Stor is-guide: Her får du de bedste gammeldags isvafler i Danmark scroll-down

Her får du de bedste gammeldags isvafler i Danmark

Sommer og sol rimer på en gammeldags isvaffel. Vi viser vej til syv af de mest populære ishuse rundt omkring i landet. Her er kvaliteten høj, smagen i top og helhedsoplevelsen af den type, du helst ikke ville have været foruden.

Af Simon Kirkegård
Foto: Thit Thyrring
Sommeravisen '22 Euroman

Ice Bakers Ishus, Vorupør

Spørger man folkene bag Danmarks bedste ishuse, hvad de kan tilbyde i forhold til deres konkurrenter, vil de fleste af dem øjensynligt sige, at de giver dig en ekstraordinær oplevelse. Nogle har mere ret end andre, lad os sige det sådan. Et af de steder er Ice Bakers i Cold Hawaiis vindblæste, sydlige lillesøster, Vorupør.

De to bagmænd, Claus og Rasmus, laver her højkvalitets-is, der samtidig er 100 procent plantebaseret. Isen smager skønt, og på grund af laktosefraværet slipper du endda for at være oppustet efterfølgende. Du kan endda hos Ice Bakers få cookie dough (ja, du læste rigtigt) som topping på din is,

Signaturisen: Is med hjemmelavet kage. Udover is laver Ice Baskers også plantebaseret kage, som de putter i isen og inkluderer smage som brownie, cookie dough og cookies.

Vesterhavsgade 147, 7700 Thisted

Marielyst Is, Væggerløse

Jo mere hjemmelavet en gammeldags isvaffel kan blive, jo er bedre er den. Lykkes det tilmed at lave en is, der er velsmagende, stor, fyldig og prægtig på det visuelle plan, er der få tørre øjne hos os is-fanatikere. Det er faktisk alt, hvad vi beder om.

Marielyst Is, der er lokaliseret i Marielyst på Falster, hvor alt lige fra vaffel til is er hjemmelavet, opfylder alle disse, indrømmet, ikke helt nemme kriterier. Her får man en stor gammeldags is. Det er ikke nødvendigvis nyskabende. Men hånden på hjertet, findes der andre ting bedre end at spise sig kvalmt mæt i god is?

Signaturisen: Hjemmelavet nougatis med nougatstykker og nødder.

Marielyst Strandvej 52, 4873 Væggerløse

Foto: Jane R. Ohlsen

Café Fru Dax, Rømø

Går sommerferien til Rømø, kan du, udover vild natur, også nyde en pragtfuld gammeldags isvaffel. I den lille by Lakolk på den vestlige side af øen bliver en af Danmarks muligvis mest blærede vafler serveret. Den er udsmykket med hjerter og caféens logo og er er nærmest som skabt til at være Instagramvenlig. Med mere end 50 forskellige slags kugler i både sorbet- og flødeis har Fru Dax et udvalg, som vil behage de fleste ishungrende fanatikere.

Navnet på stedet trækker i øvrigt ifølge lokal folklore rødder tilbage til is-mutterens ungdom, hvor hun til sin dengang korte frisure benyttede sig meget af den så velkendte Dax-voks.

Signaturisen: ’Fru Dax Gigant Vaffel’. 1-5 kugler is, hjemmelavet guf, syltetøj, flødeskum og en flødebolle.

Lakolk Butikscenter 7, 6792 Rømø

Gilleleje-Isen, Gilleleje

Her kan man tale om sand gourmet-is, som er kendt af mange faste feriegæster i det nordsjællandske. Med opskrifter og smage udviklet af Tobias Bregnbak, der har en fortid på Søllerød Kro, er der leget med smag og konsistens, som kun en fagperson evner at gøre det. Selvom han i dag er udtrådt, er arven blevet løftet, og de delikate isvarianter lever og udvikles fortsat videre.

Isen er i den dyrere ende, men når sorbeten er lavet på friske og lokale bær, vaniljen er ægte, lakridsisen er lavet direkte fra lakridsroden, og fløden er hentet ind fra det økologiske Øllingegaard Mejeri en halv times penge fra Gilleleje-Isen, så lever vi fint med det. God kvalitet må gerne koste.

Signaturisen: ’Gilleleje-Isen’. Fem kugler is, softice og krymmel.

Fiskerbakken 7, 3250 Gilleleje

Foto: Anders Kibbel

Iskonditoriet, Sønderborg

Kender, connaisseur, feinschmecker, æstetiker … Ord, der alle kunne være synonymer med Iskonditoriet. For her kan man i den grad tale om hjemmelavet is, hvor du både kan se, smage og generelt føle den kærlighed og det gode håndværk, som de sønderjyske is-vismænd har lagt i produktet. Og mens den gammeldags isvaffel rent visuelt er delikat, kan du tilmed indtage den i de fornøjelige lyserøde omgivelser med udsigt til Als Sund. Behøves man næsten mere?

Signaturisen: ’Iskonditeriets Signaturvaffel’. Tre kugler i seks smagsvarianter: hasselnød, biscotto/solbær, blodappelsinsorbet, romkugleis, pistacie og passionsfrugtsorbet, hjemmelavet guf, syltetøj og en flødebolle.

Sønder Havnegade 16, 6400 Sønderborg

Guf & Kugler, Nibe

Med en plads som nummer et i OpdagDanmarks årlige afstemning om Danmarks Bedste Ishus er det familiedrevne ishus Guf & Kugler fra Nibe svære at komme udenom. Og med rette. For her er tale om et ishus, der laver alt fra bunden.

Udvalget af den hjemmelavede og håndrørte is er også til at tage og føle på. Ud over de klassiske isvarianter finder man nemlig også cheesecake, stikkelsbær, panna cotta, sorbet med passionsfrugt og mere til. Fremragende.

Signaturisen: ’Nibeguffer’. To kugler is, flødesoftice, hjemmelavet guf, drys og en flødebolle.

Bryggen 53, 9240 Nibe

Vaffelhuset, Rudkøbing

Er man i nærheden af strøget i Rudkøbing på Langeland en varm sommerdag, er det nærmest uomtvisteligt, at man bliver mødt af vaffelbrisen, der blæser gennem handelsstrædet. Duften kommer (selvfølgelig) fra det velbesøgte Vaffelhuset, hvor vaflerne bages fra bunden.

De rammer med deres sødme og knasende substans en behagelig smagsbalance, som de for-producerede vafler har ualmindeligt svært ved at matche. Vaflens hulrum er her større end gennemsnittet, hvilket giver god plads til både det hjemmelavede guf i bunden og kuglefordoblingen, som Vaffelhuset også praktiserer.

Signaturisen: ’Rudkøbing Special’. Guf i bunden, tre kugler is, flydende chokolade, softice og en flødebolle.

Østergade 12, 5900 Rudkøbing

Siden kåringen har Vaffelhuset skiftet navn til Iskøbing og fået nye ejere.

Se, hvad vi ellers skriver om: Dessert, Guide, Danmark og Sommer