Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

Leonardo DiCaprio: Megastjernen, som prøver at redde planeten

Leonardo DiCaprio har lige fra ’Hvad så, Gilbert Grape?’ været en fantastisk skuespiller, der som få har kunnet balancere det kunstneriske med kommercielle. Der kan ikke herske nogen tvivl om, at Leonardo DiCaprio er en af tidens mest velrespekterede skuespillere med en enorm indflydelse – som han bruger til at gå helt ind i klimakampen.

Læs alle Euromans artikler om Leonardo DiCaprio her.


Leonardo DiCaprio og Oscar-uddelingen

Hans store kommercielle gennembrud kom i ’Titanic’, men det er bestemt ikke den eneste hitfilm han har været med i. Leonardo DiCaprio har været med i et utal af film, som har høstet både anerkendelse og priser i massevis. Mens ’The Aviator’ fra 2004 tog fem Oscars og ’The Departed’ fra året senere blev tildelt fire, skulle der gå længe, før Leonardo DiCaprio selv kunne forlade den mest eksklusive prisuddeling indenfor amerikansk filmkunst med en Oscar-statuette.

Det var først i 2016 – og efter at have været nomineret tre gange forinden i kategorien ’Bedste skuespiller’ – at han endelig vandt prisen for den æstetiske vildmarksfilm ’The Revenant’. Der skulle altså gå næsten tyve år fra hans indledende toppræstation i ’Titanic’, før han endelig fik den ultimative anerkendelse i det amerikanske filmland. Det, vel at mærke, selvom hans filmografi både inkluderer anmelderroste og prisbelønnede film som ’Django Unchained’,'The Wolf og Wall Street’, ’The Great Gatsby’ og Shutter Island.

Det er absolut heller ikke gået uhørt hen, at Leonardo DiCaprio måtte vente så længe på sin Oscar. Gennem flere år har hans uheld endda været en stående joke i medier verden over – og tilsyneladende også blandt ham selv og hans venner. Det er i hvert fald et faktum, at Tom Hardy render rundt med en stor tatovering, hvor der står ’Leo Knows All’, fordi han holdt på, at Leonardo DiCaprio igen ville gå tomhændet hjem fra Oscar-uddelingen i 2016. Det blev et væddemål, han tabte.

Kampen for klimaet

I mange år var Leonardo DiCaprio kendt som den modehadende ungkarl, som altid havde en ny, smuk kvinde ved sin side – og som ingen nogensinde kunne forestille sig med kone og børn.

Men til trods for, at han stadig flakker rundt mellem smukke kvinder som den evige bachelor, så er det i langt højere grad hans endeløse kamp for vores skrantende klima, vi i dag associerer ham med. 
Gennem de senere år er han nemlig gået ind i klimakampen som indædt forkæmper for vores skrantende miljø og med et engagement, der klart overstiger alle andre Hollywoodstjerners tilsammen. Ikke bare brugte han sin taletid efter endelig at have vundet ’Bedste skuespiller’-kategorien til Oscaruddelingen på at snakke om klimaet og køber sine milliondollar-mansions i klimarigtige materialer. Han har også været FNs fredsambassadør, rejst verden rundt for at se klimakrisens konsekvenser med egne øjne, og så har han lavet dokumentarfilmen ’Before The Flood’, som viser os, hvad vores forurening af jordkloden betyder for menneskeheden – og sandsynligvis kan få mange seere til at droppe det klimabelastende oksekød helt.

Apropos kød, så har han investeret store summer i ’Beyond Meat’, som laver plantebaseret kød, så der også er et alternativ til dem, der ikke kan undvære en saftig burger. Måske er det plantekødet, måske er det hans evindelige kamp for turede dyrearter, men det lader til at Leonardo DiCaprio har kultfans i dyrenes verden såvel som i menneskenes. Bare se videoen her.