Sport og mode har altid været uadskillelige. Mere eller mindre bevidst har sportsmænd gennem tiderne været ikoner for moden, sportsmærker er slået igennem på modescenen, og sportsstjerner har ofte været brugt som reklamesøjler. Du kan derfor med rette vende blikket mod gamle sportsstjerner, når der skal samles ny inspiration til garderoben. Vi har fundet 12 af de bedste og bedst klædte stilikoner fra sportens verden.

Ovenfor:

Muhammad Ali, født 17. januar 1942 i Kentucky, USA, og døbt Cassius Marcellus Clay, er både den bedste bokser nogensinde og den mest markante sportsmand i det 20. århundrede. Selv sagde han ”I’m the Greatest!”, der blot var et af hans mange legendariske citater. Andre var: ”Float like a butterfly, sting like a bee” eller ”Boxing is a lot of white men watching two black men beat each other up”.

Cassius Clay vandt guld i letsværvægt ved sommer-OL i 1960 i Rom. Samme år debuterede han som professionel og rykkede med succes op i sværvægt. Ikke kun hans sejre og hans ’dansende’ stil i ringen, men også hans alt andet end ydmyge stil var med til at forme hans enorme berømmelse. Cassius Clay lavede ofte et show ud af at fremsige et lille humoristisk digt, hvori han forudsagde, i hvilken omgang han ville slå sin modstander ud. I 12 af Clays første 19 professionelle  kampe holdt hans forudsigelser stik.

1966 blev Muhammad Ali indkaldt til militærtjeneste i Vietnam, men han nægtede og sagde: ”Jeg har intet udstående med Vietcong – en nordvietnameser har aldrig kaldt mig nigger.”

Derfor mistede han sin bokselicens og sit verdensmesterskab. I 1970 fik han sin licens tilbage, og 8. marts 1971 fik han chancen for at genvinde sit verdensmesterskab. Modstanderen var Joe Frazier. Ali led sit første nederlag som professionel. 30. oktober 1974 stod Ali over for Foreman i Zaire i kampen om sværvægtsmesterskabet. Ali var lige så undertippet som i kampen mod Liston ti år tidligere. Gennem de første syv omgange lod Ali Foreman slå sig træt. I 8. omgang fangede han Foreman i et hjørne med en slagserie og slog ham ud med et højrekryds. Kampen blev kaldt ’The Rumble in the Jungle’ – den mest legendariske boksekamp nogensinde.

I 1975 boksede Ali ’The Thrilla in Manilla’ – også kaldet verdens hårdeste boksekamp. Ali vandt over Joe Frazier og sagde siden om kampen, at ”det må være sådan, det føles at dø”. Den Internationale Olympiske Komité kårede i 1999 Muhammad Ali til århundredets sportsmand. Muhammad Ali lider i dag af Parkinsons sygdom.

Serien fortsætter på de følgende sider...Fausto Coppi, født 15. september 1919, død 2. januar 1960, havde kælenavnet Il Campionissimo (’mestrenes mester’) og var en af alle tiders mest succesrige og mest populære cykelryttere. Han vandt Tour de France to gange (1949 og 1952) og Giro d’Italia fem gange (1940, 1947, 1949, 1952 og 1953).

Fausto Coppis tid bliver ofte omtalt som begyndelsen på det, der kaldes cykelsportens gyldne tidsalder. Selv om Eddy Merckx’ sejrsliste er større end Coppis, mener mange eksperter alligevel, at Coppi var den største cykelrytter i verden. I dag mindes man Coppi i Giroen, når løbet når bjergene. En speciel bjergpræmie, Cima Coppi, bliver givet til den rytter, som først når løbets højeste punkt.

I 1999 fik Coppi en andenplads i en afstemning om det forgange århundredes største italienske sportsudøver.Michael Jordan anses af mange som den måske største basketballspiller. Han var med i startopstillingen på det første amerikanske Dream Team, som deltog ved OL i Barcelona 1992, hvor holdet, der for første gang bestod af NBA-stjerner, vandt guld. I NBA spillede Jordan 13 sæsoner for Chicago Bulls, med hvem han vandt mesterskabet seks gange og blev kåret med titlen som MVP (Most Valuable Player) fem gange.

