René Riis

KOLDSKÅLCREME OG TERN AF VALLE MED FRISKE JORDBÆR, RISTET HONNINGRUGBRØD OG HØVLET MARCIPAN

Til 4 personer

¼ vaniljestang
100 g sukker
4 pasteuriserede æggeblommer
1 citron – usprøjtet skal og saft heraf
1 l kærnemælk
3 blade husblas
500 g jordbær
100 g frossen marcipan til topping

Flæk den kvarte vaniljestang,skrab marven ud, og bland den med sukker. Æggeblommer piskes hvide med vaniljesukker, og fintrevet citronskal og -saft tilsættes. Kærnemælken tilsættes, og alt røres sammen til en koldskål.
Nu skal creme og valle skilles ad; hæld cremen op i et kaffefilter, der placeres over en gryde, og sæt alt på køl. Lad vallen drypper fra i mindst 6 timer. Udblød husblas i koldt vand. Varm vallen op, og smelt husblasen ud i den. Sigt over i en lille, firkantet beholder, og sæt på køl.
Efter ca. 1 time kan vallen skæres i tern a 1x1 cm. Skær de rensede jordbær i skiver. Anret først en klat koldskålscreme, så et par skiver jordbær, dernæst sprødt honningrugbrød, så tern af valle, og igen jordbærskiver og en klat koldskålscreme. Øverst toppes med tynde flager af marcipan (brug fx en tyndskræller).

Honningrugbrød:
5 ultratynde solsikkerugbrødsskiver
1 dl honning

Skær brødskiverne til, så de tager sig pæne ud, og pensl dem med smeltet honning. Bag dem ved 150 grader i ca. 10 min, til de er sprøde.

FÅ GASTRO LEVERET LIGE TIL DØREN - KLIK HER OG FÅ ET GODT INTRO TILBUD.

FIND OGSÅ FANTASTISKE SOMMERDESSERTER PÅ ALT FOR DAMERNE.DK FX DENNE MED RABARBER OG JORDBÆR

René Riis

JORDBÆRHALVMÅNESNITTER OG JORDBÆRSHAKE

Til 4 personer

200 g jordbær eller ca. 16 stk.
100 g sukker
200 g havremel
55 g hvedemel
3 spsk. flormelis
155 g smør
1 spsk. vand
1 æg til pensling
1 dl flormelis til drys

Kog de rensede jordbær med sukker under låg i ca. 8 minutter. Sigt bærrene fra. Kog saften ind til det halve, og lad den afkøle, og gem den til shaken. Mel, flormelis, koldt smør i tern og koldt vand mikses hurtigt i foodprocessor, så alt kun lige akkurat samler sig til en dej. Pak dejen i film, og lad den hvile i 30 minutter på køl. Rul den kolde dej ud, og udstik 16 små runde plader med en omkreds på ca. 6 cm.
Sæt et kogt jordbær på hver, pensl med æg, og fold dejen omkring bærrene, så der dannes en jordbærfyldt halvmåne. Stil på køl, så alt er koldt ved bagning. Bages i ovnen ved 175 grader i ca. 10 minutter. Lad dem afkøle let, og drys til sidst med flormelis. Giv en jordbærshake til snitterne.

Jordbærshake:

Til 4 personer

Jordbærsaft – fra fremstillingen af jordbærsnitterne
200 g jordbær
500 g jordbæris – selvfølgelig af god kvalitet
1 spsk. flormelis

Smør indersiden af fire glas med jordbærsaft, og stil dem koldt. Lige før servering blendes rensede jordbær, jordbæris og flormelis ved fuld speed. Den tykke drik fordeles i de kolde, jordbærsmurte glas.

René Riis

KAMILLE-LIMESORBET, CHOKOSUPPE OG MANDELMYSLI

Til 4 personer

2 limefrugter – usprøjtede, skal og saft heraf
5 dl vand
4 spsk. kamilleblomster
100 g sukker
50 g honning

Revet limeskal og -saft kommes i en gryde sammen med vand, kamilleblomster, sukker og honning. Alt koges op, og sigtes derpå. Lad saften køle af, og kør den så til sorbet på ismaskine. Anret isen i kugler med en varm ske på bunden af dybe tallerkner, på et leje af mysli og overhældt med en chokosuppe.

