Den havde amerikanerne ikke set komme: Som en spøjs sideeffekt af den økonomiske nedtur har et stigende antal amerikanere forladt deres hjem og er flyttet op i Sierra Nevada-bjergene. Her bor de under beskedne kår i telte og campingvogne i skoven og går på arbejde med skovle, gravemaskiner og sigter – på udkig efter den store formue.



Med en aktuel pris på ca. 1.300 dollars pr. ounce, kan selv få mængder guld være nok til at holde den kørende, når man som Steve graver 120 spande jord op hver dag og lever af guldkorn med mælk til morgenmad og ristepølser til frokost og aften.

Den amerikanske fotograf Sarina Finkelstein har i fire år fulgt de nye guldgravere. Hun læste om dem i avisen i 2009 og pakkede straks sine kameraer og rejste fra New York City til Californien. Her mødte hun de skeptiske guldgravere, som ikke var specielt interesseret i at medvirke i en fotobog:



Graverne var trætte af at blive portrætteret som bumser i andre medier, og flere af graverne ville gerne holde deres jagtområder for sig selv.
Men Sarina Finkelstein havde al den tid, der skulle til. Langsomt vandt hun guldgravernes tillid, hun hjalp med at grave – og efter nogle dage tog hun sit kamera frem.



I bogen ’The New Forty Niners’ skildrer hun et vejrbidt folkefærd af amerikanere, som blev ramt af lukninger og nedskæringer og alderstyranni og flyttede op i bjergene for at starte på en frisk. I de rislende bække glimter guldet mellem hænderne på de heldige, som ham, der for nylig fandt en guldklump på fem ounces. Som fotograf interesserer Sarina Finkelstein sig især for mennesker, som har en særlig drivkraft, og som lever under radaren, ligesom lykkeridderne langs floderne i Sierra Nevada.



”Jeg tror, mange mennesker længes efter at komme væk fra computerskærmen og det stillestående kontormiljø. De trænger til at bruge hænderne, gå på jagt, skabe noget. At grave efter guld er en måde at lave noget konkret i en tid, som virker flyvsk. Det er en fin ting, synes jeg.” 



’The New Forty Niners’ er udkommet på det tyske Kehrer Verlag.