Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

Donald Trump - Fra Wall Street til Det Hvide Hus

For nogen er han legemliggørelsen af den amerikanske drøm og manden, der kan gøre USA stort igen. For andre er han et politisk mareridt, der aldrig synes at ende. Meningerne om USA’s 45. præsident Donald Trump er lige så delte som det land, han er sat til at regere.

Men hvem var Donald Trump egentlig, før han indtog rollen som verdens måske mest magtfulde mand? Hvor rig er han? Og hvad er det, der foregår med hans hår? Euroman giver dig svarene.


vis
mere

Donald Trump – Forretningsmanden

Donald Trump kom til verden den 14. juni 1946 i en luksuriøs villa med 23 værelser i Jamaica Estates i New York-bydelen Queens. I garagen holdt to blå luksusbiler af mærket Cadilac med initialerne FTC skrevet henover nummerpladerne.

FTC stod for Frederick Christ Trump, familiens strenge og nøjsomme patriark, der havde slået sit navn fast som en af de rigeste bygherrer i New York efter Første Verdensrig.

Fred Trump var en streng far, en fraværende ægtemand og en kynisk forretningsmand, der ikke skyde nogen midler for at få ekstra håndører ind på sin bugnede konto.

“Der findes to slags mennesker her i byen, vindere og tabere. Og når du hedder Trump til efternavn, så er du altid en vinder og aldrig en taber, husk dét”, som Fred Trump en dag sagde det til sin otte-årige søn Donald, mens de kørte gennem bydelen Queens for at inspicere faderens seneste boligbyggeri.

Ordene brændte sig fast i den unge Donalds sind og blev en rettesnor for resten af hans liv: vind for enhver pris.

Donald Trump dimitterede i 1968 fra Wharton School, med en bachelorgrad i økonomi. Derefter begyndte han officielt at arbejde i sin faders virksomhed.

Donald Trump drømte om at ekspandere forretningsforetagendet fra Queens til Manhattan, og i slutningen af 1970’erne begyndte han at ekspandere sine forretninger omkring The Big Apple.

Som faderen før ham kørte Donald Trump rundt i en Cadillac – denne gang med initialerne DJT på nummerpladen. Medierne beskrev den unge entreprenør som en høj, slank og blond Robert Redford med blændende hvide tænder og en påstået formue på 200 millioner dollars.

Og netop Donald Trumps formue har altid været til stor diskussion. Både i forhold til størrelsen, men også hvordan den unge mand var kommet i besiddelse af pengene.

I sin selvbiografi fra 1987 'The Art of the Deal' og i adskillige interviews og ved vælgermøder senere hen, fremhævede Donald Trump igen og igen, hvordan han knoklede for at skabe sin egen formue. Han fik blot en sølle million dollars fra sin far, som han efter eget udsagn betalte tilbage med renters rente.

“Det var ikke let. Jeg havde det ikke let. Jeg arbejdede for hver en dollar. Og jeg forvandlede mine få dollar til en milliardformue. Jeg er en 'self-made man'. Og det siger jeg blot fordi, det er dén tankegang, som USA brug for i en præsident: en god forretningsmand som jeg”, fortalte Donald Trump om sin svære start med at stå på egne ben i Manhattans forretningsliv.

Det er dog langt fra sandheden. I hvert fald, hvis man skal tro The New York Times. I 2018 afslørede avisen, at Donald Trump i alt har arvet tre milliarder kroner fra sin far. De første millioner rullede allerede ind på Donald Trumps bankbog, da han fyldte to år. Trump selv har vanen tro benægtet rygterne fra “de løgnagtige medier”.

Det står dog ikke til debat, at Donald Trump op gennem 1980’erne for alvor bankede sit navn fast i New York - bogstavelig talt.

Donald Trump opkøbte flere opsigtsvækkende ejendomme og opkaldte dem efter sig selv. Det første var et stort hotel i Atlantic City, som han kaldte Trump Plaza.

I 1988 købte Donald Trump Plaza Hotel på Manhatten for over 400 millioner dollar ifølge New York Times. Siden er flere bygninger i især New York kommet til, og går man en tur i millionbyen, troner navnet ’Trump’ op mange steder.

