Forestil dig en kasse i et aflukket rum. I den er placeret en ustabil atomkerne, en kat, en geigertæller, og en flaske med gift. Hvis atomkernen kollapser, vil geigertælleren udløse en mekanisme, der smadrer flasken, hvis indhold dræber katten øjeblikkeligt. Men ingen ved om det sker. Indtil man åbner kassen, vil katten både være levende og død. For i ét univers er katten levende, i ét andet univers er katten død.

Dette tankeeksperiment gjorde den tyske fysiker Erwin Schrödinger sig i 1935. Han er en af fædrene til kvantemekanikken og en af ophavsmændene til ’multivers’-teorien; teorien om, at der eksisterer flere forskellige universer, hvor alle tænkelige handlinger enten er sket eller kan ske. Eller som den amerikanske forfatter, Blake Crouch, har beskrevet det: 

Vi har vel alle spekuleret på ting som; hvad ville der ske, hvis jeg havde taget det job, jeg engang sagde nej tak til? Hvad hvis jeg sov over mig i morges i stedet for at vågne til tiden, eller hvad hvis min sidste ferie var gået til Barcelona i stedet for i Paris? Ville disse beslutninger på en eller anden måde have gjort mig til en væsentligt anderledes person end den, jeg er lige nu? Tænk, hvis kvantemekanik kan vise os en vej til, at vi rent faktisk kan svare på disse spørgsmål?

Er katten død eller levende?

I kvantemekanikken mener man, at der ikke er tale om enten-eller, men om både-og. Derfor kan en partikel være flere steder på samme tid, i det fysikere kalder en superposition: En tilstand, hvor partiklen findes i flere forskellige universer, og hvor hvert af universerne har sin egen sandsynlighed for, at partiklen ender netop dér. Derfor kan katten både være levende og død.

Teorien om paralleluniverser og ’multiverser’, er blevet behandlet adskillige gange i film som Christopher Nolan’s ’Interstellar’ og David Lynch’s ’Mulholland Drive’ - og nu også i Blake Crouch’s anmelderroste science fiction-thriller ‘Dark Matter’.

Hvad nu hvis ...

’Hvad nu hvis’-tankegangen gør sig særdeles gældende i ‘Dark Matter’. Her møder vi Jason Dessen, der på vej hjem fra en bar kidnappes, bagbindes og bedøves med ketamin, og da han vågner igen, er alt forandret. Han befinder sig i et laboratorium i en aflukket bygning, bevogtet af sikkerhedsfolk. Og hvad der er endnu mærkeligere; alle medarbejderne på laboratoriet tiljubler ham og behandler ham som en rockstjerne.

I denne nye, totalt forandrede verden, er Jason Dessen nemlig ikke længere en gennemsnitlig universitetsprofessor. I stedet er han nu en kendt fysiker, der har gjort en enestående opdagelse inden for kvantefysikken. Han har fundet en portal til et uendeligt antal andre universer end det univers, vi kender. Og for ham selv betyder det, at han hverken er gift med sin kone eller har en søn ved navn Charlie. 

 

Læs de første tre kapitler gratis af ‘Dark Matter’ her

 

Kvantefysik og sorte huller i universet

‘Dark Matter’ er blevet en bestseller i USA og har fået flotte anmeldelser, netop også for at forene tunge emner og ubegribelige emner som kvantefysik og sorte huller i universet med thriller, suspense og dannelsesrejse. Flere anmeldere hæfter sig ved, at de faktisk aldrig rigtig har læst noget lignende, og The Guardian kalder Dark Matter for ”Den mest hulter-til-bulter og kamp-til-stregen-agtige thriller du kommer til at læse i år”.

Kvantemekanik handler i bund og grund om det eksistentielle

Hovedtesen i Blake Crouch’s spændingsroman er netop, at der eksisterer et ’multivers’ med flere dimensioner. Altså at vi lever i en potentielt uendelig gruppe af universer, hvor vores blot er ét af dem. Selv fortæller han, at han længe havde drømt om at forfatte en thriller med udgangspunkt i kvantemekanik, og at ’Dark Matter’ i bund og grund handler om eksistentielle spørgsmål. Såsom: Er du den, det var meningen, du skulle blive? Er dit liv det liv, det var meningen, du skulle leve? Og hvad nu, hvis du fandt ud af, at du kunne gå tilbage og gøre tingene om. Ville du gøre det?

 

Køb Dark Matter af Blake Crouch som e-bog her.