Morgenposten udgik i torsdags, da det nøjagtigt 17 var år siden, at finaleafsnittet af tv-serien 'Seinfeld' løb over skærmen i USA, og blev set af 76 millioner mennesker. Det er muligvis ikke den mest oplagte anledning til at se tilbage på en af tidens største komedieserier, men ikke desto mindre udnytter jeg den. Her får I en række af de bedste ting, Seinfeld har givet os (inklusiv Teri Hatcher).
____________



Lad os starte med et citat fra manden selv.

“I don’t watch that much television. I was television.” - Jerry Seinfeld, 2012
____________



I 2012 var turnerede Jerry Seinfeld i England. I den sammenhæng fortalte The Guardian historien om tv-seriens start, udvikling og afslutning. "It proved that shows don't have to dumb down. What's wonderful and inspiring about it is that it's incredibly popular and also very smart." Jeg kunne ikke være mere enig.
____________



Det er nærmest umuligt for mig at udpege en favorit-scene, men den her er med sikkerhed deroppe. Spillet mellem Jerry Seinfelds Seinfeld Michael Richards’ Kramer er fuldstændig fantastisk.
____________



“At pitche en ide til ’Seinfeld’ var en særlig kunstart. Kedelige forslag satte sig næsten fysisk i den vrisne Larry David med det kyniske livssyn. Udsatte man David for en sløj pitch, strakte han sin skulder og arm, som var han i smerter, inden han sluttede seancen med at sige ’Nej, den er jeg ikke vild med.’ Den værste afvisning, man kunne få fra parret, var: ’Den kan jeg se for mig i et andet program.’” Sådan fik Carol Leifer, der var en af seriens manuskriptforfattere, Jerry Seinfeld og Larry David til at grine.
____________



Teri Hatcher er kendt fra rollen som Lois Lane fra Super-serien i 90’erne og fra ‘Desperate Housewives’. Men for fans af Seinfeld er hun i særdeleshed kendt fra én særlig replik, hun leverer til Jerry Seinfeld fra afsnittet ‘The Implant’ (mere info forneden). Her fortæller hun, hvordan hun selv var med til at finde på den.
____________



Fotograf David Hume Kennerly var med bagom optagelserne, da det allersidste afsnit blev indspillet, hvor han tog en række billeder. Værd at bemærke, at Larry David er iført Jordan VI’s.
____________



Jeg bliver også nødt til at anbefale internetfænomenet Seinfeld2000, der på bevidst absurd vis giver et bud på, hvordan Seinfeld kunne se ud i dag, hvis serien stadig blev vist i fjernsynet (Jerry kunne eksempelvis date Rihanna). Det er absurd, dumt og helt fænomentalt. The New York Times har interviewet manden bag profilen.
____________



Hvis du har en time, kan du oplagt bruge den på at se dokumentaren, der går bagom ‘Seinfeld’ - fra den første idé til det sidste afsnit løb over skærmen i 1998.
____________



Indledningsvis blev I lovet mere Teri Hatcher. Jeg holder, hvad jeg lover.
____________

Oliver Enné på Twitter / Instagram
____________

Bliv ven med Euroman på Facebook