Streamingtjenesterne eksisterer nærmest kun i kraft af seriernes popularitet. Alligevel har Netflix, HBO og Viaplay hundredevis af spillefilm på hver deres platforme.

Niveauet er kolossalt svingende fra Oscar-vindende mesterværker til forfærdelige ’Big Stan’ med endnu mere forfærdelige Rob Schneider. For at kunne navigere i udvalget, og ikke mindst undgå de allerværste, har vi samlet 17 Oscar-vindende film på Viaplay, som man faktisk gerne vil se, bør se eller skal se. Fra det helt smalle til det hyper-kommercielle. Vær dog opmærksom på, at flere af filmene skal lejes mod betaling.

1. Green Book

Danske Viggo Mortensen står øverst på rollelisten i ’Green Book’, som hev statuetten for bedste film hjem i 2019. Sammen med Mahershala Ali (Moonlight) fortæller Viggo Mortensen historien om det umage makkerpar Don Shirley og Tony Vallelonga. Don Shirley er en sort kunster, der hyrer den italienske udsmider Tony til at køre ham rundt på turné gennem de racistiske sydstater.

Med dem har de en lille grøn bog, som guider dem til, hvor sorte er velkomne i sydstaterne. Filmen handler om forholdet og fordommene mellem de to herrer. En af de bedste præstationer i Viggo Mortensens karriere og bestemt værd at se.

2. Call Me By Your Name

Fortællingen om Elio, der danderer den i den norditalienske 80’er-sommer med sine amerikanske, intellektuelle forældre, kunne let være blevet en film, der var lige så smagfuld og ufarlig som et glas lunkent prosecco.

Men tværtimod er der så meget elegance og smerte i ’Call Me by Your Name’, at man har lyst til at sætte filmen på igen i samme øjeblik, den slutter. Elios far, som er professor, får nemlig hjælp hen over sommeren af researchassistenten Oliver, og ham bliver Elio så interesseret i, at de to yngre herrer ikke rigtig kan koncentrere sig om andet end hinanden.

Hver eneste scene er smukt turneret, og ’Call Me by Your Name’ rammer i den grad ned i den amerikanske samfundsdebat netop nu, fordi den så tydeligt tør stille sig frem og sige, at seksualitet betyder noget. Det gjorde den også for over 30 år siden, og spørgsmålet er, om amerikanerne mentalt er kommet særligt meget længere den dag i dag, når det handler om accept og tolerance.

3. Her

I en ikke så fjern fremtid forelsker en ensom, introvert og deprimeret mand sig i en kunstig intelligens. De to tager ’sammen’ på udflugter, ferie og ender med at leve sammen som et par. 

Men kan man elske og have et forhold til en maskine? Og i så fald, hvem går det så ud over, når man vokser fra hinanden? Denne visuelt uovertrufne film fortjener din fulde opmærksomhed.

4. Phantom Thread

Paul Thomas Anderson er amerikansk films største, moderne filmskaber. Efter perler som ’Boogie Nights’, ’Magnolia’, ’Punch-Drunk Love’, ’There Will Be Blood’ og ’Inherent Vice’ flåede instruktøren forrige år karrieren og fortællingen i en helt ny retning med periodedramaet ’Phantom Thread’. Ikke desto mindre er der stadig tydelige Anderson’ske tegn. Billederne blæser én bagover, mens musikken er perfekt afstemt til hver eneste scene.

Historien om en kjoledesigner, der finder sig en yngre muse, som dog viser sig at være noget mere uregerlig, end han forventer, er smukt malet med filmisk pensel, og Daniel Day-Lewis leverer én af sine helt store roller i det, der – ifølge skuespilleren selv – også er hans karrieres afslutningsfilm.

5. I, Tonya

Tonya Harding var en ikonisk skøjteløber, og en dag sørgede hendes eksmand så for, at en af hendes konkurrenters knæ blev smadret. Denne skandalehistorie udfoldes på ustyrlig morsom vis i ’I, Tonya’, hvor skuespillet er så velturneret og præcist, at man skriger af grin.

Margot Robbie viser som Harding, at hun er en komisk begavelse ud over det sædvanlige, og skuespilleren blev da også Oscar-nomineret for sin præstation. Samtidig modtog Allison Janney selvsamme statuette for birollen som Hardings mor, hvilket beviser, hvor stærkt og sjovt skuespillerne leverer deres roller.

At filmen samtidig gør grin med dokumentargenren, hvor personer sidder og taler til et kamera om en virkelig historie, demonstrerer blot, hvor spiddende sjov man kan være, når man gør grin med, at sandheden efterhånden er, hvad man selv gør den til.

6. Sideways

Kultfilmen ’Sideways’ er en klassiker indenfor midtvejskrisegenren, hvis den genre altså eksisterer. To mænd, hvoraf den ene er hærget efter konen har forladt ham, og en afdanket skuespiller og skørtejæger, der snart skal giftes, rejser rundt i Californiens vindistrikt. Det er deres sidste chance for at slå sig løs inden brylluppet.
 
Det bliver en historie om at vælge rigtigt eller forkert, om at slå sig til ro, og om finde ud af, hvad man overhovedet vil med livet. Filmen er sjov og akavet, mens den træder rundt i en morads af dilemmaer, som alle kan nikke genkende til.

7. Baby Driver:

’Baby Driver’ er en klassisk heist-film om en ekstremt talentfuld bilist med navn Baby, der er chauffør for en kriminel organisation. Men filmen adskiller sig fra andre i genren ved, at alle scenerne er bygget op omkring et soulfyldt og vanvittigt funky soundtrack med alt fra T. Rex og Beck til Commodores og The Jon Spencer Blues Explosion, som unægtelig går under huden på alle musikelskere.

