pizzasovs
Foto: Henrik Freek og Getty Images

2 opskrifter på pizzasauce

Sådan laver du den perfekte pizzasauce

Få to opskrifter på den klassiske pizzasauce - en med friske tomater og en med dåsetomater....

printer Print

Tomatsauce – af friske tomater

Denne pizzatomatsauce er oplagt om sommeren, når tomater er modne og billige. Men jeg laver den også ofte uden for sæsonen, for jeg kan lide at lave mad med friske tomater. Derfor har jeg (næsten) altid et helt tomatlager. Det er tomater, som ligger til eftermodning og let dehydrering. De fleste tomater sælges nemlig umodne og med alt for stort vandindhold.

Det kan man kompensere for ved at lade dem ligge 1-3 uger i et ikke for varmt køkken. De bliver rigtigt røde, lidt mindre (og sommetider let rynkede) og meget mere koncentrerede i smagen. Der skal dog saneres jævnligt i sådan en tomatkurv. Jeg er så husmoderagtig, at jeg også bruger de tomater, jeg piller fra. Jeg skærer det dårlige af, og koger resten til pulp sammen med nogle af de fuldmodne. Pulpen passerer jeg igennem en purémølle.

Så skær evt. kedelige partier af tomaterne. Skær dem i småstykker, og kom dem i en gryde med lidt havsalt (ingen vand). Læg låg på gryden, og sæt den over. Tag låget af, når tomaterne plutrer. Skru ned, og lad dem simre i 5-7 minutter, så de koger møre, og væden damper lidt ind. Passer dem gennem en ikke for tæt sigte eller en purémølle, så tomatskind og kerner holdes tilbage.

Tip:
Tomatsaucen kan dybfryses i portionsposer, 1½-2 dl rækker rigeligt til 2 pizzaer. Saucen kan i øvrigt bruges til al anden madlavning med tomater.

Tomatsauce – af dåsetomater1 ds. flåede tomater (af bedste kvalitet)
1 fed hvidløg
1 tsk. salt
1 tsk. sukker
1 spsk. tørret oregano
1 nip knust, tørret chili

Kom alt fra dåsen med de flåede tomater i en blender. Pil hvidløgsfeddet, og kom det ned til tomaterne sammen med de øvrige ingredienserne, og kør et øjeblik, så alt findeles. Over i en gryde med det hele, og lad det simre 4-5 minutter. Smag saucen til.

Tip:
Hvidløg, oregano og chili kan udelades.

SE OGSÅ: Sådan laver du den perfekte pizzadej
SE OGSÅ: Vegetarpizza - på den sprøde måde
SE OGSÅ: Vi shopper: Italiensk grej

Se, hvad vi ellers skriver om: Opskrifter og Mad