Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

Stil: Klassisk, moderne og alt derimellem

Moden skifter, men stil forbliver det samme. Sådan har flere af modeverdenens helt store profiler sagt det i varierende udgaver gennem tiden. Udsagnet kan tolkes på vidt forskellige måder afhængigt af, hvordan man læser det, eller hvad man hælder til.

Er mode og stil separate ting, eller er de hægtet sammen ved hoften? Hvis stil er det klassiske, er mode i så fald det moderne?


vis
mere

Moden dikterer stil, og stil dikterer moden

Hvis mode og stil skal anses for at være to helt separate ting, ville det være en passende sammenligning at kalde dem siamesiske tvillinger, der blev adskilt ved fødslen. Stil og mode er nemlig to alen af samme stykke, og selvom de har hver deres definition, følger de hinandens udvikling. Der findes tøjstil, livsstil og spillestil, men koger man dem hver især ind til sin essens, står man tilbage med stil. Stil er nemlig evnen til ikke at lade sig diktere af modens tendenser, men rettere lade sig inspirere af dem og inkorporere dem i sin egen, personlige stil.

Den klassiske stil

Der er ingen tvivl om, at stil ændrer sig på samme måde, som mode gør det, men det er ganske sikkert at påstå, at stil ikke udvikler sig helt så hurtigt. Vi har været gennem perioder af verdenshistorien, hvor en engelsk smoking-jakke, typisk i velour, var en jakke, som mændene tog på, når de skulle ud og ryge. Da hang de deres almindelige jakker uden for døren, tog smoking-jakken på, og gik ud og røg. Så slap deres borddamer for at få lugten af et askebæger til bords, når de kom tilbage. Det er jo ganske stilet, men det er desværre ikke en så anvendt praksis nu til dags.

Vi kommer dog ikke udenom de klassiske herretøjsdele, som typisk forbindes med klassisk stil. Det er jakkesættet, slipset, oxford-skoen med lukket snøring og naturligvis også smokingen – ikke som en beskyttelsesjakke mod lugt af røg, men som det mest formelle antræk i herregarderoben. Der er trods alt en del begivenheder, der opretholder en dresscode, og så kan det jo være nyttigt at vide, hvad man skal tage på.

Hvis ikke man vil gå i ét med væggen og resten af festens gæster, kræver det stil at skille sig ud, når alle har godt det samme på. Her fristes man til at tage de historiske briller på, og kigge mod The Duke of Windsor, som tilbage i starten af 1900-tallet brød med de klassiske regler og skiftede den kulsorte smoking ud med en midnatsblå. Hans ræsonnement var, at det eneste, der er sortere end sort, er midnatsblå i det rette lys. Han havde for så vidt ret, og det krævede stil af royal kaliber at bryde med det ellers stramme regelsæt for formel påklædning.

Den moderne stil

Det kan være vanskeligt at slå specifikt ned i moderne stil, da tiden det tager at nedfælde ordene, kan være nok til at gøre dem forældede. Intet desto mindre er der nogle generelle trends, der gør sig gældende, når vi taler om moderne stil. Vi kan starte med den mest basale observation: vi går ikke i jakke og slips hver dag, som det ellers var kutyme gennem størstedelen af det 20. århundrede.

Skjorten sidder oftere og oftere uden for bukserne, og det er blevet almindeligt på kontorgangene, at man møder ind i t-shirts og sneakers. Det kan komme til at lyde meget simpelt, men det er godt det modsatte. High-street-brands og couture-huse puster sæson efter sæson til den voksende glød i streetwear-modens stilistiske bål.

De helt hvide lædersneakers er efterhånden blevet ophøjet til formel status, og de kortærmede skjorter har oplevet en mindre renæssance. Moderne stil bryder med de gamle regler, og sætter en ny standard for, hvordan stil skal tolkes. Til trods for at man kan ane et opgør med de gamle og strikse regler, ser man dem fortsat benyttet i moderne stil. Sneakers og jeans sættes sammen med en hvid skjorte og en mørkeblå blazer, og pludselig står man med det bedste fra begge verdener.

Moden ændrer sig hurtigere, end de fleste kan følge med, men uanset hvor hurtigt du tager trends og tendenser til dig, er kun du herre over, hvordan din personlige stil skal tage sig ud. Bryd reglerne, overhold reglerne, følg moden, afvis moden og vigtigst af alt – gør det hele med stil.