Aggressivt spil og en stålsat sejrsvilje har været nøglerne til Atletico Madrids succes i spansk og europæisk fodbold i denne sæson.

Lørdag står finalen mod finteknikerne fra Real i Lissabon. Så skal det vise sig, om den mentale beslutsomhed og det kompromisløse spil kan ramme toppen af formkurven og om, Atletico kan snuppe Champions League-trofæet.

Lykkes det, er der først og fremmest en mand, der personificerer Atleticos succes: 

Diego Simeone, der siden han blev ansat som cheftræner i klubben lillejuleaften 2011, har løftet klubben fra en lunken position som nummer 10 i la Primera til dens nuværende status af spansk mesterhold og potentiel hjembringer af Europas mest eftertragtede trofæ.


Diego Simeone skændes med hjælpedommeren under kampen mod Barcelona, 17, maj, der afgjorde mesterskabet til Atleticos fordel.

Da Simeone kom til, blev Atleticos hold kaldt for 'el Pupas', som betyder noget i retning af, at der hvilede en forbandelse over holdet, og spilleren Diego Forlan har beskrevet, at der herskede en negativ mentalitet. 

Men Simeone har erstattet det dårlige humør med en sammenbidt tro på, at det kan lade sig gøre at vinde, ligegyldig hvor meget stjernerne på den anden banehalvdel høster i månedsløn.

Atletico har ikke opnået sine resultater gennem smuk og legende fodbold, men gennem fysisk disciplin og absolut offervilje hos samtlige spillere. 

Simeone har skabt et stærkt kollektiv i sit eget billede. 

"Atletico har den samme stil, som Simeone havde som spiller. Perfekt taktik, en stærk koncentrationsevne og frem for alt karakter”, har Real Madrids træner Carlo Ancelotti sagt  om by-rivalernes udvikling til storhold.

Diego Simeone fik sin spilleruddannelse på akademiet i den argentinske klub Velez Sarsfield, og den meget stræbsomme spiller gjorde så stærkt indtryk på sine trænere, at han allerede som 17-årig var klar til at debutere som professionel for førsteholdet i den argentinske Primera Division.

Her spillede den defensive midtbanespiller tre år, inden han i 1990 blev solgt til Pisa og videreudviklede sin vindermentalitet og sine taktiske evner i Europa. 

I Pisa spillede Simeone sammen med den danske landsholdsspiller og senere EM-helt Henrik Larsen.

Danskeren husker holdkammeraten som en ”hård nyser” med et godt overblik.

”Han havde en god placeringsevne. Han var altid i god fysisk form, og så havde han et godt spark med begge ben,” fortæller Henrik Larsen, der siger, at Simeone heller ikke holdt igen under træningen:

”Han var en hård hund, han sparede sig ikke, og han kunne også godt finde på at begå svinestreger, selv om man bare spillede en stille og rolig gang otte mod otte.”

Simeone holdt ikke igen i nærkampene, men han stod heller ikke tilbage for lidt film.


Diego Simeone falder for Lazio i en Champions League-kamp mod Leeds United i 2000.

I dag er det reglen frem for undtagelsen, at alle spillere smider sig dramatisk i sammenstøddene – i 1990’erne var den kultur ikke helt så udviklet.

Simeone blev kendt som skuespiller ved VM i 1998, da Agentina mødte England, og Simeone faldt tungt til jorden, efter at David Beckham havde sparket ud efter ham som gengæld for et frispark fra Simeone.

Hvilket førte til, at den danske dommer Kim Milton Nielsen udviste Beckham - og i manges øjne til Englands endelige exit fra VM. Se episoden her:



”Det var snedigt nok. Da jeg lod mig falde, tvang jeg dybest set dommeren til at trække det røde kort,” lød det fra Simeone, der på et tidspunkt har beskrevet sin spillestil sådan:  

”Jeg spiller med en kniv mellem tænderne.”

Simeone skyer altså ikke selv den beskidte side af en fodboldkamp, og Henrik Larsen kan godt genkende Simeone som en spiller, for hvem målet helliger midlet:

”Han kendte alle tricksene. Han gjorde det, der skal til,” siger han.

Efter Pisa var Simeone to år i Sevilla, inden han kom til Atletico Madrid i 1994. 

I sæsonen 1995-96 vandt midtbaneslideren ”The Double” med klubben. Det var klubbens første mesterskab i hen ved 20 år, og Simeone fik i den tid knyttet et bånd til Atletico, der varer ved i dag.

Efter tre år i Atletico tog Simeone imidlertid til Italien, hvor han havde nogle succesfulde sæsoner for Inter, med hvem han vandt Uefa Cuppen i 1998, og Lazio, med hvem han vandt både italiensk mesterskab og pokalturnering i år 2000.


Simeone rykker forbi Clarence Seedorf i en Champions League kamp mellem Inter og Real Madrid i 1998.

I 2003 tog Simeone tilbage til Atletico Madrid, hvor han spillede to sæsoner, inden han i 2005 vendte hjem til Argentina og spillede en sidste sæson som aktiv for Racing Club de Avellaneda.

I 2006 påbegyndte han managergerningen for det argentinske hold Estudiantes de la Plata, som han førte til deres første argentinske mesterskab i 23 år med en sejr over Boca Juniors.

Siden har Simeone med vekslende succes trænet River Plate, San Lorenzo, Catania og Racing, inden han ”vendte hjem” til Atletico Madrid i slutningen af 2011.

Selv sagde han:

”Det var hele tiden mit mål en dag at vende tilbage til Atletico som træner. Med mig har jeg taget den arbejdsvilje og den entusiasme, som jeg altid har haft. Ansvaret er enormt, men det skræmmer mig ikke, det ansporer mig tværtom. Jeg er vokset støt med mine målsætninger, og det vil jeg også gøre i det her tilfælde.” 

Henrik Larsen kalder sin tidligere klubkammerat for en ”ærlig træner”:

”Han forlanger hårdt arbejde af sine spiller, og laver sine resultater, med det materiale, han har,” siger han med adresse til, at Atleticos trup er rig på motivation, men fattig på individualister. 

Igennem tiden har klubben tit måttet sige farvel til sine bedste spillere, fordi større stjernestatus og flere penge lokkede andetsteds – for eksempel Fernando Torres, Diego Forlan, Sergio Agüero og senest Diego Costa, der allerede har skrevet kontrakt med Chelsea for næste sæson.

Henrik Larsen tror dog ikke, at de rød-hvide madrilenere skal frygte at miste deres trænertalent og store samlingspunkt lige med det første:

”Han er godt tilfreds i Atletico. Foreløbig tror jeg ikke, han skal nogen steder. Og i Barcelona og Madrid ville han ikke passe ind – der skal være det der element af hårdt arbejde – jeg kunne snarere se ham i en stor italiensk klub i fremtiden.

”Der er vist ingen tvivl om, at Simeone vil gøre hvad som helst, for at hans hold triumferer i Lissabon i morgen. Hvad udfaldet af kampen end bliver, vil Simeone nok tillade sig at slappe af oven på en stærk sæson. Som Henrik Larsen siger:

”Lige så hård, han kan være i kampens hede, lige så stille og rolig er han, uden for fodboldsammenhæng. Han er en flink fyr og et familiemenneske. Han er en god mand.”

Kilder:Spox.com, Centrocampista.com, Uefachampionsleague.com, Bleacherreport.com, Theguardian.com