Lær at lave perfekt pizzadej
Sådan laver du den perfekte pizzadej
Få to opskrifter - en hurtig og en der tager lidt længere tid- på, hvordan du laver den perfekte pizzadej...

3-4
Ingredienser
Pizzadej – den hurtige
- 2½ dl lunet vand 1
- ¾ tsk. fint havsalt
- 15 g gær
- 1 lille knvsp. sukker
- 3-4 dråber citronsaft
- 400 g italiensk pizzahvedemel (type 00)
- Mel til udrulning
Pizzadej – den langsomme
- 350 g italiensk pizzahvedemel (type ’00’)
- 50 g fint durummel
- 2½ dl lunet vand
- 8-10 g gær
- 1¾ tsk. fint havsalt
- Mel til udrulning
Sådan laver du den hurtige pizzadej
- Rør vand, salt, gær, sukker og citronsaft sammen.
- Tilsæt melet lidt ad gangen.
- Ælt dejen omhyggeligt og længe, til den er blank og elastisk.
- Dæk dejskålen med plastfilm, og lad dejen hæve til mindst dobbeltstørrelse på et lunt sted (det tager 2-3 timer).
- Slå pizzadejen ned, og del den i portioner, form dem til kugler, og vend dem i mel. Lad dem hvile og efterhæve på køkkenbordet i 15-30 minutter.
- Tænd ovnen på maks., almindelig over- og undervarme, helst 275 grader – og gerne 300 grader. Drys mel på bordet, og rul en af dejkuglerne ud til en stor ca. 3-4 mm tynd flade. Det gør ikke noget, den ikke er cirkelrund, bare den kan være på en bageplade.
- Rul den tynde pizzabund let om kagerullen/rullepinden, og flyt den over på bagepapir. Gør det samme med den anden portion. Så er de to pizzabunde parate til at få fyld på.
- Tip:
- Erstat evt. citronsaft med lidt lagereddike.
- Lunet vand
- – får du ved at blande 1½ dl nykogt vand og 1 dl koldt vand
Sådan laver du den langsomme pizzdej
- Vej de to slags mel af hver for sig.
- Rør ½ dl af vandet, salt og gær med 4 spsk. af hvedemelet (type 00) til fordej med en jævn pastakonsistens.
- Dæk fordejen til med plastfilm, og lad den hæve til dobbeltstørrelse på et lunt sted. Det tager ca. 40 minutter.
- Rør derpå resten af hvedemelet, durummelet og vandet med fordejen, og ælt omhyggeligt, til dejen er blank og elastisk.
- Dæk dejskålen med plastfilm, og lad dejen hæve langsomt på et køligt sted (5-10 grader – her går det langsomt, men ikke i stå) i 12-18 timer.
- Slå dejen ned, lad den efterhæve, og pizzadejen er klar til at blive rullet ud og få fyld på.
- Tip:
- Lad evt. dejen hæve i køleskab – her er det bare så koldt, 2-3 grader, at hæveprocessen nærmest går i dvale – tag den så ud, når det meste af tiden er gået, og lad den hæve videre på køkkenbordet i 3-4 timer, når bagningen er ved at nærme sig. Dejen skal være hævet til mindst dobbeltstørrelse.
- Lunet vand
- – får du ved at blande 1½ dl nykogt vand og 1 dl koldt vand
Tip – om pizzadej

