Forfatter og journalist Morten Sabroe er aktuel med sin nye roman ’Os’. Den foregår et sted i provinsen. Vi har mødt Morten Sabroe til en snak om Ryan Gosling, krig og - surprise - sex.

”Som 11-årig fik jeg min mor til at tage mig med ned til sin damefrisør for at få farvet håret sort som Elvis. Det så forfærdeligt ud.”

56 år senere kommer en rockstjerne ind ad døren på en café i København. Skulle man tro. I virkeligheden er det forfatter og journalist Morten Sabroe. Men udstrålingen, tøjet og solbrillerne gør, at man et kort øjeblik tror, at man har set en, der har spillet koncert for 50.000 mennesker i Parken.

Sabroe er aktuel med sin nye roman ’Os’, der udkommer den 8. maj. Den foregår i den fiktive by Os, der ligger et sted i provinsen. Her er alle ellevilde med krigen i Afghanistan og kører rundt med gule støttesløjfer bag på bilen. ”Vi støtter vore soldater”, står der på dem. Men idyllen varer ikke ved, da en dansk soldat fra byen får sprængt sine ben af i krigen. Efter 16 dage må han hjem fra Afghanistan og tilbage til Os.

”Den invaliderede soldat fører krigen direkte op i sylten på læseren,” siger Morten Sabroe.

Danskerne – inklusiv ham selv – har glemt krigen, der startede for over 10 år siden. Han kalder krigen for noget abstrakt, som danskerne ikke kan forholde sig til i deres hverdag. Men nu er det vigtigt, at danskerne kigger i bakspejlet og spørger sig selv: Hvad kostede den krig egentligt? Ikke i kroner og ører, men inde i hovederne på os.

”Jeg tror, at krigen har forandret os. Den 10-årige lange periode med Fogh, Bush og Blair, det var sgu et interessant spin, som utroligt mange mennesker hoppede på. Spinnet omkring Irak-krigen, det hoppede jeg også selv på. Vi er for dårlige til at sætte spørgsmålstegn ved vores ledere,” siger forfatteren, der også skrev bogen for selv at se krigen i øjnene.

Den tavse hævner

Selv om bogen er en kritisk kommentar til, hvordan vi som samfund reagerer på krig og ødelæggelse, er bogen ikke en lang moralprædiken, understreger Morten Sabroe. Det er en action packed roman, der drager en masse referencer til den moderne popkultur. Nicolas Winding Refns film ’Drive’ har været en stor inspirationskilde til bogen. Både selve plottet, der udvikler sig mere og mere voldeligt, som kapitlerne skrider frem, men også i forhold til førnævnte soldat, der identificerer sig med Ryan Goslings karakter i filmen.

”’Drive’ har ramt plet som genrefilm. Den tavse hævner-figur er jeg fascineret af. Min bog minder om hans film, men i min bog er der mere end én voldsom hævner, ” siger Morten Sabroe.

Det har været vigtigt for Morten Sabroe, at hans figurer ikke blev karikerede, selv om de bor i et fiktivt univers, der måske ikke minder om noget, vi kender i virkelighedens Danmark. Derfor er en essentiel inspirationskilde ham selv. Hvordan ville han reagere på svigt? Hvordan ville han tage hævn? Han sætter sig ind i hovedpersonernes sted, for at handlingen også kan blive realistisk. Ingen replikker, der ikke kunne være sagt i virkeligheden.

Udover ’Drive’ er der også hentet inspiration fra tv-serien ’Mad Men’. John William, en anden hovedpersonen i bogen, er inspireret af den sexhungrende Don Draper, der nedlægger damer på stribe. Ligesom krig er en hovedingrediens i romanen, er sex det også. Med eksplicitte sexscener, kommer vi helt ind i den maskuline tankegang.

”Jeg kan godt lide, at de her maskuline mandetyper kommer på banen i en tid, hvor de kan få alle til at se rødt.  Mændene i min bog er ikke bange for at have sex på en måde, de kan lide. Mænd er ikke, hvad de har været. Mange unge mænd ved simpelthen ikke, hvad de skal stille op med kvinder,” slutter Morten Sabroe.

Morten Sabroes roman 'Os' udkommer 8. maj 2013.

LÆS OGSÅ Ryan Gosling flirter med kameraet mens Winding-Refn fortæller om vold og sex

FACEBOOK Bliv ven med Euroman