1.jpg

Terroir d’Ecueil, Lacourte-Godbillon

93 point
275 kr.
catchingwine.dk

Geraldine Lacourte arvede sine forældres ejendom for få år siden og besluttede sammen med sin mand, Richard, at fremtiden skulle tilhøre domæneaftapning og maksimal fokus på kvalitetsfrugt fra markerne i det sandede terroir ved Ecueil. De laver champagne fra 50 parceller på blot 8 ha. Stål og træ anvendes og markerne dyrkes nu uden sprøjtning og med lave høstudbytter. Parret vil helst kun bruge naturgær på basisvinen, men er der ikke helt endnu. Ufattelig prisvenlig introchampagne! Pinot noir-domineret (85 %) og 33 måneder på bærmen. Intens duft af røde stikkelsbær, endda solbær, krydret diskret af mørdej med kirsebær. Præcis, fokuseret og mesterligt intens.

2.jpg

Anthracite, Agnes Corbon

92 point
295 kr.
pinochar.dk

Endnu et mikrohus eller rettere mikromikrohus fra Avize med blot 3 ha. Anthracite er ikke udelukkende chardonnay, selvom Agnes Corbon er ekspert udi den drue, men har 25 % pinot noir og 25 % meunier med i flasken. Blindt tror jeg aldrig, jeg ville have gættet mix af tre druer – den er komplet kalket, mineralsk, syrestyret og rank med præcision og fokus. 5 g dosage bløder elegant op på den kontante syre, der omvendt er hovedårsagen til det friske og livlige udtryk som Anthracite besidder. Pomelo og kaprifolium dukker op i eftersmagen. Imponerende champagne helt uden tidens typiske indslag af oxidative elementer.

3.jpg

Cuvée des Crayères, Eric Rodez

93 point
299 kr.
grandcruwine.dk

Eric Rodez er et spirituelt menneske. Hans champagner er både konkrete og svære at begribe. Rodez er økologisk og biodynamisk og går nu endda endnu videre og har forkastet kobbersulfatet til fordel for aromaterapeutisk tilgang i marken efter kinesisk forbillede. Han laver aktuelt noget af Ambonnays mest interessante champagne og beder mindeligt om at tage dig tid. Tid er nøglen – koncentrér dig, og læg smartphonen væk for fuld nydelse. 60 % pinot noir og 40 % chardonnay, degorgeret 2015. Stram, fokuseret, tør og vertikal champagne, strunk, opret, hyperintens og alligevel svævende. Fuld af kirsebær, mirabelle og limeskal, plus kvæde og citronkerner med kalkstøv.

4.jpg

Brut Royal, Pommery

90 point
350 kr.
jyskvin.dk
Er man ikke til tidens takter, der tilsiger tørhed og tidselstik i tungen, er Pommery et sikkert valg. Et af de såkaldte Grandes Marques, der levere trykt og godt. Dosagen siger 10 g/l, og det rammer de flestes lystcenter, med mindre man er aficionado og forlanger komplet stramhed. Den er chardonnay-domineret, både på papiret og i smagen med brioche og hasselnøddecreme med lemoncurd-indslag. Blid og cremet mousse og behagelig eftersmag, der indeholder komplekse indslag fra pæn mængde reservevin. Det forekommer mig endda, at Brut Royal er mere intens og spændstig end tidligere.

5.jpg

Les Avats 2010, Pierre Callot

90 point
375 kr.
pinochar.dk
Mikrobonde i Avize med styr på sin chardonnay. Thierry Callot tilhører gruppen af selvstændigt aftappende småbønder, der stadig supplerer driften med salg af druer/most til de store huse. Stilen er aldeles klassisk og med normaldosage på 7 g/l. og med årgangsvinen er udgangspunktet altid frugt fra Avize, suppleret med Cramant og Oger. Den er tydeligt flaskelagret, har antaget modenhedskompleksitet med æbleskrog, lynghonning, weissbier og pæresaft med syltede indslag. Der er mirabelleskind i eftersmagen sammen med kalkede og saltede indslag. Fornemt fokus, men også nemt tilgængelig bredde på tungen.

