Når det kommer til ikonisk fodtøj, er det svært at komme udenom de klassiske sneakers fra Adidas. ’Die drei Streifen’ har leveret sko til nogle af vor tids største tennisspillere, atleter, og rappere og her har vi samlet en række af deres udødelige favoritter.

Adidas har gennem årene opbygget sig et imponerende CV af tidløse designs. Hvad end man kigger mod håndbolden og den evigt populære Adidas Special, eller fultsal-banernes Adidas Samba, så finder man tyske designklassikere.
Vi tager et kig på de Adidas-sko, der har taget det sagnomspundne spring fra sportens arenaer til mainstream-modens gadebillede.

Adidas Stan Smith (Lanceret i 1971)

Vi lægger hårdt fra land med den, måske, bedst kendte Adidas-sko nogensinde. En reference til Stan Smith sender i disse dage tankerne mod skoen frem for tennisspilleren, der lagde navn til den. Vi kommer imidlertid ikke udenom historien bag Adidas’ Stan Smith-sko, der, som så mange andre før den, startede som en sportssko.

Det var oprindeligt den franske tennisspiller Robert Haillet, der var frontfigur for tennisskoen tilbage i starten af 60’erne. Den læderklædte sko oplevede imidlertid ikke den store succes og da Haillet gik på pension uden en eneste Grand Slam-titel, besluttede Adidas sig for at tænke større.

De stillede sigtekornet på den amerikanske verdensetter Stan Smith og så tog det ellers fart. Døren blev sparket ind til det amerikanske marked, og Stan Smith har derfor været kraftigt medvirkende til, at Adidas er blevet det globale brand, de er i dag.

Det bliver svært at opdrive en tennisspiller, der i år 2018 stadig sværger ved en Adidas Stan Smith som deres foretrukne tennissko, men det bliver noget lettere at finde en mand, der sværger ved den som sin foretrukne hverdagssneaker.

Adidas Gazelle (Lanceret i 1966)

Når det kommer til sneakers, kan det have en dobbelt betydning at kalde dem for hurtige. Adidas Gazelle kan dog ikke løbe fra sit hurtige navn, og vi kommer heller ikke udenom hurtige referencer, når vi gennemgår dens stamtavle. Tilbage i 1960’erne designede Adidas sko udelukkende med henblik på brug i sportens verden, og det er også her, vi skal finde Gazelle-skoens opvækst. Historien går på, at Adidas Gazelle er opkaldt efter den amerikanske sprinter Wilma Rudolph, der vandt tre OL-guldmedaljer tilbage i 1960 med et par Adidas-sko på fødderne.

Gennem en længere årrække blev Gazelle-modellen udgivet i forskellige udgaver, før den ruskindsklædte sneaker for alvor slog igennem som en modesko. Dens oprindelige ophav var som en løbesko, men er sidenhen udkommet som håndboldsko, fodboldstøvler og senest som en bræk-resistent festivalsko.

Forklaringen på dens popularitet skal findes i interessant blanding af musik, sport og hooliganisme. Da hiphoppen begyndte at tage fart i starten af 80’erne, blev Adidas-sko enormt populære blandt de mange artister, hvor især britiske rappere tog den slanke Gazelle-silhuet til sig.

Da først den fik fat i den britiske musikscene, skulle der ikke gå længe, før den tryksparkede sig tilbage til sportens verden. Det var de engelske hooligans, der adopterede Adidas Gazelle som fast inventar i deres uofficielle uniformer, hvilket har haft stor betydning for, at den har fået kultstatus for fodboldfans. Nu til dags skal der ikke kigges langt i storbyer eller i alverdens sneakerbutikker efter Adidas Gazelle-sko i et væld af farver. Den er kommet for at blive som populær sneaker, selvom det havde været festligt at se den repræsenteret som fodboldstøvle.

Adidas Superstar (Lanceret i 1969)

Det er måske ét af de første tilfælde af, at en sko er gået fra sport over hiphop til modens verden. Adidas Superstar var oprindeligt designet som en basketball-sko tilbage i 1969 og var blandt de første af sin slags, der blev lavet med en overdel af læder. Den ekstra støtte, den tykke overdel leverede, tiltrak en lang række atleter og blandt dem var én af basketballs største stjerner nogensinde, Kareem Abdul-Jabbar.

De følgende år blev teknologien på Adidas Superstar kopieret til flere af Adidas’ sko, og snart var størstedelen af NBAs superstjerner iklædt fodtøj med tre striber på siden. Som årene gik, mistede Adidas’ sko sin tilstedeværelse i NBA, da Nike gjorde sin entré på markedet og erobrede mange af Adidas’ atleter.

Der skulle gå en lang årrække, før ’shelltoe’-skoen fik genoplivet sin popularitet og tog springet fra basketball-banen, til hiphoppens rå scene og videre til de modeglade folkemasser. Vi skal helt frem til 80’erne, hvor nogle af hiphoppens ’grand old men’ tog Superstar-skoen til sig.

Det var RUN-D.M.C., der gjorde skoen til folkeeje, for da ’Reverend Run’ og ’Darryl D.M.C.’, flankeret af ’Jam-Master Jay’, indtog scener på tværs af USA med klassiske hits som ’It’s Like That’ og ’Walk This Way’, var det med Adidas Superstar-sko på fødderne.

De pillede snørebåndene ud, slog pløsen op, og det twist var deres mange fans ikke sene til at tage til sig. Når storhittet ’My Adidas’ brølede ud af højtalerne, blev det tradition at trække sine Adidas-sko af fødderne og i stedet vifte dem i vejret i takt med de velkendte rim.

Da Adidas først fik øjnene op for den effekt, Run-D.M.C. skabte, blev der hurtigt strikket en aftale sammen, som skulle vise sig at blive den første af sin slags. I dag er vi vant til at se designsamarbejder mellem brands og kunstnere, men tilbage i 80’erne var den slags forbeholdt professionelle atleter. Dermed banede Adidas Superstar vejen for samarbejder som ’Pharrell Williams x Adidas Originals’, ’Fenty Puma by Rihanna’, og naturligvis ’Adidas Yeezy by Kanye West’.

LÆS OGSÅ: 15 sneakers til foråret

LÆS OGSÅ: De bedste sneakers indtil nu

LÆS OGSÅ: Ikoniske sneakers del 2: Adidas Handball Special – røvballe- og flyveskalleskoen