Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

Adidas – Yeezy, Stan Smith og tysk kvalitet

Adidas har udviklet sig fra at være et tysk sportsfirma til at blive et globalt brand, der er med til at sætte trenden inden for alt fra sneakers og streetwear til high fashion. Forklaringen bag succesen kan findes i de mange samarbejder, som Adidas er blevet kendte for, blandt andre Kanye West, Pharrell Williams og Stan Smith.

Hvordan blev Adidas til, og hvad kan vi forvente os af mærket med de tre striber i fremtiden? Det kan du læse meget mere om lige her på siden, hvor vi løbende opdaterer med de seneste Adidas-nyheder.


vis
mere

Historien om Adidas – En familiestrid, der blev til succeshistorier

I den tyske by Herzogenaurach stifter de to brødre, Adolf og Rudolf Dassler, i 1924 en sko-virksomhed i morens bryggers. Fra første færd har de øje for sportens verden og begynder med det samme at designe sko med pigge og knopper på sålen, der havde brugsmuligheder inden for både atletik og fodbold. Der går dog en længere årrække, før virksomheden stiftes under navnet Adidas.

Til gengæld får de i sommeren 1936 deres helt store gennembrud, da de overtaler den amerikanske sprinter Jesse Owens til at benytte deres løbesko med pigge under årets Olympiske Lege. Han vinder hele fire OL-guldmedaljer, og den bedrift sætter i særdeleshed de tyske brødres virksomhed på verdenskortet.

Virksomheden blomstrer og klarer sig igennem anden verdenskrig, men herefter begynder deres forhold at støde på udfordringer. Det kulminerer i 1947, hvor Adolf og Rudolf går hver til sit og stifter hver sit sportsfirma. Adolf ’Adi’ Dassler stifter Adidas, og Rudolf ’Rudi’ Dassler stifter Ruda, der senere bliver til Puma.

De to brødre blev aldrig venner igen og blot for at understrege stædigheden i konflikten, kan det nævnes, at de to brødre er begravet på den samme kirkegård, men deres gravsteder er placeret så langt fra hinanden, som det overhovedet kunne lade sig gøre.

De kendte Adidas-partnere: Fra Stan Smith til Kanye West

Adidas har haft stor succes med at udvælge de atleter, superstjerner og kendisser, der har optrådt som frontfigurer for brandet gennem årene. Det er blevet en hjørnesten af Adidas’ forretning, at deres sko og tøj har en eller anden form for tilhørsforhold til en aktuel stjerne, og den tradition kan spores tilbage til nogle af de første klassikere, som Adidas producerede.

Tag for eksempel Adidas Stan Smith, der for mange er en uundværlig hverdagssneaker, men da den første gang så dagens lys, var det som en tennissko af allerhøjeste kvalitet. Det var den amerikanske tennislegende Stan Smith, der var frontfigur for skoen dengang, hvilken han er i dag, selvom han oftere huskes for skoene end for sine bedrifter på tennisbanen.

Adidas har designet kollektioner i samarbejde med fodboldspillere som Paul Pogba, de har samarbejdet med kæmpestore designere som Alexander Wang, og så har de banet vejen ind til de artister, der gør sig på en scene frem for en sportsarena.

Til at begynde med benyttede Adidas kun musikere og lignende artister i forbindelse med deres reklamevideoer for Adidas Originals, deres modekollektion, men i de senere år har artisterne fået lov til at stå bag deres helt egne kollektioner.

Af de mest nævneværdige springer Kanye West og Pharrell Williams frem i tankerne, og de to kreative genier har da heller ikke set sig tilbage, siden Adidas gav dem lov til at designe deres egne sneakers.

Kanye West står bag den voldsomt populære serie af ’Yeezy’-sneakers, som videresælges på sneakerbørsen for astronomiske beløb set i forhold til deres butiksværdi. Det er blandt andet noget, som den unge ’Sneaker Don’ har tjent styrtende med penge på ved at opkøbe og videresælge limiterede sneakers til højtbetalende kunder.

Pharrell Williams er heller ikke et fremmed navn for ’sneakerheads’, da han står bag alt fra moderne fortolkninger af gamle Adidas-klassikere til helt nye Adidas-sneakers. Det er blandt andet Adidas Superstar, Adidas Stan Smith og den ultrapopulære Adidas NMD, som Pharrell har brugt sit kreative talent på at innovere. Sidstnævnte var i et tredelt samarbejde mellem Adidas, Chanel og Pharrell Williams.

Adidas NMD – Én af de mest eftertragtede og dyre sneakers i verden

Vi kommer simpelthen ikke uden om Adidas NMD, som ramte sneaker-verdenen som en forbrugstsunami af førhen usete dimensioner. Den lette Adidas-sneaker med sit tekniske design, der sender tankerne mod topmoderne løbesko, blev lynhurtigt allemandseje, da den landede på markedet.

Siden da har flere Adidas NMD-modeller sat rekorder på sneakerbørsen, hvor de videresælges for vanvittige beløb. En opgørelse fra eBay, der stammer fra 2016, viser, at flere af de 10 dyreste sneakers, der blev købt gennem portalen, var Adidas NMD-sneakers. Der er selvfølgelig tale om helt specifikke farvevarianter, der pludselig opnår mytisk status i modeverdenen af den ene eller anden årsag, og har man øje for at spotte en sådan farvevariant på afstand, så kan man tjene sig nogle gode penge.

Den dyreste Adidas NMD R1, solgt på eBay i 2016, gik for hele 1.706 dollars, hvilket svarer til cirka 11.000 danske kroner. Så tør man da slet ikke tænke på, hvilken salgspris man kunne nå op på, hvis man fik fingrene i Craig Davids Adidas NMD R1 x Louis Vuitton sneakers, der er fuldstændig unikke, og kun kan opleves på fødderne af den fløjlsbløde sanger.