8. Manchester by the Sea:

Lee Chandlers bror dør, og han føler sig tvunget til at blive sin nevøs værge. Mange ville tænke, at det var det mest naturlige i verden, men forestil dig så, at han må forlade sit eget liv i en anden by, for at sørge bedst for nevøen.
 
’Manchester by the Sea’ er fortællingen om de følelser, du ikke må have. Om kampen mellem forpligtigelser, der er blevet tvunget på dig, og lysten til at skride fra det hele. Casey Affleck, Ben Afflecks mere kunstneriske familiemedlem, leverer en kraftpræstation i sin første store rolle i en film, der vandt to Oscars.

9. Get Out:

Lige så meget amerikanerne elsker film om den amerikanske drøm, lige så meget elsker de film om kærligheden, der sejrer i modstand i bedste Romeo og Julie-stil. Denne film er dog hverken romantisk eller en komedie. En ung sort amerikansk fyr skal mødes sin hvide kærestes sydstatsfamilie, hvor han bliver indhyllet i et underligt miks af racisme, hypnose og en sygelig fetich. Filmen vandt en Oscar for bedste originale manuscript, men var nomineret til i alt fire Oscars. Den er syret, original, og så er den både modbydelig og sjov.

10. Arrival:

En række rumskibe lander over hele jorden, og det amerikanske militær rykker ud med det samme. Men hvor en traditionel actionfilm ville sende Will Smith eller Bruce Willis, sender man i ’Arrival’ en lingvist. Hun undersøger deres sprog og ender med at kommunikere med de blæksprut-agtige aliens. En anderledes actionfilm med Amy Adams og Jeremy Renners i hovedrollerne, som vandt én ud af otte Oscarnomineringer.

11. Master and Commander:

En fandenivoldsk britisk skibskaptajn bliver ramt af franske kanoner under Napoleonskrigene. Han kan vælge at rejse tilbage eller følge det franske skib rundt om Sydamerika for at udføre sin pligt men dermed også udsætte sit mandskab for ekstrem fare. ’Master and Commander’ vandt to Oscars, da den udkom i 2003, og er et klassisk eventyr om en mand mod elementer og en kaptajns store ansvar. Og så er deres britiske sømands-lingo genial.

12. Bohemian Rhapsody

I en periode, hvor biografiske film om musikere står i kø, er ’Bohemian Rhapsody’ i en klasse for sig. Filmen, der handler om det legendariske band Queen, indkasserede flere statutetter til årets Oscar-uddeling, blandt andet havnede en gylden statuette i favnen på Rami Malek for bedste hovedrolle.

Hans kraftpræstation i rollen som den excentriske Queen frontmand Freddie Mercury er strålende. Filmens velkendte soundtrack giver dig lyst til at trampe med til ’We Will Rock You’ og synge højt til ’Bohemian Rhapsody’.

13. Kon-Tiki

Den norske film ’Kon-Tiki’ bygger på Thor Heyerdahls krydsning af Stillehavet i 1947 på en tømmerflåde lavet af balsatræ. På turen mødes de rejsende af hajer, smuk natur, dræbende stormvejr sammen med de psykologiske problemer det giver, at være på en lille tømmerflåde i 101 dage. Filmen vandt en Oscar for bedste udenlandske film, og rollerne er stort set kun besat af nordmænd.

14. La La Land:

I 2017 var ’La La Land’ nomineret til en Oscar i alle tænkelige kategorier. Den endte dog med at vinde seks statuetter, selvom det i høj grad er en film, man enten elsker eller hader. Det er hele musicalgenrens skæbne. Ryan Gosling er en jazzpianist, der drømmer om at få sit eget spillested, mens Emma Stone er en forhåbningsfuld skuespillerinde i jagt på den store filmrolle. De mødes tilfældigt til et væld af musik, dans og corny scenografi, men er man til musicals, er det en film man må se. Er man ikke, kan forsøge sig med den, mens man krummer tæer.

15. Independence Day:

En tilsyneladende ordinær uafhængighedsdag i USA bliver til verdens kamp mod en fjende fra det ydre rum. Med miserable effekter og luften tung af amerikansk patriotisme følger filmen den cigarrygende Will Smith i slaget om menneskets overlevelse mod en overlegen dræberteknologi – selvfølgelig med USA som første og sidste skanse. Selvfølgelig en af de mere kulørte på listen, men ikke desto mindre forener den på fantastiske vis det latterlige og geniale i en ekstremt underholdende cocktail. Perfekt sommerunderholdning.

16. The Shape of Water

Er du til overnaturlige eventyr, så er ‘The Shape of Water’ noget for dig. I optakten til Den Kolde Krig i USA, er den stumme Elisa rengøringsassistent på et tophemmeligt regeringsanlæg. På anlægget opdager hun et forsøgslaboratorium, hvor et undervandsvæsen holdes fanget. Dramaet vandt blandt andet for bedste film.

17. Birdman

Riggan Thomson (Michael Keaton) er kendt for at spille superhelt Birdman. Hans karriere er kørt af sporet, og nu forsøger han at vende bøtten ved at instruere et teaterstykke på Broadway. ’Birdman’ er en mørk komedie og et mesterværk.

Filmens hovedrolle Michael Keaton har i øvrigt selv spillet Batman i sin tidligere karriere, så filmens plot er ikke langt fra virkeligheden for hovedrolleindehaveren. Se den og forbered dig på en oplevelse.