Sophie’s

Jeg har været i Stockholm tre gange det sidste halve år, og to af gangene har jeg boet på Bank Hotel, der er et relativt lille luksushotel, men værelserne er kæmpestore og flotte. Det er som et lidt mere moderne d’Angleterre. Placeringsmæssigt ligger det også på Stockholms Kongens Nytorv. Her får du en virkelig stilet morgenmadsbuffet med a la carte-retter som Eggs Benedict, omelet og french toast.

Bank Hotel har en cocktailbar, Sophie’s, hvor jeg var en torsdag aften. Der sker der normalt ikke så meget i Stockholm, det er mest fredag og lørdag, men på Sophie’s var der sgu godt gang i den. Man kommer ind i et aflangt lokale, hvor der er en lidt natklubbet vibe, men uden at der er for mange mennesker. Man kan snakke sammen derinde. Vi endte med at bestille fire flasker champagne, så jeg kan sgu ikke rigtig huske, hvad regningen endte med at lyde på.

 

Bistro Arsenalen

Lige over for Bank Hotel ligger Bistro Arsenalen, der er en klassisk fransk bistro. Det er et genialt sted til en hurtig frokost. Jeg fik en forret, en bøf og to iskolde øl for 5-600 svenske kroner. Det er en generel ting med Stockholm: Det er bare lidt billigere end i København.

 

Astoria

Astoria er lillesøsterrestaurant til Frantzén – Sveriges mest kendte Michelin-restaurant, og den vender vi tilbage til. Astoria er et fint fransk brasserie, virkelig klassisk. Rigtig lækkert sted. Det minder måske lidt om Bistro Boheme eller Esmée herhjemme, både i stilen og priserne, udover at det selvfølgelig er svenske priser. Deres tatar-servering var helt vanvittig. Jeg tog faktisk alle forretterne, og de var alle sammen sindssygt gode. 

Chez Jolie

Lige ved siden af Astoria ligger Chez Jolie, hvor jeg godt nok kun har fået snacks og champagne. Jeg vil til gengæld sige, at her har jeg spist den bedste paté en croute, jeg nogensinde har fået. Det var så også Frantzéns gamle køkkenchef, der var blevet køkkenchef der, så næste gang jeg er i Stockholm, skal jeg forbi for at prøve hele menuen.  

Adam/Albin

Det her er en et-stjernet Michelin-restaurant, hvor du får 16 retter for 2.500 svenske kroner (cirka 1.650 danske kroner, red.). Det er virkelig en luksusmenu med små, meget smukke serveringer. Og det hele er bare ekstremt velsmagende. I stilen minder det lidt om Søllerød Kro, vil jeg sige. Det er fransk og nordisk, men med et asiatisk tvist. Den bedste ret, jeg fik her, var med Oscietra-caviar, miso, kaffe og vin jaune, som også er deres signaturret. Virkelig god.

Det danske og svenske Michelin-marked minder ret meget om hinanden, men jeg vil næsten gå så langt som til at sige, at det hele er lidt skarpere i Stockholm. Og priserne er meget billigere, især på vin. Du kan virkelig få noget god vin for pengene.

Persona

Den her er et ret nyt sted, og her har personalet også Frantzén-baggrund. Det er et grineren, ungt team, der arbejder der. Man starter med at blive vist rundt i restauranten af køkkenchefen. Først en tur ned i kælderen og se de råvarer, man skal spise i løbet af aftenen. Så deres vinrum. Det er et lille sted, der nok kan køre 25-30 gæster. Menuen står til 1.800 svenske kroner for 12-15 retter, og det er virkelig billigt, kvaliteten taget i betragtning. De har ikke en Michelin-stjerne endnu, men det får de 100 procent.

Vi fik en pighvar, der var farseret på foie gras, med muslingesauce og deres brødservering på siden. Brødet var sådan et briochebrød, der var lavet til et æg, man kunne knække over på midten. Dertil fik man en pebersmør. Det var rimelig beskidt – på den rigtig gode måde. Man skal tage på Persona – nærmest alene for stemningen derinde.

Röda Huset

Det her er ikke en restaurant, men en cocktailbar. Et meget moderne sted med klassiske, men også spacy cocktails, hvor der bliver brugt urter, olier, og sifoner. De gør sig også meget i det, der hedder fat washing, hvor man tager det fedt, man gerne vil have, alkoholen skal smage af – det kunne være brunet smør, sesamolie eller svinefedt – og blander fedtet med alkoholen, lader det stå ude og fryse, indtil man kan skrabe fedtet af, så kun fedtets smag er tilbage i alkoholen.

De bygger deres cocktails op, som var det madretter. Jeg fik en cocktail med gin, koriander og stikkelsbær, der var ret vild. Der kan man altså få nogle ret sjove ting for, hvad der svarer til 120 kroner danske kroner.

Frantzén

Jeg har gemt det bedste til sidst.

Det her det bedste sted, jeg nogensinde har spist. Frantzén har tre Michelin-stjerner, men det var virkelig hjemligt fra det sekund, vi trådte ind i restauranten. Tjenerne er topprofessionelle og skarpe, men virkelig søde på samme tid. Jeg var der med min kæreste, og vi ville gerne kunne huske aftenen og ikke drikke alt for meget, men tjenerne havde mange vine, de syntes, vi bare måtte smage.

Man starter nede i bunden af restauranten, hvor man får taget sin jakke, og så kører man i en elevator, hvor der er sindssygt høj musik, op til deres lounge. Her bliver deres snacks serveret, og også her præsenterer de alle de råvarer, der bliver brugt i menuen. Og det er nogle ret vilde råvarer, så man kan virkelig sidde og glæde sig i løbet af middagen.

Så kører elevatoren videre op i selve restauranten, hvor man bliver vist rundt i køkkenet. Vi sad ved spisebaren og kiggede ind i selve køkkenet. Der vil jeg helt klart anbefale, at man vælger at sidde, hvis man kan, for det er fedt at se maden blive lavet foran en.

Jeg havde fået Frantzén anbefalet mange gange, så mine forventninger var i top, men at den ville slå alt, jeg har prøvet i Danmark – Noma, Geranium, Jordnær og så videre – det var jeg sgu overrasket over.

Der er tre retter, jeg bliver nødt til at fremhæve. Den første hedder en chawanmushi, der er sådan en æggecreme med knivmusling, ærter og koriander. Altså, den smagte sinds-sygt. Så fik vi en french toast med grillet ål, springløgsemulsion og marineret wagyu. Det er noget af det vildeste, jeg nogensinde har smagt. De står og griller ålen og anretter det hele foran dig. Det er meget stilet. Den tredje ret er en barbecue-perlehøne med kål, vin jaune og trøfler.

Det er jo ikke en billig restaurant, menuen koster 4.800 svenske kroner. Men hvis man har økonomien til det, er det en vild, vild oplevelse.