Michael Jordan, der er født i 1963, var i sin karriere en af de mest efterspurgte sportsikoner overhovedet. I filmen ’Space Jam’ fra 1993 – en kombination af virkelige personer og tegneseriefigurer fra Looney Tunes – spillede han sig selv. Michael Jordan var en af de mest anvendte inden for den amerikanske model- og reklamebranche i 80’erne og starten af 90’erne. Store firmaer som Nike, Coca-Cola og McDonald’s benyttede ham i store reklameserier, og Nike lancerede en basketballsko under hans navn kaldet Air Jordan. Hans reklameindtægter er estimeret til at have indbragt ham adskillige hundrede millioner dollars.
Michael Jordan bor i dag i Chicago.Björn Borg, født 6. juni 1956, regnes for en af de bedste tennisspillere gennem tiderne. Björn Borg slog igennem som vidunderbarn og spillede allerede som 15-årig Davis Cup for Sverige i 1972. Borg vandt to år senere sin første Grand Slam-titel i French Open.

Han vandt yderligere fem gange i Paris, men huskes måske især for sit lange hår, sit pandebånd og sine fem sejre i Wimbledon i årene 1976-80. Inden da var han som ankermand på det svenske Davis Cup-hold med til at vinde Sveriges første Davis Cup-titel i 1975. Björn Borg sluttede sin tenniskarriere i 1983.

I 1987 kom han i The International Tennis Hall of Fame og i 2003 i det tilsvarende Swedish Tennis Hall of Fame. Björn Borg blev i 2000 af Svenska Idrottsakademin kåret som århundredets bedste svenske idrætsmand foran slalomløberen Ingemar Stenmark og bokseren Ingemar Johansson. Björn Borg bruges i dag til tøjmærket af samme navn. Björn Borg selv har dog ikke nogen kontrol over virksomheden.
Pelé
, med fødenavnet Edison Arantes do Nascimento (klassisk Trivial Pursuitspørgsmål), er født 23. oktober 1940. Af mange anses han som alle tiders bedste fodboldspiller. Desuden er han den næstmest scorende spiller i fodbold nogensinde med 1.281 mål i 1.256 kampe (kun overgået af Arthur Friedenreich).

Han var brasiliansk sportsminister 1993-98 og var bare 17 år, da han debuterede for det brasilianske landshold i 1958, hvor han scorede både i semifinalen og finalen, som Brasilien vandt. Pelé var med til at vinde VM hele tre gange (1958, 1962 og 1970). Pelé stoppede sin karriere i 1977 og regnes – sammen med Maradona – som den største fodboldlegende nogensinde.Babe Ruth, født som George Herman Ruth 6. februar 1895, død 16. august 1948, var en af de bedste baseballspillere i sportens historie. Han startede med at spille for Boston Red Sox, men blev solgt til New York Yankees i en af verdens mest berømte spillerhandler. Pga. sin udfarende livsstil tiltrak han sig også stor opmærksomhed uden for banen, og han blev derfor en af USA’s første superstjerner. Babe Ruth satte et utal af rekorder i sine 22 sæsoner i Major League Baseball og betragtes af mange som den bedste spiller, baseball nogensinde har set.

Hans nyskabende, styrkeorienterede spillestil sendte chokbølger gennem baseballverdenen, som han reformerede og eksponerede på mange måder. Efter at have trukket sig tilbage var han blandt de fem første spillere, der blev
valgt ind i Baseball Hall of Fame.Dino Zoff, født 28. februar 1942, er en af de største målmænd gennem tiderne og den ældste fodboldspiller nogensinde, der har vundet VM – det blev han, da han som anfører for det italienske landshold i 1982 som 40-årig vandt VM-guld. Dino Zoff var en rolig, stilfuld og sikker målmand og har stadig verdensrekorden i at holde buret rent længst tid i internationale kampe. En rekord, han satte i 1972-74, hvor der ikke blev scoret mod ham, da han stod for Juventus. Med 112 kampe for ’Gli Azzuri’ – det italienske landshold – er Dino Zoff den italiener, der har spillet tredjeflest kampe for sit land, kun overgået af Paolo Maldini og Fabio Cannavaro.

Efter han stoppede sin karriere som målmand, blev han træner for en række italienske klubber, bl.a. Juventus (1988-90), og for det italienske landshold. Blev af det italienske fodboldforbund i 2003 kåret som den bedste italienske spiller de seneste 50 år.Ben Hogan, født 13. august 1912, død 25. juli 1997, betragtes som en af de største golfspillere gennem tiderne. Selv om han vandt mange turneringer, er det først og fremmest pga. hans evne til at svinge golfkøllen – og ramme bolden perfekt – at han er udødeliggjort i golfens verden. Hans slagteknik regnes stadig for den bedste i verden.

