Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

5 pizzaer: Klassisk og nynordisk

Foto: Henrik Freek

5 pizzaer: Klassisk og nynordisk

Pizza behøver ikke at være specielt italiensk, og den kan laves både i hurtig og langsom version alt efter, om den er 'overlagt' eller ej. Men hjemmelavet det skal den være - Nanna Simonsen viser hvordan...

Nogle gange skal det bare være pizza – og nogle gange skal det bare være NU, og så griber man telefonen, og så tager det som regel ti minutter. Andre gange er der plads til planlægning, man laver sin pizzadej, der er klar efter et par timer. Eller måske er man ligefrem en dag forud, så man kan lade sin dej langstidshæve? Nanna Simonsen hjælper her med både den ene og den anden model, dog ikke telefonservice. Det må du klare med din lokale pizzamand. Her kommer seks pizzaer, et par mere klassiske, og med og uden tomatsauce og en enkelt nynordisk med stenbiderrogn! Den kan du helt sikkert ikke ringe efter …
__________

Pizza med zucchini & ansjos


½ portion pizzadej
2-4 spsk. tomatsauce
1 zucchini
1 lille rødløg
½ lille fed hvidløg
5-7 salte ansjoser i olie
1 spsk. kapers
Oreganokviste
100 g bøffelmælksmozzarella
Fint havsalt
1-2 spsk. jomfruolivenolie

Rul dejen tyndt ud, og læg den på en bageplade med bagepapir eller bare på bagepapir, hvis du bruger bagesten. Fordel et tyndt lag tomatsauce over den med bagsiden af en ske. Undgå at smøre tomat på de yderste 2-3 cm af pizzaen. Skyl zucchinien, skær den i meget tynde skiver eller spåner på langs, og fordel dem over pizzaen – ikke oven på hinanden, og undgå de yderste centimeter af pizzaen. Pil løg og hvidløgsfed, og snit begge papirtyndt og fordel over pizzaen. Dryp ansjoserne af og kom dem, kapers og oregano over pizzaen. Smuldr eller grofthak mozzarellaen, og kom også den over. Drys lidt salt over det hele og dryp en smule olie over. Bag pizzaen – se nedenfor.
__________

Pizzabagning

Ovnen skal være hamrende varm fra starten. Ikke noget med ’næsten’, pizzaer skal have 275-300 grader fra 1. sekund. Bruger du bagesten, skal ovnen være tændt i min. 30 minutter, før en tyk sten er hed nok.

Pizzaen skal bages direkte på bunden af ovnen (med eller uden sten) for at blive velbagt i bunden. Begynd med almindelig ovnvarme, og skift til varmluftfunktion de sidste minutter for at give pizzaen farve på overfladen. Hvis du ikke har varmluftfunktion, kan du i stedet flytte pizzaen længere op i ovnen de sidste minutter.

Sæt pizzaen på en bageplade med bagepapir direkte på bunden af ovnen, eller sæt pizzaen (med bagepapir) uden plade på bagestenen. Bag den sådan i 10-12 minutter. Sæt derefter ovnen på varmluftsfunktion (stadig på maks. temp.), og bag videre i 3-4 minutter, til pizzaen har let brune pletter/partier og ser indbydende ud.

Dryp evt. lidt særlig udsøgt jomfruolivenolie over den færdigbagte pizza før servering.
__________

Fortsætter på næste side...Pizza med svampe & pancetta


½ portion pizzadej
150 g champignon
½ håndfuld tørrede svampe
½ bananskalotteløg
4-6 tynde skiver pancetta
Salvieblade
Meriankviste
1-2 tsk. vineddike
2 spsk. jomfruolivenolie
Fint havsalt
Peber 100 g bøffelmælksmozzarella
125 g rucola

Rul dejen tyndt ud, og læg den på en bageplade med bagepapir eller bare på bagepapir, hvis du bruger bagesten. Rens de friske champignoner, brug en pensel og en lille skarp kniv, og undgå så vidt muligt vand.

Skær dem i tynde skiver, og fordel dem over pizzaen, hold de yderst centimeter af pizzaen fri for fyld. Knus de tørrede svampe til smulder i hånden eller i en morter, og drys det over de friske svampe. Pil løget, og snit det papirtyndt. Riv pancettaskiverne i strimler. Fordel løg og pancetta over svampene.

Pluk salvieblade og merian over, dryp med olie og vineddike og krydr med salt og peber. Smuldr eller grofthak mozzarellaen, og drys over pizzaen. Bag pizzaen – se første side. Skyl rucolaen, tør og nip den for grove stilke, og drys den over den færdige pizza.

