Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

Pizza - Italiens spiselige tallerken

En klassisk pizza margherita består af nogle helt grundlæggende elementer: pizzadej, pizzasauce, mozzarella og frisk basilikum.

Her på siden finder du opskrifter, der lærer dig at mestre både pizzadejen og pizzasaucen til din pizza. Hvad angår mozzarella-osten, kan vi kun give dig et godt råd: køb altid mozzarella af højeste kvalitet! Din pizza og dine gæster vil takke dig for det.

Når du har gennemført pizza-kunstens mest basale niveau, kan du begynde at udvide dit repertoire. Her finder du inspiration til moderne pizza, vegetariske alternativer og undersøgelser, der beviser, at pizza er den ultimative drivkraft for motivation.


vis
mere

Pizza – Fællesspise, diskussionsklub og motivator

Pizza er en spise, der kan samle folk om middagsbordet som intet andet, men den kulinariske genialitet kan lige så vel skabe splid og ophedede diskussioner. Tænk bare på den efterhånden sagnomspundne Hawaii-pizza med skinke og ananas. Nogle sværger ved den, mens andre forbander den langt ud af galaksen. Gordon Ramsay har tilbudt at spise en hawaii-pizza for velgørenhed, og Islands præsident har ytret ønske om at forbyde ananas på pizza inden for de islandske landegrænser.

Uanset hvordan vi hver især foretrækker vores pizza, kan vi blive enige om, at pizza er kulinarisk selvforkælelse af rang. Faktisk beviste adfærdsøkonomen Dan Ariely i 2016, at pizza er den ultimative gulerod, hvis du har for øje at motivere nogen til at udføre en opgave, og pizza rullede sig ind på førstepladsen foran økonomiske gevinst og ros fra chefen.

Pizza – Italiens kulinariske genistreg

Den første dokumenterede reference til pizza kan spores til 997 f.kr. i Gaeta, der sidenhen er blevet til den italienske by Lazio. Dengang var pizzaen en sød spise, og vi skal mere end tusind år frem for at finde opskriften for den type pizza, vi kender i dag. Vi skal til pizzaens hovedstad Napoli, hvor man fik den geniale idé at tilføje tomat og ost til foccacia-brød i slutningen af det 18. århundrede.

Historien går på, at vi kan takke den italienske pizzabager Raffaele Esposito for den klassiske pizza Margherita. I 1889 bagte han eftersigende en pizza med tomat, ost og basilikum, hvor farvekombinationen er en henvisning til det italienske flag, som en hyldest til den italienske dronning Margherita af Savoy.

Basen for en god pizza: Pizzadejen

Det er ingen hemmelighed, at opskriften på pizza er mere minimalistisk, end den er kompleks. Pizza burde derfor smage ens, hvor end i verden du bestiller den, men sådan hænger det ikke sammen. Det er en kunstart at skrue en perfekt pizza sammen, og det hænger i høj grad sammen med de råvarer, du benytter, samt tilberedningsmetoden. Sidstnævnte kan du hjælpe på vej med pizzaovn, der passer til dit gaskomfur og med ét tages din pizza-oplevelse til et helt nyt niveau.

Nu skal du til gengæld ikke snydes for en guide til, hvordan du skruer den bedste tomatsauce og pizzadej sammen, og når du mestrer disse, kan du begynde at eksperimentere med dine valg af toppings.

Vi vil gerne gøre vores for at sikre, at du ikke falder i den evige pizza-faldgrube, der hedder take-away. Hjemmelavet pizza smager bare bedre, og det tager ikke nær så lang tid, som man måske går og forestiller sig. Du kan prøve den hurtige pizzadej, der ikke tager mere end et øjeblik at ælte sammen, og så skal du blot lade den hæve i 2-3 timer, inden den er klar til brug.

Hvis du derimod foretrækker at være i rigtig god tid, kan du kaste dig ud i den langsomme pizzadej. Det tager ikke lang tid at bikse den sammen, men til gengæld kan den rigtig godt lide at hæve. Den har allerbedst af at få lov til at stå natten over, men alternativt kan du lave den fra morgenstunden, og så skulle den gerne være klar til brug, når aftensmaden står for døren.

Den perfekte pizzasauce

Når du har besluttet dig for at lave hjemmelavet pizza, er der ingen grund til at springe over, hvor gærdet er lavest ved at købe en færdiglavet pizzasauce. Den skal du lave selv, og det smager ikke blot bedre, end dem du kan købe i butikkerne, men det går også hurtigere at lave end at køre ned og handle den. Du kan endda lave din pizzasauce på to måder, afhængigt af hvilke råvarer du har ved hånden. Du kan lave din pizzasauce på friske tomater, eller du kan benytte dåsetomater (af høj kvalitet). Du finder begge opskrifter lige her.

Klassiske, moderne og anderledes pizza

Det er kun fantasien, der sætter grænser, når det kommer til toppings på din pizza, men det er alligevel stadig rart med lidt inspiration. Vi kommer heller ikke uden om, at det ikke er alt, der fungerer lige godt som tilbehør til en pizza. Heldigvis findes der en lang række af pizzabagere, der eksperimenterer på livet løs, og deler ud af deres succesfulde kreationer.

Der findes mange bud på den perfekte pizza, men det skal ikke stoppe os i at give dig inspiration til anderledes pizza-opskrifter, hvis du ellers har mod på at prøve dem. Hvis du er til det mere dekadente af slagsen, kan du med fordel kaste dig ud i en pizza med jomfruhummer og hjertemuslinger, når du for alvor skal imponere dine gæster. Hvis I bliver mange til bords, rækker en enkelt pizza nok ikke til at mætte de mange sultne munde, men serverer du fem af vores favoritter, er der ingen, der går i seng med rumlen i maven.

Pizzaen er i sin grundform en vegetarisk ret, selvom tiden har dækket den i al slags kød. Hvis du er på inspirationsjagt efter vegetariske alternativer, der pepper en margherita lidt op, kan du kaste dig ud i en af de helt store klassikere: kartoffel-pizzaen. Med ricotta og frisk rosmarin er det ingen overraskelse, at den er blevet så populær i alverdens restauranter og hjemmekøkkener. Når det skal være moderne og vegetarisk på samme tid, kan du overveje en pizza bianca med brændte løg, kål og friskost.

Se, hvad vi ellers skriver om: Mad, Burger, Gastronomi, Fastfood, Sneakers, Apple, Gordon Ramsay, New York, Gastronomi og Æg