Jonathan Balsløw Sørensen er i gang med at svare på mit spørgsmål om, hvilken betydning hans far, cykelrytteren Rolf Sørensen, har haft for hans nyåbnede restaurant Graziano, da en cykelklokkes ringen fra den anden side af den åbne dør får ham til at rejse sig op.

”Jeg troede stadig, du var i Amsterdam,” siger køkkenchefen til det cyklende bud, der med sig har en levering kaffe fra Italo Caffé. De to står og småsnakker lidt, inden seancen bliver afsluttet med et kram, og Jonathan sætter sig tilbage til det lille bord med spørgsmålet:

”Hvor kom vi fra?”

Atmosfæren på Møllegade er nærværende og løs. Graziano er et sted, der har mange venner, og de vil hjertens gerne være din ven også.

Du var i gang med at fortælle om, hvordan din…

”Man kan sige, at hele inspirationen kommer jo egentligt bare fra Italien, hvor min far flyttede ned som 16-årig. Han flyttede ind hos en ældre herre ved navn Graziano, der tog sig af unge cykelryttere fra udlandet. Han endte med at blive en ekstra far for min far, og det betød jo også, at han blev min brors og min ekstra farfar.”

Og det er denne Graziano, der har lagt navn til stedet, går jeg ud fra?

”Det er fra ham, jeg har min kærlighed til mad. Jeg er vokset op med at have stået og lavet mad sammen med ham. Det er ham, der har lært mig, hvordan man laver de fleste af de retter, der er på kortet, fx min favoritret spaghetti al pomodoro, som basically bare er pasta med tomatsauce. Det er er sådan en ret, hvor man ikke kan gemme noget væk. Og så er jeg rigtig glad for hans polo alla braccia, der også er på kortet.”

Restaurant Graziano ligger i et intimt lokale på Møllegade 13, hvor de holdt første åbningsdag den 9. april. Bag stedet står foruden køkkenchef Jonathan Balsløw Sørensen også tidligere B-Boys-medlem og manden bag Space10 Kaave Pour, der bakkes op af en imponerede ejerkreds på 24 venner.

Kaave Pour og Jonathan Balsløw Sørensen.

Inden duoen åbnede Graziano, har Jonathan Balsløw Sørensen stået i køkkenet på Bæst og alle tre gange Italo (Disco, Thai og Caffé). Udlært er han ikke, men han startede derimod sin karriere som opvasker på en restaurant i Bologna.

Restauranten på Nørrebro emmer af italiensk stemning, og man skal sidde tæt, hvis man skal være en af aftenens 40 spisende gæster.

I forlængelse af selve restauranten er der med direkte udsyn til køkkenet et lille sidelokale med to borde og en bar, der er tiltænkt drop ins, og hvor meningen er, at man skal kunne komme fra morgenstunden og få sig en espresso og en croissant, mens man på en tv-skærm kan se alverdens cykelløb. I dagens cykelløbløse anledning genudsendes ’En forårsdag i Helvede’. 

Det er en restaurant, som man ville finde den i en flække af en italiensk bjergby, og den bærer tydeligt præg af, at Jonathan Balsløw Sørensen er vokset op i en cykelfamilie på en italiensk olivenlund, hvorfra de også importerer deres olivenolie.

Menuen er italiensk og enkel. Ønsker man sig en pastaret, er der tre at vælge imellem, og er man under 12 år, spiser man til halv pris.

”Jeg håber, Graziano bliver et sted, hvor folk føler sig hjemme. For mig er det ikke vigtigt, om folk kommer i deres stiveste puds eller direkte fra en fodboldkamp. Der skal være plads til alle, og det er vigtigt for os, at det er et sted, hvor man har lyst til at tage sin familie med, samtidig med der i weekenden bliver skruet lidt op for musikken. Der må gerne være lidt kaotisk stemning.”

Graziano holder åbent fra tirsdag til lørdag, og i hverdagene har man bordet hele aftenen, mens man i weekenden har det i to og en halv time.