60 ton tung og fem meter høj er den, en statue med navnet ’Ocean Atlas’ som den engelske skulptør Jason Decaires Taylor har nedsænket på havbunden ud for Bahamas.

Skulpturen, der er blevet placeret ud for kysten ved øgruppens mest befolkede ø, New Providence, skal på længere sigt være hovedværket i en større undervands-skulpturhave.
 
Ideen til skulpturhaven kommer fra organisationen Bahamas Reef Environment Education Foundation, og projektet er navngivet efter organisationens stifter, den afdøde marinebiolog Sir Nicholas Nuttall.

Det er tanken, at skulpturparken som fremtidigt turistmål skal aflaste nogle andre, mere udsatte områder i Bahamas, hvor koralrev og fiskebestand er truet af badende, dykkende og fiskende turister.

LÆS MERE: Storbyen kalder: Los Angeles
 
Samtidig kommer ’Ocean Atlas’ med en indbygget symbolik, der skal minde os alle om den byrde det er at beskytte havene og deres liv mod overfiskning, forurening og global opvarmning.

I den græske mytologi er Atlas en kæmpe, der bærer verden på sine skuldre. Byrde-tematikken går igen i Jason deCaires Taylors version, hvor Atlas har fået skikkelse af en ung kvindelig bahamaner, der ved lavvande ser ud som om, hun understøtter hele havets ’loft’.



Jason deCaires Taylor er kendt for tidligere undervandsprojekter, først og fremmest en gruppe af 500 menneskefigurer i naturlig størrelse, der udgør en skulpturpark ud for Cancun på den mexicanske østkyst.

Han udtaler til Daily Mail:

”’Ocean Atlas’ er en af de vanskeligste opgaver, jeg har lavet. Der er nogle helt specielle problemer forbundet med at arbejde i så stor en målestok. På grund af sin vægt på 60 tons var vi nødt til at fremstille figuren i sektioner, som vi samlede under vandet. Alting er hundrede gange sværere under vandet, og det var en kæmpe udfordring at få delene til at passe helt præcist sammen.”

LÆS MERE: Se billeder: Verdens største akvarium i Kina 



Han fortsætter:

“Jeg anvendte blandt andet digital forstørrelse, og til mine støbeforme brugte jeg computerstyrede skæremaskiner. Det er første gang, den teknik er blevet benyttet til et projekt i havet, så jeg var lidt af et nervevrag.”



Skulpturerne i parken er fremstillet i bæredygtige materialer, der skal skabe et kunstigt koralrev og dermed give de mere stressede rev i regionen pause fra turister.