Tip: Champignonerne skal selvfølgelig være frisk, ikke fra glas, og evt. kan erstattes med kejserhatte. De tørrede svampe kan være nogle gode vilde fx kantareller eller karljohanner.Pizza med radicchio & salsiccia


½ portion pizzadej
1 lille radicchio
1 forårsløg
½ lille bananskalotteløg
½ lille hvidløgsfed
2-3 små salsiccie
2-3 rosmarinkviste
2 spsk. jomfruolivenolie
1 tsk. balsamicoeddike
1-2 spsk. rødvin
Fint havsalt
Peber
100 g bøffelmælksmozzarella
Bredbladet persille

Rul dejen tyndt ud, og læg den på en bageplade med bagepapir eller bare på bagepapir, hvis du bruger bagesten. Skyl radicchioen, pil de yderste blade af, og snit resten i tynde skiver eller både. Skyl og gør forårsløget i stand, pil løg og hvidløgsfed, og snit alle slags løg papirtyndt.

Fordel radicchio og løgblanding over pizzaen. Hold de yderste centimeter af pizzaen fri for fyld. Skær en ridse i skindet på pølserne, og pil fyldet/farsen ud. Smuldr eller hak det, og fordel det på pizzaen imellem løg og radicchio.

Pluk rosmarinen i helt små kviste, og drys dem over. Dryp olie, balsamico og vin over, og krydr med salt og peber. Smuldr eller grofthak mozzarellaen, og fordel den over pizzaen. Bag pizzaen – se første side. Rens persillen, aftør den, og hak den fint og drys over den færdige pizza.Pizza med aubergine, peber, chili, gedeost & ansjos


½ portion pizzadej
2-4 spsk. tomatsauce
1 meget lille aubergine
1 lille moden tomat
¼ lille rød peber
½-1 lille rød chili
½ lille rødløg
1 lille fed hvidløg
5-7 salte ansjoser i olie
Oreganokviste
75 g bøffelmælksmozzarella
50 g frisk gedeost
Fint havsalt
2 spsk. jomfruolivenolie

Rul dejen tyndt ud, og læg den på en bageplade med bagepapir eller bare på bagepapir, hvis du bruger bagesten. Fordel et tyndt lag tomatsauce over den med bagsiden af en ske. Undgå at smøre tomat på de yderste 2-3 cm af pizzaen. Skyl auberginen, skær den i meget tynde skiver, og fordel dem over pizzaen – ikke oven på hinanden og undgå de yderste centimeter af pizzaen.

Skyl tomaten, halvér den, og klem/ skrab kernerne ud. Skær tomatkødet i smalle strimler, og læg dem på. Pil løg og hvidløgsfed. Skyl peberfrugt og chili. Snit peberfrugt, chili, rødløg og hvidløg papirtyndt og fordel.

Dryp ansjoserne af, og fordel dem og oregano. Smuldr eller grofthak mozzarella og gedeost og fordel. Drys lidt salt over det hele, og dryp en smule olie over pizzaen. Bag pizzaen – se første side.

Tip: Kom små sorte oliven (vælg nogle virkelig gode) over den færdige pizza, plus blade af frisk basilikum, skåret eller plukket i småstykker. Den lille røde chili er her en peperoncino.Kartoffelpizza med stenbiderrogn


½ portion pizzadej
2-4 store kartofler
Jomfruolivenolie
Dildfrø
Fint havsalt
Peber
1 lille rødløg
¼ porre (den lyse del)
150-200 g stenbiderrogn
1-1½ dl cremefraiche 38%
Dild

Rul dejen tyndt ud, og læg den på en bageplade med bagepapir eller bare på bagepapir, hvis du bruger bagesten. Skræl kartoflerne, skyl og tør dem. Skær dem i 3-4 mm tykke skiver.

Kom dem i en skål eller plastpose, hæld en smule olie over og vend dem rundt, så de får olie på alle sider. Fordel kartoffelskiverne på pizzaen, læg dem, så de ligger en lille smule ind over hinanden.

Knus dildfrøene, og krydr med dem sammen med salt og peber. Bag pizzaen – se første side. Lad derpå den bagte pizza køle lidt af. Pil så løgene, og skær dem i meget små tern. Rens porren og snit helt tyndt. Rens stenbiderrognen, hvis ikke du har fået din fiskehandler til det.

Skær nu stykker af pizzaen og læg lidt stenbiderrogn og cremefraiche på. Krydr med salt og peber, og servér med rødløg, porre og dild ovenpå.

Tip: Kartoflerne skal være af en melet sort som fx bagekartofler eller dem, man bruger til kartoffelmos. Erstat evt. porren med 1-2 forårsløg.

SE OGSÅ: Sådan laver du den perfekte pizzadej
SE OGSÅ: Sådan laver du den perfekte pizzsauce
__________

TWITTER: Følg gastro på twitter »
FACEBOOK: Bliv ven med gastro på facebook »

SE OGSÅ: Vegetarpizza - på den sprøde måde
SE OGSÅ: 6 opskrifter: Mad til mange dage