Googler du på livet løs, eller bladrer du febrilsk i diverse etikettemanualer, når du pludselig bliver inviteret til et arrangement med en bestemt dresscode? Så kan du med fordel læse videre.

Torsten Grunwald, modeekspert og forfatter til bogen ’Den velklædte mand’, kommer nemlig her med en guide, så du forhåbentlig aldrig mere er i tvivl om, hvad du skal have på, når du modtager en invitation med dresscode.

Stil kan fortolkes på mange måder afhængig af kultur og kontekst, men begreberne herunder dækker ifølge Torsten Grunwald meget godt over, hvad du kan blive bedt om at tage på.

”Dresscodes er et område, der ikke er mejslet i granit, og hvor der er plads til fortolkning, så man skal være opmærksom på den konkrete sammenhæng for at ramme rigtigt,” siger han og pointerer, at hans instruktioner derfor er vejledende og helt generelle.

Smart Casual
”Smart Casual har vundet frem som en bred betegnelse, der på den ene side er mindre formelt end jakkesæt, skjorte og slips, men som stadig er en pæn stil. Man bryder jakkesættet op, men vælger stadig traditionelle tøjdele som pæne jeans eller chinos sammen med skjorte og jakke. Det er klassisk inden for smart casual.”

Det her kunne være et bud på den mere almindelige type smart casual. Foto: Mikkel Tjellesen

Smart casual er et bredt begreb, som ifølge Torsten Grunwald er opstået, fordi der er behov for tøj, der ikke støder nogen, men samtidig er det mindre formelt. Der er tre 'formalitetsniveauer', som afhænger af situationen.

Den uformelle: Chinos/jeans, skjorte, striktrøje/cardigan

Den almindelige
: Chinos/jeans, skjorte med øverste knap løsnet, blazer. Evt. lommeklud i brystlommen

Den formelle: Chinos/jeans, skjorte, blazer, uformelt slips

Fodtøjet kan være enkle, diskrete sneakers og traditionelle brune lædersko.

”Det er mest sikkert at holde sig til et par khakifarvede chinos, men et par flotte mørkeblå jeans kan fint gå i smart casual.”

Modeeksperten fortæller, at det ikke er fuldstændig klart, i hvilke sammenhænge man typisk bruger smart casual, men man kan både bruge det i arbejdsøjemed og til fest.

”Varianter af smart casual er ved at blive uniformen i forretningsverdenen og i kontormiljøer i Danmark,” siger han.

Et bud på den mere uformelle form for smart casual. Foto: Mikkel Tjellesen

Casual
”Skifter man skjorten ud med en t-shirt begynder man at glide ud af smart casual og over i streetwear, som kan gå under betegnelsen casual. Det er lidt mere uformelt end smart casual og business casual. Man kan for eksempel fint undvære en jakke, mens man typisk hopper i et par sneakers.”

Chinos/jeans, løst opsmøget skjorte/pæn t-shirt, pæn sweatshirt

Sådan kunne en casual påklædning se ud. Foto: Polina Vinogradova

Business casual
Det er ifølge Torsten Grunwald et meget amerikansk udtryk, som omhandler, hvad man skal have på på arbejdspladsen – i modsætning til smart casual, som også kan omfatte weekend, og hvor man kan tillade sig at være mere nonchalant. Business casual er endnu mere orienteret mod noget konventionelt og ses typisk i arbejdssammenhæng inden for rigtig mange brancher i dag – både nationalt og internationalt.

”Her vil man for eksempel ikke putte en lommeklud i brystlommen. Der er ikke en form for leg i påklædningen, som man i større grad kan tillade sig i smart casual.”

Chinos, lædersko, skjorte med øverste knap løsnet stoppet ned i buksen, jakke

Jakkesæt. Foto: Jonas Bie

Habit/mørkt jakkesæt
”Ved særlige begivenheder er både business casual og smart casual som regel for lidt. Habitten er den klassiske brug af jakkesæt med skjorte og slips i nedtonet udgave. I England kaldes det et ’lounge suit’, og man vil typisk skulle bruge det til særlige begivenheder, hvor der måske bliver holdt taler, som for eksempel runde fødselsdage, barnedåb eller bryllupper. Det er altså ikke sådan en fest, hvor folk kommer slæbende med nogle plasticposer med bajere.”

Sorte lædersko, hvid skjorte, gråt eller marineblåt jakkesæt, blåt eller rødt slips

Selskabstøj om aftenen
Her skelner Torsten Grunwald mellem to former  –  formelt og semiformelt.

Semiformelt
”Det kan være jakkesæt, men ser man stringent og traditionelt på det, så vil det være en sort smoking, som man tager på, hvis man for eksempel skal til et flot bryllup om aftenen eller til særlige premiereforestillinger inden for teater og film.”

Sorte laksko, hvid skjorte, sort jakke, sorte bukser, sort sløjfe (butterfly)

Smoking. Foto: Mikkel Tjellesen

Formelt (Galla)
”En sådan invitation får man næsten kun, hvis det er dronningen, der inviterer til eksempelvis nytårskur, hvor folk kommer i kjole og hvidt med svalehale. Det kaldes også ’kjolesæt’ eller ’pingvin’, og det er det, som dirigenter typisk har på, når de svinger taktstokken over orkestret.”

Sorte laksko, hvid skjorte, sort jakke, sorte bukser, hvid sløjfe (butterfly)

Jaket
”Det er meget formelt tøj til om dagen, hvor det for eksempel er det ultratraditionelle tøj til et kirkebryllup. Teknisk set kan det også bruges til andre formelle begivenheder, men jeg har svært ved at forestille mig, at det bruges til andet end kirkebryllupper. Ligesom man har kjolesættet eller pingvinen om aftenen, så har man jaketten om dagen."

Sorte lædersko, skjorte, grå/sort-stribede bukser, dobbeltradet vest, sort frakke med afskårne skøder foran, slips

Galla. Foto: Joe Scarnici/Getty Images

LÆS OGSÅ: Det dyreste Tudor-ur nogensinde er netop blevet solgt: Interessen for Rolex’ lillesøstermærke er ’steget kolossalt’

LÆS OGSÅ: Thomas Delaney kåret til Danmarks bedst klædte

LÆS OGSÅ: Timberland og The North Face har lavet den ultimative vinterstøvle