Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

Opskrift: ramen med and

Foto: Mikkel Russel

Opskrift: ramen med and

Anden juledag: Denne suppe skal du lave af dine rester

Ramen med and gør dagen derpå endnu bedre end selve dagen.

Antal personer:

4 personer

Ingredienser

Ramen med and

  • Skroget af en and plus eventuelle hjerter, kråser, vingespidser, halse og andre smagsgivende andebestanddele, du måske ikke har spist allerede
  • 200 g trevlet andekød, som du har plukket fra skroget og andre anderester
  • 20 g sesamfrø
  • ½ dl soja
  • 1 dl mirin (sød risvin, fås fx i Irma)
  • 2 spsk rød misopasta (fås i helsekost- eller asiatiske specialvarebutikker)
  • 50 g grønkål snittet i tynde strimler
  • 2 fed hvidløg
  • 1,5 cm ingefær, skrællet
  • 1 blad nori (tang, fås i velassorterede supermarkeder)
  • 2 forårsløg hakket i tynde ringe
  • 250 g hvedemelsnudler (fx spændstige Go-Tan ramen-nudler, fås i Føtex)
  • Chiliflager i den styrke, du synes om

Sådan gør du

Mange har det med at stege for meget and til juleaften. Det er jo ikke en dag, hvor man har lyst til at virke sparsommelig. Og resterne smager da dejligt på en skive rugbrød dagen efter.

Men hvad med at prøve noget nyt – en japansk ramen-suppe kogt på andeskroget og serveret med møre stykker af plukket and? Det er en potent sag, og ifølge japanerne skulle ramen endda være en god kur mod tømmermænd.

Ramen

En japansk suppe med nudler, der gør det ud for et måltid. Den er vældig populær i Japan og har de senere år oplevet en del hype herhjemme. Retten består af nudler serveret i en bouillon på enten kød eller fisk og toppet med for eksempel forårsløg, tang, hakket hvidløg, smilende æg og stykker af kød eller fisk. Ramen på andebouillon er så vidt vides ikke en ting i Japan, men det smager skønt, særligt smagt til med misopasta som i denne opskrift. 

Sådan gør du:

  1. Dæk andens skrog med 2,5 l vand i en gryde. Kog det op og lad det simre i tre timer. Sigt suppen igennem en finmasket sigte.
  2. Kog den ind til ca. en liter kraftig bouillon.
  3. Lun trevlerne af andekød på en pande ved svag varme.
  4. Rist sesamfrøene på en pande på laveste blus, indtil de begynder at knitre. Hæld sesamfrø og andekød sammen i en pande, tilsæt sojaen og steg, indtil kødstykkerne er glaserede i soja og sesamfrø.
  5. Rist tangen på en pande ved lav varme, indtil det dufter af hav og er helt sprødt. Brug en saks til at klippe arket i små strimler.
  6. Riv ingefær og citron på et rivejern og bland mosen.
  7. Kog nudlerne, indtil de er gennemtilberedte, men faste.
  8. Kog i mellemtiden bouillonen op, rør miso og mirin i og sluk for varmen. Smag på suppen, om den mangler salt eller eventuelt lidt sukker.
  9. Sigt nudlerne, når de er færdige, og giv dem et hurtigt dyp i suppen. Tag dem op og anret dem i fire store skåle.
  10. Kom andekød og grønkål i skålene, og hæld varm 
    suppe over.
  11. Pynt med forårsløg, hvidløg/ingefær, tangstrimler og et drys chiliflager.