Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

Kanye West - alt om den kontroversielle musiker og modeskaber

Kanye West er ikke blot en af de største musikalske begavelser i nyere tid. Han er også en af de mest kontroversielle. For mens det er svært at sætte en finger på hans kunstneriske virke, så forholder det sig lige omvendt for privatpersonen Kanye West, der har kaldt George Bush for racist, opført sig som et pattebarn ved adskillige Award-shows og givet sin støtte til Donald Trump.

Euroman dykker ned i rapperens imponerende musikalske CV, går hans hypede Yeezy-sneakers efter i sømmene og giver dig de mest kontroversielle øjeblikke i karrieren.


vis
mere

Kanye West - musikeren

Den amerikanske rapper og producer Kanye West bragede igennem musikscenen i 2004 med det mesterlige debutalbum ‘The College Dropout’.

I dag, 15 år senere, har han solgt 135 millioner albums på verdenplan, skrabet 21 Grammy-priser sammen og for længst cementeret sin status som en af nyere tids største musikalske begavelser.

Men det var lige før at Kanye Wests karriere kørte af sporet, før den kom rigtigt i gang. Bogstavelig talt.

Den 23. oktober 2002 kørte Kanye West frontalt ind i en anden bil, da han faldt i søvn bag rattet.

Kanye West, der på det tidspunkt var mest kendt for at have produceret flere numre til Jay Z’s ikoniske album ‘The Blueprint’, blev indlagt på Cedars-Sinai Medical Center med en smadret kæbe, som lægerne syede sammen.

Fem år tidligere var rapperen Notorious B.I.G blevet indlagt på selvsamme hospital med dødelige skudsår i kroppen.

Men hvor hospitalsindlæggelsen blev endestationen for Biggie Smalls blev den startskuddet til Kanye Wests karriere som rapper.

Inspireret af ulykken skrev Kanye West sangen ‘Through the Wire’ fra sygesengen – og to uger efter indlæggelsen indspillede han vokalerne til sangen, mens hans kæber stadig var syet sammen.

‘Through the Wire’ bragede ind på en 15. plads på Billboard Top 100-listen og overbeviste pladeselskabet Roc-A-Fella om at skrive kontrakt med Kanye West.

To år senere udkom debuten ‘College Dropout’ til glimrende anmeldelser og særligt den kontroversielle single ‘Jesus Walks’ fik hurtigt Kanye West på alles læber.

“God show me the way because the Devil's tryin' to break me down. The only thing that I pray is that my feet don't fail me now”, rapper Kanye West på nummeret, der i 2019 blev opført i en storladen gospel-version som markering for 15-året for debutens udgivelse.

Rent musikalsk har Kanye West på overbevisende vis formået at holde sig på benene, og rapperen har stadig til gode at lave et decideret fejlskud.

Opfølgeren ‘Late Registration’ var om muligt endnu mere vellykket end debuten, og i 2010 udsendte han karrierens hidtige kunsteriske højdepunkt med mesterværket ‘My Beautiful Dark Twisted Fantasy’.

Med privatpersonen Kanye West er det dog en anden historie. Her har den djævelske side af rapperen i den grad stukket sit grimme ansigt frem og trukket uheldige overskrifter verden over.

Kanye West - provokatøren

Første gang Kanye West for alvor gjorde sig bemærket for andet end sin musik var i 2005.

Her var Kanye West vært for velgørenhedskoncerten A Concert For Hurricane Relief, der skulle samle penge ind til ofrene fra orkanen Katrina, der ramte New Orleans.

Mens medværten Mike Meyers troligt læste op fra manuskriptet, afveg Kanye West fra manus og proklamerede, at “George Bush er ligeglad med sorte mennesker”. Den tidligere præsident udtalte senere, at det var et af de mest forfærdelige øjeblikke i hans tid i Det Hvide Hus.

To år senere blotlagde han sit gigantiske ego for hele verdenen, da han under MTV Europe Music Awards i København stormede scenen efter at have tabt til bandet Justice i kategorien ‘Bedste Video’.

“Jeg skulle have vundet for Touch The Sky. Den kostede en million dollars, Pamela Anderson var med i den. Jeg hoppede over kløfter! Hvis jeg ikke vinder, taber showet troværdighed!”, sagde en tydelig utilfreds Kanye West, mens millioner af seere krummede tæer over optrinnet.

I 2009 var han på spil igen, og denne gang gik hans tirade ud over countrysangerinden Taylor Swift, der vandt prisen for Bedste Video af en kvindelig kunstner for videoen ‘You Belong With Me’ ved årets MTV Video Music Awards.

Han flåede mikrofonen ud af hænderne på sangerinden og sagde, at Beyoncés video til ‘Single Ladies (Put A Ring On It)’ var en af de bedste videoer nogensinde og fortjente at vinde.

Kanye West blev efterfølgende fjernet fra showet, og episoden fik senere selveste Barack Obama til at kalde rapperen for en “Jackass”. Kanye West ringede senere til Taylor Swift og undskyldte for sin opførsel, ligesom han gik bodsgang på diverse amerikanske talkshows.

I efteråret 2018 begik Kanye West det måske største selvmål i sin karriere, da han offentligt erklærede sin støtte til den kontroversielle præsident Donald Trump, der ikke ligefrem er vellidt i den sorte del af befolkningen.

Iklædt en MAGA-kasket (Make America Great Again) optrådte Kanye West i underholdningsshowet Saturday Night Live.

Efter showet gav Kanye West sin uforbeholdne støtte til Donald Trump. Og et par uger senere krammede rapperen selvsamme Trump i Det Hvide Hus foran rullende kameraer med ordene: “Jeg elsker den her mand”.

Tre uger senere vendte Kanye West på en tallerken og trak sin støtte til Trump tilbage på det sociale medie Twitter.

“Mine øjne er blevet åbnet, og jeg indser nu, at jeg er blevet brugt til at sprede budskaber, som jeg ikke selv står inde for. Jeg distancerer mig fra politik og fokuserer fuldstændig på at være kreativ nu”, skrev Kanye West på Twitter.

Kanye West - designeren

Mens Kanye West mildest talt har brændt nallerne ved at hænge sit politiske undertøj til offentligt skue, så går det langt bedre, når rapperen begiver sig ud som modeskaber.

Siden februar 2005 har Kanye West designet sin egen sneakers i samarbejde med Adidas. Og efterspørgslen har været enorm fra dag et.

Den første model, Yeezy Boost 750, blev udsolgt på under 10 minutter og koster i dag typisk over 5000 kroner i re-sale. 

Siden har Kanye West lanceret en lang række nye Yeezy-modeller. I sommeren 2015 kom Yeezy Boost 350 på markedet, og få måneder senere landede Yeezy 950 i butikkerne.

I slutningen af 2018 rejste Kanye West til Uganda for at forære sine hypede Yeezy-sneakers væk. Og det var både samfundets top og bund, som fik glæde af rapperens gavehumør. Skoene blev nemlig givet væk til både fattige skolebørn og Ugandas præsident, Yoweri Museveni.

Om man også vil se Ugandas overhoved iført Kanye Wests seneste tøjkollektion er nok mere usikkert.

Den består nemlig af merchandise til verdens største pornosite Pornhub, som Kanye West offentligt er storforbruger af.

Se, hvad vi ellers skriver om: Stil, Mænd, Adidas, Yeezy, Sneakers, Ikea, Møbler, Streetwear og Justin Bieber