Hogan kom fra fattige kår i Texas og var på mange måder indbefattet af troen på den amerikanske drøm. Han startede som caddie og blev professionel som 18-årig. Pga. sit lidt reserverede væsen var Ben Hogan ikke en publikumsfavorit, men det blev han, da han i 1949 var udsat for en dramatisk bilulykke, der nær havde slået ham ihjel, og kun 11 måneder efter stillede op i en golfturnering.

I 2000 blev Ben Hogan udnævnt som den anden bedste golfspiller i historien af Golf Digest Magazine, kun overgået af legenden Jack Nicklaus.Paul Elvstrøm, født 25. februar 1928, er nok Danmarks mest kendte sejlsportsudøver og anses for at være den største sejler i den olympiske historie. Paul Elvstrøm har deltaget i otte olympiske lege fra 1948 til 1988 og har vundet fire guldmedaljer i træk. Yderligere har han vundet VM 15 gange i otte forskellige bådtyper.

Paul Elvstrøm er også en kendt sejlmager samt konstruktør af både og bådudstyr. Han er opfinderen af den succesfulde selvlænsende bailer. Fastgjort i bunden af båden kan den lænses for vand og dermed hurtigt få jollen op i fart efter en kæntring. Elvstrøm var også den første til at placere hængestropper i bunden af sin jolle. Hængeteknikken revolutionerede jollesejladsen og blev normen i alle jolleklasser.

Paul Elvstrøm blev i 1985 som den første danske sportsmand ridder af Dannebrogsordenen. I 1996 blev han kåret til Århundredets Sportsmand i Danmark, i 2007 blev han optaget i dansk idræts Hall of Fame.Fred Perry, født 18. maj 1909, død 2. februar 1995, var en af verdens bedste tennisspillere. Først var han dog verdensmester i bordtennis (1929). I fem år – 1934-38 – var han nr. 1 på verdensranglisten, og han var tredobbelt vinder af Wimbledon Championships. Siden Fred Perry vandt i 1938, har ingen englændere  formået at vinde Wimbledons herresingle.

I 40’erne opfandt Fred Perry svedarmbåndet, og da han i 1952 lancerede sin hvide Fred Perry-polo i bomuld og med de karakteristiske laurbær på venstre bryst (taget fra Wimbledons gamle logo), var den en succes med det samme. Indtil slutningen af 50’erne kunne polotrøjen kun fås i hvid, men da de engelske mods begyndte at bruge Fred Perry-poloen som symbol, kom der flere farver til.

En del, ofte højreradikale, subkulturer har tidligere brugt Fred Perry-poloen som symbol, lige fra skinheads til en gruppe voldelige Manchester-hooligans kaldet ’Perry Boys’. I dag er Fred Perry-poloen hvermandseje.Marcel Cerdan, født 1916 i Algeriet, død i et flystyrt 1949, var ikke bare Frankrigs største bokser nogensinde, men en myte, en ubestridt fransk nationalhelt og kåret til den største franske sportsmand i det 20. århundrede. Da han skulle forsvare sit verdensmesterskab mod Jake la Motta i 1948, kom sønnen til Frankrigs senere præsident Charles de Gaulle ned til ham i omklædningsrummet inden kampen og sagde: ”Jeg har en besked til dig fra min far: I aften er du Frankrig.”

Marcel Cerdan tabte, men fik en revanchekamp året efter. På vej til træningslejren steg han om bord på et fly, der styrtede ned. Hans død, hans måde at være ’fransk levemand’ på og ikke mindst hans legendariske affære med sangerinden Edith Piaf – selv om han var gift og havde tre børn – har gjort ham til en af de største franske myter nogensinde.John McEnroe, født 16. februar 1959, var en af de mest populære – og bedste – tennisspillere. Han var kendt for sit iltre temperament. ”You cannot be serious,” var et af hans mest berømte råb mod dommerne. Men han var – og er – også kendt for sin åbne personlighed og huskes for en række legendariske finalekampe med rivalen Björn Borg – den største i Wimbledon 1980.

McEnroe fik sit gennembrud i slutningen af 70’erne og havde sin storhedstid igennem 80’erne. Han afsluttede karrieren i starten af 90’erne og har siden bl.a. kommenteret og udgivet bøger. I dag spiller han fortsat aktivt på seniortouren – for tidligere topspillere over 35 år – og betragtes som én af de allerbedste. John McEnroe vandt syv Grand Slam singletitler, ni Grand Slam doubletitler og en titel i mixed double. I 1999 blev han indlemmet i The International Tennis Hall of Fame.