6.jpg

L’Accomplie, Frederic Savart

94 point
425 kr.
catchingwine.dk

Fréderic Savart laver bourgogne med bobler! Hans vineri er et stort kaos af slanger, træfade i barrique og tonneau-størrelse, ståltanke, glasbeholdere og andet isenkram. Hans udbytter er minimale, faktisk så minimale, at han i nogle årgange har basevin med 13 % alkohol! Gæringen foregår typisk på træfad og hele tilgangen er burgundisk. Indtil videre er der tre enkeltmarksudtryk i porteføljen. Ecueil har sandjord, der dræner godt og koncentrerer mosten og en lille insiders hemmelighed er, at Ecueils bedste marker rummer den såkaldte pinot fin, en lavtydende pinot noir-version fra Bourgogne. Kæmpe kirsebærbrugt, brændende intensitet, diskrete fadtræk og vidunderlig stenet mineralsk eftersmag.

7.jpg

Blanc de Blancs 2013, Ayala

91 point
495 kr.
vinslottet.dk

Nu Bollinger-ejet, men ikke nødvendigvis et pinot noir-hus. Ayala havde jeg ikke smagt i flere år før denne smagning, men jeg skal love for, at huset er rykket op blandt de seriøse. Her er det chardonnay med seks års bærmekontakt og dominans af frugt fra Avize. Den er fuld af citrusfrugt i forskellige udgaver, lemoncurd, saltcitron, røget og fermenteret lime, mandarin med mere sødme og antydet bitterhed. I smagen er der tilpas balance mellem det komplekst autolysefunderede og det friske – moderat restsødme, syrestyret tydeligt og lille bigadejsnote i eftersmagen.

8.jpg

Blanc de Blancs 2012, Pol Roger

95 point
650 kr.
smv.dk

Pol Roger har aldrig været bedre. I kilometervis af kalkstensgange under ejendommen i Epernay hviler tusindvis af flasker på bærmen, der alle, og jeg mener ALLE, håndvendes af fire af de få tilbageværende remueurs i Champagne. Dominique Petit, der løftede huset enormt fra 1999, er nu pensioneret, men detaljefokus er stadig manisk. Helt utrendy gæres der udelukkende på stål, og det sker ved lav temperatur. Stilen bliver derfor stram og til tider reduktiv. Frugten er fra Cramant, Chouilly, le Mesnil, Oger og Oiry og der er 7 g dosage, men det fornemmes ikke. Røget abrikos, hasselnøddecreme, æblepuré, sprød, rieslingsyre, præcis og alligevel rig og dyb.

9.jpg

MV13, Henri Giraud

95 point
1.195 kr.
kjaersommerfeldt.dk

I Champagne handler meget om marketing, men efterhånden handler det også om stedafhængighed. Henri Giraud er kendt for sin fadinfluerede stil og gør nu en dyd ud af hele historien. Træet er også fra Champagne, nærmere bestemt Argonne-skoven lidt øst for hovedvinåren i Champagne. MV13 har base (70 %) i 2013-årgangens koncentrerede pinot-frugt (med ca. 20 chardonnay) og med husets kontinuerligt kørende reserve tilsat. Den er mørk og let oxidativ, fuld af pinot-kirsebær og montrachet-mergel-creme, og påvirker smagsløgene heftigt med biga, vanilje og tørstof, citronskal, cementpulver og løfter sig alligevel op i sfærisk tilstand.

10.jpg

Sapience 2009, Benoit Marguet, Lahaye, Laval og Leclapart

95 point
1.595 kr.
esprit-du-vin.dk

Ny årgang af den hellige gral. Biodynamisk dyrket frugt fra Bouzy, Cumieres og Trépail vinificeret hos Marguet i Ambonnay. Kvartetten er naturvenlig og har mere eller mindre religiøse overbygninger på deres tilgang, men i praksis er Sapience altid meget jordnær, særdeles konkret og fremragende, men man kan jo vælge at lade sig gribe med af de teologiske indslag. 8-10 år på bærmen. En smertende intens håndgranat af kirsebær, cognac, cement, kalkstensbrud, saltet citron og ret tydeligt tanninbid. Kvartetten anvender pressevinen for at give maksimalt stedligt udtryk. Fabelagtig, magtfuld og muligvis magisk.