Mysli:
100 g smuttede mandler
50 g store, grove havreflager
¼ tsk. grønne kardemommefrø
2 spsk. flormelis

Mandlerne snittes i lange splitter, der ristes på en tør pande sammen med havreflagerne. Bliv ved panden, og rør hele tiden i mandelsplitterne – pludselig går det stærkt, og de bliver brankede. Knus kardemommefrøene – i en morter, med en kagerulle eller den flade side af en tung kniv – og kom dem på panden sammen med flormelis, og lad dem riste med et par minutter. Afkøl myslien.

Chokosuppe:
140 g mørk chokolade
¼ vaniljestang
2 spsk. sukker
2 dl piskefløde

Hak chokoladen fint, og kom den i en skål. Flæk den kvarte vaniljestang, skrab marven ud, og bland den med sukker. Varm fløden op til ca. 80 grader sammen med vaniljesukkeret. Hæld blandingen i skålen med chokolade i en tynd stråle under omrøring (lige som til mayo). Først er massen tyk og sej, efterhånden bliver den tynd. Opbevares ved stuetemperatur, indtil servering.

René Riis

MELONKUGLER I HINDBÆRSELSKAB

Til 4 personer

1 cantaloupmelon
1 galiamelon
3 spsk. dolce de leche (kogt mælkecreme – fås i de fleste supermarkeder)
1 bakke hindbær

Melonerne flækkes, og kernerne skrabes væk. Form så mange melonkugler som muligt med et parisienne-jern. Kom den kolde mælkecreme i en lille sprøjtepose, og fyld hindbærrene med cremen. Anret efter behag – se fx foto.

Tip:
Smid ikke resterne af melonerne ud – hak dem, og spis dem fx til morgenmad, måske med flere hindbær?

René Riis

CHOKOLADESTÆNGER MED SKOVJORDBÆR, BRÆNDTE MANDLER, SALTE MACADAMIANØDDER, KANDISEREDE ORANGESKALLER ELLER MYNTE 

Til 4 personer

150 g lys chokolade
450 g mørk chokolade
100 g brændte mandler (kan købes færdige fx fra Summerbird)
100 g skovjordbær
100 g kandiserede
orangeskaller (kan købes færdige fx fra Summerbird)
100 g salte macadamianødder
1 bdt. schweizermynte
Hjælpemiddel: 5 plastik-ark – fx fra en overheadprojektor

De to slags chokolade smeltes i hver deres skål over vandbad. Plastik-arkene lægges ud på bordet. Smør først den lyse chokolade ud på et plasticark, og drys de brændte mandler henover.
Smør så den mørke chokolade ud på de øvrige ark. Skyl og afdryp jordbærrene, så de er helt tørre. Drys alle de ’mørke’ ark med hhv. jordbær, orangeskaller, macadamianødder og mynteblade.

Når ’choko-arkene’ er ved at stivne – begynd med det ’lyse’ – skæres og skrabes der rektangler ud i chokoladen, 12 på hvert ark. Lad derefter chokoladen afkøle helt. Før servering skilles choko-rektanglerne fra hinanden og trækkes forsigtigt af.
 
Tip: Almindelig lys og mørk chokolade kan anvendes, men allerbedst er det at anvende tempereret chokolade, dvs. en chokolade, der er fremstillet til fx tilberedning af en dessert som denne. Chokoladeknapper fra Valhrona er en mulighed.

René Riis

SUPPE AF GRØNNE RABARBER MED PUDDERSUKKER-ISCREME 

Til 4 personer

300 g grønne rabarber
¼ vaniljestang
100 g sukker
2 dl vand

Rabarberne soigneres og vaskes og skæres i tern. Den kvarte vaniljestang flækkes, og marven skrabes ud og fordeles grundigt i sukkeret – nulr det evt. sammen med fingrene. Kom vand i en gryde, og kog vaniljesukkeret ud i det. Kom derpå rabarberne ved, og lad dem simre med ved svag varme i nogle minutter, så de lige akkurat er møre. Hæld den varme suppe i dybe tallerkner med en stor klat puddersukker-iscreme i.

Puddersukker-iscreme:
3 dl piskefløde
5 pasteuriserede æggehvider
200 g puddersukker
1 citron – usprøjtet, skallen heraf
1 knivspids stødt kanel

Pisk fløden, så den er mere cremet end stiv. Pisk hviderne i en helt ren og tør skål ved middelhastighed, så de ikke smadres. Når de er næsten stive, tilsættes puddersukker, og der piskes nu ved højeste hastighed. Revet citronskal og kanel tilsættes. Massen skal være sådan lidt sej i konsistensen. Vend den i flødeskummet – begynd med lidt ad gangen, så flødeskummets luftighed bevares. Lad den fryse ca. 6 timer før servering.