Tiden, hvor en pizzaerne herhjemme var noget, man forbandt med revet Jaka Bov og discount-ost, er heldigvis næsten glemt. For siden er der sket rigtig meget på pizzafronten i Danmark, hvor der bliver ved med at dukke interessante bud op. Nogle er klassiske, mens andre sætter et lokalt præg på fyldet. Vi har udvalgt 12 skarpe steder.
Pizza spiller en central rolle på Bæst, hvilket udsigten til de brændefyrede pizzaovne fra Napoli med al tydelighed viser. Og som guiden her afslører, har flere markante pizzabagere i København haft deres gang her.
Christian Puglisi, som har sicilianske rødder, åbnede Bæst og naborestauranten Mirabelle i 2014, men valgte for nylig at trække sig tilbage og give stafetten videre til sin mangeårige forretningspartner Ulrik Mikkelsen.
Annonse
Kortet hælder mod Italien, men der er faktisk nærmest endnu flere danske indslag – for ikke at sige meget lokale indslag. Det kan være ostene, mozzarella, stracciatella og burrata fra mejeriet på første sal, og charcuteri som pølser og skinker, der laves i deres pølsemageri.
Pizzakortet består af to dele: Klassikere (fra 185 kr.) med traditionelt fyld og Specials (fra 225 kr.), hvor du i skrivende stund for eksempel kan få topping som radicchio, ramsløg og kartofler.
Ilden fra den enorme brændefyrede stenovn lyser ud i det dunkle rum, når man træder ind på Surt i Carlsberg Byen.
Bag stedet står Giuseppe Oliva, der kaldes ”pizzatroldmanden”. Han er søn af en pizzabager og stammer fra Sicilien, men slog sig ned i København i 2011. Efter nogle år hos Bæst på Nørrebro og Tribeca i Nordvest åbnede han Surt i slutningen af 2019.
Som det måske fremgår af navnet, er dejen her lavet på surdej og fem forskellige meltyper. Man kan altid finde en række helt klassiske pizzaer som margherita (165 kr.), mens et udvalg skifter efter sæson.
Selvom mange af os nok ville mene, at der hører sig ost til på en pizza, er det særligt Surts marinara (155 kr.) med siccagnotomatsauce, hvidløg, oregano og ekstra jomfruolivenolie, der gør det største indtryk på mange af stedets gæster. Her træder smagen fra tomaterne virkelig frem.
Surt ligger i øvrigt på 13.-pladsen på 50 Top Pizza Europe-listen. Der er åbent onsdag til lørdag både til frokost og aftensmad.
David Fischer, der står bag det såkaldte ”pastaværtshus” Hos Fischer, udvidede i begyndelsen af 2023 med pizzarestauranten Maupa. Først havde den adresse i Store Kongensgade i København, men den lukkede i efteråret samme år, hvorpå pizzarestauranten genopstod i Hos Fischers lokaler i begyndelsen af 2024.
Hver søndag (klokken 14-22) og mandag (klokken 17-22) står nu i pizzaens tegn, hvor der også serveres et lille udvalg af antipasti. Maupa tilbyder ikke takeaway, så det er kun muligt at nyde pizzaerne på stedet.
David Fischer mener nemlig, at de skal spises rygende varme og direkte fra ovnen. Pizzaerne er lavet efter romersk forbillede med en helt tynd, sprød bund og få ingredienser.
Især margheritaen med pesto er et eksempel på, hvordan få gode ingredienser virkelig kan komme til sin ret, når der ikke er for meget fyld, der ”larmer”.
Ellers kan du blandt andet vælge imellem zucchini, salsiccia eller blot ost som fyld. Priserne på pizzaerne begynder på 135 kr.
Konceptet Corsa Pizza er oprindeligt udsprunget af en idé mellem vennerne, Pas Normal Studios-stifter Karl Oskar Olsen og Cofoco-ejer og direktør Christian Lytje, som med fire pizzeriaer fordelt i København snart dækker hele byen. Corsa Pizza er at finde på Islands Brygge, Vesterbrogade, Nordhavn og på Østerbrogade.
Der er tale om napolitanske surdejspizzaer (fra 95 kr.) med fokus på økologiske råvarer fra Italien og Danmark. Pizzaerne bages på blot 90 sekunder – så der kan man da tale om tidseffektivitet.