Det hele var dog ikke en dans på roser for den storskrydende millionær-playboy. Ifølge The New York Times (ja, dem igen), mistede Donald Trump 1,17 milliarder dollar mellem 1985 og 1994. Det svarer til lidt mere end syv milliarder kroner på knap ti år.

Særligt 1990 og 1991 var dårlige år for Donald Trump. Begge år mistede han mere end 1,6 milliarder kroner. De økonomiske tab var så enorme, at Donald Trump angiveligt ikke betalte skat i otte af disse ti år.

Hvad Donald Trumps formue løber op i nu han sidder i Det Hvide Hus er som nærmest alt, der omhandler den kontroversielle præsident, op til stor diskussion.

Selv hævder Donald Trump, at hans nettoværdi er på 10 milliarder dollar. I 2017 vurderede mediet Forbes, at Donald Trumps nettorværdi til at være på 3,1 milliarder dollars.

Ingen ved altså med sikkerhed, hvor meget Trump er værd. Der hersker dog ingen tvivl om, at penge betyder meget for verdens mest magtfulde mand.

Som Donald Trump sagde det i et interview med USA’s svar på Go’ Morgen Danmark, Good Morning America, tilbage i 2011: “Det smukke ved mig er, at jeg er meget rig”.

Læs mere om, hvordan Donald Trump fik sin formue

Donald Trump – Reality-stjernen der blev præsident

“Jeg har ikke lyst til at blive præsident. Jeg vil hellere hjælpe mennesker gennem min fond – for mig er græsset ikke altid grønnere på den anden side”.

Sådan sagde Donald Trump i et interview med Playboy i 1990, da han blev spurgt, om han overvejede at sigte mod det Hvide Hus.

Den 16. juni 2015 havde piben fået en anden lyd. Her annoncerede Donald Trump, at han ville stille op som republikanernes præsidentkandidat i 2016.

“Vi har brug for en stor leder, der kan tage brandet USA og gøre det fantastisk igen”, sagde Donald Trump. Dengang troede få på, at den kontroversielle byggematador kunne gå hele vejen og rent faktisk indtage positionen som landets leder.

I den brede offentlighed var Donald Trump på det tidspunkt mest kendt for reality-showet ‘The Apprentice’, hvor deltagerne konkurrerede om en ledende stilling i Trumps firma.

Før “Make America Great Again” var “You’re Fired” Donald Trumps mest berømte one-liner. Og ud over ‘The Apprentice’ havde New Yorker milliardæren også haft mindre cameo-roller i ‘Alene Hjemme 2’ og ‘Zoolander’ og sågar uddelt skaller i det populære wrestling-tv-show ‘Wrestle Mania’.

I dag er Donald Trump kendt for at uddele verbale mavepustere ud til højre og venstre som USA’s præsident. Og selv den danske statsminister Mette Frederiksen har fået et drag over nakken af Donald Trump, da hun nægtede at diskutere et potentielt salg af Grønland med præsidenten.

Trump aflyste sit planlagte besøg til Danmark og kaldte den danske statsleders kommentarer for ‘nasty’. Donald Trumps aflyste besøg til Danmark affødte et væld af sjove reaktioner på internettet.

Og det er langt fra eneste gang, at Donald Trump er blevet hængt til tørre af internettets amatørkomikere. Der var dengang et vittigt hoved indsatte soundtracket fra ‘Dirty Dancing’ som underlæg til en ophedet debat mellem Donald Trump og demokraten Hillary Clinton. Eller dengang en vittig Twitter-bruger viste, hvordan Donald Trump ville se ud med normalt hår.

Hovedpersonen selv synes ikke, der er meget at grine af. I hvert fald har Donald Trump før udvist stor forargelse, når Late Night-komikerne er gået i flæsket på ham.

Og meget tyder på, at han ikke får meget mere at grine af i fremtiden. I skrivende stund truer demokraterne Donald Trump med en rigsretssag. Præsidenten selv kalder det for “chikane” og en “heksejagt”.

Om Donald Trump ender med at blive brændt på bålet, kan man kun spå om. Men én ting er sikkert: den mest kontroversielle præsident i USA’s historie kommer ikke til at træde tilbage uden kamp.

“Når nogen prøver at ramme mig, slår jeg fandens meget hårdere tilbage. Hvis nogen prøver at ramme mig, kommer de til at betale for det. Så kommer de ikke igen”.