god grund), at Han Solo-rollen ville hjemsøge, fortæller han her i dette store interview.

Carrie Fischer, der er en anden stor skuespiller, der fik sit gennembrud som Prinsesse Leia, har for nyligt før sin død fortalt, hvad der havde været rygter om i mange år; at hende og Harrison Ford havde en affære under indspilningen.

Fremtiden for Star Wars

Den seneste film i serien ’Han Solo’ var en skuffelse, og Disney overvejer nu at skrue en smule ned for tempoet. Siden de overtog, har de skudt en ny stor film ud hvert år, og måske er folk en smule mætte. Især fordi, der har været mange tomme kalorier ind i mellem. Den nye film, episode IX, der skal afslutte den nye triologi får premiere i julen 2019.

Derudover kommer der en Obi-Wan Kenobi-spinoff, og de har tidligere sagt, at produktionen starter i 2019, men der er endnu ingen premieredato, men man kan godt regne med, at det tidligst bliver i 2020. Der er også tale om flere andre spinoffs med blandt andre Jabba The Hut og dusørjagerne Boba Fet.

Men den måske mest interessante nyhed er, at David Benioff og B.B Weiss, der har stået bag Game of Thrones, vil kaste sig over Star Wars-universet lige så snart de har lagt ’kampen om jerntronen’ til hvile.

Vi opdaterer selvfølgelig løbenede….

Se, hvad vi ellers skriver om: Interview, Mads Mikkelsen, USA, Film, Le Fix, Amazon og Drone