Der er også et stort udvalg af antipasti som arancini (75 kr.) og kødboller i tomat (85 kr.) samt vin, drinks og italienske øl. Der er både mulighed for at spise pizzaen på stedet og tage den med ud af huset.
Islands Brygge, Vesterbro, Nordhavn og Østerbro | København
Stemningen er ung og sprudlende hos Brødre Bageri i den nordbornholmske havneby Tejn. Stedet er bageri om dagen og pizzeria om aftenen – fra kl. 16 til 20 – og holder til i det gamle Tejn Bageri.
Sixten Ravn og Bertram No Pedersen, der tidligere har arbejdet i Bröd på Enghave Plads i København, købte og istandsatte bygningen og åbnede i 2021 Brødre Bageri.
Alle pizzaerne er bagt med økologisk mel valset på bornholmske møller og koster fra 125 kr. Det er også muligt at tilvælge glutenfri pizzabund og vegansk ost for et ekstra beløb.
Annonse
Kortet er holdt enkelt med den klassiske topping som skinke, parmaskinke, kartoffel og forskellige oste. Desuden sælges der også vin og andre drikkevarer på Brødre Bageri, der primært har åbent i sommersæsonen.
Efter 10 år i USA, hvor Jesper Skade og Morten Thorup havde spist nogle af verdens bedste pizzaer, tog de deres passion til et nyt niveau. De åbnede Another Pizza i København i 2022, hvor de laver New York-style pizzaer, som begyndte med Lombardi’s, der åbnede i The Big Apple i 1905.
De er kendetegnet ved en tyk bund, der er sprød langs kanten, men stadig blød og tynd. Udvalget er beskedent, men godt, og består af blot fire pizzaer, som kan indtages ved et af de få borde eller som takeaway.
Prøv for eksempel Pizza 4 med mozzarella, trøffelpaste, parmesan og ricotta (129 kr.) og Pizza 3 med tomatsauce, mozzarella, pecorino romano, chorizo og hot honey (129 kr.).
Alle pizzaerne toppes med frisk basilikum, friskrevet parmesan og ekstra jomfru olivenolie, når de kommer ud af ovnen. Der kan godt være ventetid på stedet, der åbner klokken 15 mandag-onsdag og 12 resten af ugen. Stedet lukker klokken 21-22, medmindre der meldes udsolgt før.
Da magasinet Time Out for nylig kårede verdens 19 bedste pizzaer, kunne man finde Diamond Slice på sjettepladsen. Og her bages der New York-style pizzaer lavet på surdej og toppet med masser af ost. De sælges som store slices, enten som takeaway eller til at spise på stedet.
Der er 10 forskellige slags på menuen, der også kan købes som store hele pizzaer. Vælg for eksempel en helt klassisk variant med pepperoni (68 kr.), der får dig til at glemme alt om den slammede slags. Eller et ’Nbluja-slice (68 kr.), hvor den stærke ’nduja går op i en højere enhed med den skarpe blå ost og sødmen fra de stegte rødløg.
Der sælges også enkelte småretter og crust dips (10 kr.) til at dyppe de store pizzaskorper i – og deres slices mætter godt, skulle vi hilse og sige.
Kristopher Schram, Alex Dadziz og Jan Kopacz, der alle tidligere har lavet pizzaer på Bæst, åbnede Diamond Slice på Blågårds Plads på Nørrebro i 2022 og udvidede med endnu en restaurant på Tagensvej i 2024.
Blågaardsgade 27 og Tagensvej 79, 2200 København N
Ægteparret Nadia og Sharif Marjan åbnede Restuarant Melværk i 2021 Risskov, og i 2023 udvidede de til Aarhus Ø med endnu en filial. Der er kælet for dejen, og kortet byder på et godt udvalg af klassiske pizzaer (fra 100 kr.) og de mere kreative slags.
Prøv en Goat This (165 kr.) med fior di latte, gedeost, parmaskinke, pærekompot, valnødder og timan. Melværk har vundet flere prestigefyldte priser blandt andet ’Danmarks Bedste Gourmetpizza’ med deres Italian Balls (165 kr.), som er toppet med fior di latte, gule tomater, arancini, trøffelmayo, bøgehatte, parmesan og timian.
Annonse
I 2024 vandt de også kategorien ’Gourmetpizza’ til de nordiske mesterskaber i pizza. Skulle du få lyst til mere pizza i Aarhus, så læg vejen forbi Gusto i Borggade, hvor det er holdt helt enkelt med fem faste pizzaer (fra 125 kr.) og en sæsonpizza.
