pizzadej bold
Foto: Henrik Freek og Getty Images

Lær at lave perfekt pizzadej

Sådan laver du den perfekte pizzadej

Få to opskrifter - en hurtig og en der tager lidt længere tid- på, hvordan du laver den perfekte pizzadej...

Hjemmelavet pizza er hyggeligt, velsmagende og nemmere end man tror. Så længe man har en varm ovn og en god dej, er der ikke mange grænser for, hvad man kan få ud af en dåse tomater og lidt køleskabsrester. Her er to opskrifter på, hvordan du laver det vigtigste, nemlig dejen:

Pizzadej – den hurtige

Dej til 2 delepizzaer (nok pizza til 3-4 personer)


2½ dl lunet vand 1
¾ tsk. fint havsalt
15 g gær
1 lille knvsp. sukker
3-4 dråber citronsaft
400 g italiensk pizzahvedemel (type 00)
Mel til udrulning

Rør vand, salt, gær, sukker og citronsaft sammen. Tilsæt melet lidt ad gangen. Ælt dejen omhyggeligt og længe, til den er blank og elastisk. Dæk dejskålen med plastfilm, og lad dejen hæve til mindst dobbeltstørrelse på et lunt sted (det tager 2-3 timer). Slå pizzadejen ned, og del den i portioner, form dem til kugler, og vend dem i mel. Lad dem hvile og efterhæve på køkkenbordet i 15-30 minutter.

Tænd ovnen på maks., almindelig over- og undervarme, helst 275 grader – og gerne 300 grader. Drys mel på bordet, og rul en af dejkuglerne ud til en stor ca. 3-4 mm tynd flade. Det gør ikke noget, den ikke er cirkelrund, bare den kan være på en bageplade.

Rul den tynde pizzabund let om kagerullen/rullepinden, og flyt den over på bagepapir. Gør det samme med den anden portion. Så er de to pizzabunde parate til at få fyld på.

Tip:
Erstat evt. citronsaft med lidt lagereddike.

Lunet vand
– får du ved at blande 1½ dl nykogt vand og 1 dl koldt vand

Pizzadej – den langsomme

Dej til 2 delepizzaer (nok pizza til 3-4 personer)


350 g italiensk pizzahvedemel (type ’00’)
50 g fint durummel
2½ dl lunet vand
8-10 g gær
1¾ tsk. fint havsalt
Mel til udrulning

Vej de to slags mel af hver for sig. Rør ½ dl af vandet, salt og gær med 4 spsk. af hvedemelet (type 00) til fordej med en jævn pastakonsistens. Dæk fordejen til med plastfilm, og lad den hæve til dobbeltstørrelse på et lunt sted. Det tager ca. 40 minutter. Rør derpå resten af hvedemelet, durummelet og vandet med fordejen, og ælt omhyggeligt, til dejen er blank og elastisk.

Dæk dejskålen med plastfilm, og lad dejen hæve langsomt på et køligt sted (5-10 grader – her går det langsomt, men ikke i stå) i 12-18 timer. Slå dejen ned, lad den efterhæve, og pizzadejen er klar til at blive rullet ud og få fyld på.

Tip:
Lad evt. dejen hæve i køleskab – her er det bare så koldt, 2-3 grader, at hæveprocessen nærmest går i dvale – tag den så ud, når det meste af tiden er gået, og lad den hæve videre på køkkenbordet i 3-4 timer, når bagningen er ved at nærme sig. Dejen skal være hævet til mindst dobbeltstørrelse.

Lunet vand
– får du ved at blande 1½ dl nykogt vand og 1 dl koldt vand

Tip – om pizzadej

I den hurtige pizzadej stimulerer en anelse sukker hæveprocessen (frem for mere gær, der giver en kedelig smag). Og en lille smule syre fremmer melets bageevne. I den ’langsomme’ dej, som lægges 12-18 timer, før den skal bruges, får dejen tid til at syrne af sig selv og rigelig tid til at hæve. T

ilsæt altid melet lidt ad gangen og aldrig mere end bare nok til at give en smidig, let-fugtig dej, som kan slippe skål og fingre. En helt præcis mængde er svær at angive. Melets egen fugtighed eller mangel på samme, divergensen mellem din og min køkkenvægt eller målebægre osv. er alle faktorer, der gør, at opskriften er en klar retningsgiver, men ikke en urokkelig formel.

Men det er ikke så farligt, som det måske lyder. Får du lavet en for våd dej, kan du tilsætte lidt mere pizzamel, og en for tør dej kan altid gøres blød og fin med lidt mere vand.

SE OGSÅ: Sådan ælter du dit brød
SE OGSÅ: Sådan laver du den perfekte pizzasauce
SE OGSÅ: 6 retter der smager af Provence

Se, hvad vi ellers skriver om: Opskrifter og Mad