Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

Omega – Måneuret og James Bonds foretrukne

Schweiziske Omega har eksisteret siden 1903 og har siden da produceret ure, som er gået over i historien. De har siddet på håndleddet af én af de første mænd på månen, Buzz Aldrin, spionen over alle spioner, Agent 007, og ‘The King of Rock and Roll’, Elvis Presley.

Den celebre status er dog ikke helt ubegrundet, da ur-firmaet har udviklet nogle af de mest revolutionære ure gennem tiden. Her på siden finder du alle nyheder om artikler om Omega-ure.


vis
mere

Fra havets dyb til det fjerne kosmos

I sin spæde begyndelse hed Omega ikke Omega. Tilbage i 1848 gik det under et lige så autoritært navn, La Generale Watch Co., og det var først i 1903, at det nu så velkendte navn blev til. Ikke desto mindre har det schweiziske ur-firma altid været netop det: Et firma, der producerer ure, der sidenhen har tilsluttet sig en særlig elite inden for luksusure.

Omega er særligt kendt for sin tilknytning til det maritime, hvilket kommer til udtryk for ur-serier som ’Seamaster’ og ’Planet Ocean’, men det var hverken til lands eller vands, at schweizerne fik deres globale gennembrud. Det var tværtimod i luften. I 1917 udvælger det britiske flyvevåben urene som deres officielle tidtager i mobilt format, og der skulle blot gå ét år, før det amerikanske flyvevåben fulgte trop og svor troskab til de præcise ure.

Vi kan dog ikke undslå os at dykke bogstaveligt ned i Omegas historie, eftersom de største anprisninger af mærket stammer fra havet. I 1932 lanceres det første offentligt tilgængelige dykkerur under navnet ’Marine’, der kunne holde tæt ned til 73 meters dybde. Siden da går rekorderne hånd i hånd med det revolutionære design, der kaster klassikere som ’Seamaster 300’ og det ultimative dykkerur ’Seamaster 600 Ploprof’, som var Jacques Cousteaus foretrukne.

Vi skal også en tur til det ydre rum, hvor Omega har en særlig plads i historiebøgerne. Det var nemlig sådan, at den blot anden mand på månen, Buzz Aldrin, tog de første skridt på den fjerne planet med et Speedmaster på håndleddet. Det har siden da givet Speedmaster-kollektionen tilnavnet som ‘Måneuret’, og det er vidst mere end passende.

Fra James Bond til Elvis Presley

Det er ganske bevidst, at Omegas ure har siddet på håndleddene af nogle af tidens mest ikoniske mænd. Der herskede en indædt rivalisering mellem Omega og flere af de andre schweiziske ur-firmaer op igennem midten af 1900-tallet, og der skulle drastiske midler til for at stjæle markedsandele. Omega så sit snit til at få placeret sine ure de rigtige steder og investerede derfor markant i produktplaceringer og markedsføring.

Det resulterede blandt andet i, at alle tiders spion blev synonym med Omega Seamaster-kollektionen fra 1995 og frem. James Bond har haft uvurderlig betydning for urfirmaets succes, og derfor er det næppe en overraskelse, at Agent 007 hyldes med unikke Omega-ure.

De limiterede ure bliver ofte til samlerobjekter og når de engang imellem ryger under auktionshusenes hammer, går de til svimlende beløb. Sådan gik det i hvert fald, da Jesper Christensen donerede sit 007-ur til Dansk Flygtningehjælp, og efterfølgende med Elvis’ gamle ur, der satte ny auktionsrekord.

Den kontinuitet og røde tråd, der kendetegner brandets ambassadører, har været afgørende for virksomhedens succes, det fortæller CEO og Præsident for Omega, Raynald Aeschlimann i et interview med Euroman. Ambassadørerne udvælges nemlig ganske nøjsomt, og tæller dags dato prominente navn som George Clooney, Pierce Brosnan, James May, Richard Hammond, Jacques Cousteau og mange flere. 

En lynhurtig investering

Omegas ure kendetegnes ud fra præcision og speed, men det er altså ikke fordi, at tiden går hurtigere med et sådan på håndleddet. Det er tværtimod designet og i visse tilfælde navngivningen, der bærer præg af hurtige referencer, hvor Omega Speedmaster er et oplagt eksempel.

Netop det ur skal man være mere end almindeligt hurtig for at få fat i, da den seneste lancering af et Speedmaster kendt som Omega ’Speedy Tuesday’ blev udsolgt på under to timer.

I de fleste tilfælde vil et Omega-ur være en rigtig god investering, hvis du er på udkig efter et ur, der kan være dig en tro følgesvend gennem lang tid. Hvis du skal være sikker på, at du kommer hjem med det helt rigtige ur, når du skal ud og investere i sådan, kan du læse vores store guide til at købe det rigtige ur her.

Se, hvad vi ellers skriver om: Ure, Rolex, Herremode, Olympiske Lege, Ol og Kristian Haagen