Bag MaMeMi står brødrene Francesco og Danilo Barletta sammen med deres fætter Daniel Di Pierro. De laver pizza i romersk stil, og de bryster sig endda af at være de første i København, der satte denne variant på menuen. Siden har blandt andre Maupa fulgt efter.
Der er langt mere restaurant end pizzeria over stedet, men du kan selvfølgelig sagtens også få en pizza to go. De er tynde og sprøde, uden en høj kant. De har både bid og knas, og så bliver de toppet med råvarer i sæson.
Prisen for en pizza er 155 kr., og kortet er delt op i stedets signaturpizzaer, for eksempel en mortadella-pizza med gorgonzola og pistacie, og såkaldte New Entry Pizzas. Det er også muligt at bestille snacks og desserter.
Restauranten ligger nummer 23 på 50 Top Pizza Europe-listen, der kårer de bedste europæiske pizzeriaer uden for Italien.
Pico er det oplagte sted for dig, der har svært ved at tage en beslutning. I hvert fald når det kommer til pizzafyld. Her serveres der minipizzaer, så du har mulighed for at smage flere forskellige. Du kan købe en Pico Trio til 150 kr., hvor du vælger tre minipizzaer, som svarer til det, én person kan spise.
Der er 12 pizzaer på kortet, hvoraf en af dem er en sæsonpizza – flere af dem fås også i en vegansk udgave. Vi kan blandt andet anbefale en lækker trio bestående af en Truffle & Thyme (trøffel-ricottacreme, portobello, trøffelolie, æbleeddike og timian), en Sweet Cheesus (mozzarella, ricotta, Them Krystalknas, percorino, basilikum, brunet smør og citronpeber) samt en klassisk capricciosa (tomat, mozzarella, prosciutto cotto, portobello og timian), men der er også mere utraditionelle pizzaer med sød kartoffel og spicy lam.
Selvom tre pizzaer lyder af mange, når man er vant til at vælge én, er det alligevel svært at begrænse sig. Det er folkene bag det populære spisested Sidecar på Nørrebro, som i første omgang åbnede en Pico i lokalet lige ved siden af. Siden har de udvidet med fire restauranter fordelt i hovedstaden.
En måned efter pizzeriaet Luca åbnede i 2019, landede stedet på femtepladsen på 50 Top Pizza Europe-listen. Og med ét kom pizzeriaet på Gammel Strand på folks radar.
Hemmeligheden skal findes i pizzadejen, der er koldhævet i 72 timer og udviklet af den italienske kok Luca Platania, som stedet også er opkaldt efter. De laver tomatsauce af San Marzano-tomater, og fyldet er primært klassisk med ingredienser som parmaskinke, svampe og forskellige oste.
Priserne begynder på 115 kr., og vi kan anbefale en margherita, quattro formaggi eller salami med ’nduja. Det er også muligt at bestille forskellige snacks og en crema di carciofi (artiskokcreme til 65 kr.) til at dyppe skorperne i.
På Luca kan du både sidde indenfor og udenfor med udsigt til Thorvaldsens Museum og Christiansborg eller i gårdhaven. Udover pizzeriaet på Gammel Strand tæller Luca også et trattoria i Lyngby.
I hjertet af Aarhus finder man Il Locale, der har vundet flere kategorier i Aarhus Stiftstidendes ’Byens Bedste’-kåringer.
Bag restauranten, der åbnede i 2019, står parret Stine Ilona Eilertzen og Kristian Sørensen, som serverer New York-style pizzaer med en kreativ tilgang til fyldet. Og det føles næsten også som at blive sendt over til byen, der aldrig sover, når man sætter tænderne i de sprøde pizzaer.
Er man en af dem, der forholder sig skeptisk til konceptet Hawaii-pizza, men – hånden på hjertet – alligevel også synes, at det lyder lidt lækkert, er Il Locale et godt sted at bestille den udskældte pizza, der her er toppet med en ananaspuré.
Priserne begynder på 100 kr., og det er også muligt at bestille en glutenfri pizzabund og vegansk ost, uden det koster ekstra.
Jeg har kun lært halvdelen af, hvad min far kunne med sine hænder. Og mine børn har lært mindre end halvdelen. De kan ingenting. Jeg tror, det vildeste, de kan, er at binde deres snørebånd. Det, tror jeg, kan være roden til noget af den mistrivsel, vi oplever.