Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

Frank Hvam - mesteren i pinligheder og den absurde komik

Siden Frank Hvam droppede uddannelsen som dyrlæge og helligede sig humoren i 1995, har den 48-årige grinebidder etableret sig som landets førende komikere. Hvad enten han kaster sig over absurdteater i ‘Casper & Mandrilaftalen’, platheder i sitcom’en ‘Langt fra Las Vegas’ eller tåkrummende pinligheder i tv-serien ‘Klovn’, griner millioner af danskere med.

Hos Euroman kan du blive klogere på tilblivelsen af kultserien ‘Casper og Mandrilaftalen’, komme med ind i Frank Hvam og Casper Christensens komiske legestue – og læse Frank Hvams slingrende vej til succes fortalt af manden selv.


vis
mere

Frank Hvam skiftede syge dyr ud med stand-up

Frank Hvam er født i 1970 i Ørum Sønderlyng, nær Viborg, hvor han voksede op på en nedlagt landbrugsejendom omringet af dyr. Efter gymnasiet besluttede dyrevennen Frank Hvam at læse til dyrlæge på Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole i København.

3½ år senere var det dog slut igen. Et højskoleophold gav Frank Hvam forsmag på stand-uppen og gjorde det klart, at en fremtid som dyrlæge alligevel ikke var ham.

"Noget af det sidste, jeg gjorde på studiet, var at stå og presse analkirtler på en dalmatiner. Hunde har sådan nogle ret kraftige analkirtler, og hvis de stopper til, kan hunden nærmest hverken sidde eller gå. Man stikker lige fingeren ind og trykker. Det var egentlig ikke, fordi det gjorde mig noget, men jeg stod og tænkte: ”Det går ikke, det her.” Jeg var nødt til at komme på scenen, fortæller Frank Hvam i et stort interview.

Som sagt så gjort. I 1995 vendte Frank Hvam ryggen til syge køtere og begyndte i stedet at optræde på stand-up-cafeen DIN's i København, hvor han primært blev betalt i øl-billetter og shots. Det var først, da Casper Christensen slog kløerne i Frank Hvam, at det unge talents karriere for alvor fik luft under vingerne.

Frank Hvam gik fra kultfænomen til Danmarks yndlingsklovn

De færreste tv-chefer spåede ’Casper & Mandrilaftalen’ succes, da programmet fik premiere en sen hverdagsaften i marts 1999 på DR2. Men på trods af sløje seer-tal blev programmet et kultfænomen, som de fleste personer født efter 1985 kan citere i søvne.

Det skyldes ikke mindst Frank Hvam, der var den lysende stjerne i Casper Christensens vanvittigt morsomme absurdteater. Med karakterer som Gentleman Finn, Borger Louie og Conan Lurbakke stjal Frank Hvam ofte rampelyset fra showets vært. Og han nød hvert et øjeblik.

”Da Casper spurgte, om jeg ville være med i ’Mandrillen’, vidste jeg med det samme, at det ville jeg rigtig, rigtig gerne. Når man laver komik, ønsker man jo at arbejde med de bedste og at få fuldstændig frie tøjler. For mig var det en drøm, der gik i opfyldelse. Det var fuldstændigt fantastisk”, fortæller Frank Hvam i forbindelse med 20-års jubilæet for ‘Casper & Mandrilaftalen’.

’Casper & Mandrilaftalen’ er et af de mest absurde, opfindsomme og underholdende programmer i dansk fjernsyn nogensinde. Og Frank Hvam er stadig stolt over programmet, der var en fuckfinger til datidens underholdningsformater, der hang ham langt ud af halsen.

”Jeg er glad for, at seerne fangede vores oprør. Vi sagde fuck til det hele og satte os fri af økonomiske interesser og af voksenlogik og fornuft”, fortæller Frank Hvam til Euroman. Han fortsætter:

”Det var på ’Mandrillen’, at jeg fandt ud af, at jeg kunne bidrage med noget, selv blandt gode komikere. Jeg følte, at verden stod åben for mig. Forude ventede mange bjergtoppe, der skulle bestiges”.

Den første bjergtop var sitcom’en ‘Langt fra Las Vegas’, som Frank Hvam havde arbejdet på med de tre andre komikere, mens optagelserne til ‘Mandrillen’ stadig stod på. Showet blev en stor succes, og Frank Hvam beviste, at han også havde mainstream appel.

Det var dog først med tv-serien ‘Klovn’, at Frank Hvam for alvor blev allemandseje. ‘Klovn’ kørte fra 2005 til 2009, blev genoplivet i 2018 med en ny sæson, og er den største danske komedieserie nogensinde.

Inspireret af den amerikanske komiker Larry Davids 'Curb Your Enthusiasm' tager 'Klovn' udgangspunkt i Casper Christensen og Frank Hvams eget liv. De to komikere spiller overdrevne udgaver af sig selv, og Frank Hvam brillerer med det ene pinlige optrin efter det andet.

‘Klovn’ er langt fra lige så absurd som ‘Casper & Mandrilaftalen’, men tilgangen til komikken er næsten lige så improvisatorisk, afslører Frank Hvam i et stort interview med Euroman.

”Når man skriver, kan man komme til at forelske sig i en joke eller en god dialog. Og det stjæler overblikket. Jeg har ikke skrevet en replik ned i min notesbog i flere år, det er slet ikke sådan, vi tænker efter at have lavet ’Klovn’. Vi tænker kun situationer”.

‘Klovn’ har indtil videre affødt to spillefilm, men den succesfulde komikerduo planlægger angiveligt en tredje film i serien. Desuden har Frank Hvam og Casper Christensen lavet spillefilmen ,Dan Dream, sammen, og til efteråret skal han spille med i komedieserien ’Minkavlerne’ på TV2 Zulu.

Hele Danmarks yndlingsklovn er med andre ord ikke indstillet på at lægge klovnenæsen på hylden lige foreløbig.

Og selvom det for kollegaen Casper Christensen ikke altid har været lige morsomt at være i pressen og offentlighedens søgelys, mangler Frank Hvam stadig at se den berømte bagside af medaljen i forhold til at være en af Danmarks største berømtheder.

“Det føles, som om jeg egentlig er meget vellidt, når jeg kommer ud. Folk har en slags medlidenhed med mig. Jeg er virkelig glad for, at jeg ikke har skullet spille den vanvittige karakter, som Casper har taget på sig. Det skal han have ros for”, siger han.

Se, hvad vi ellers skriver om: Casper Christensen og Klovn