Folk har igennem generationer arbejdet på at knække gåden, men så strøg en videnskabsmand ind fra siden og løste den for os.

Spørgsmålet var, hvordan man hælder ketchup ud af en smuk, men upraktisk Heinz-flaske af glas uden at undgå forstoppelser, løbende væsker, der gennembløder din hotdog, og pludselige stormfloder af tomatsovs.

Og hvis du undrer dig over, hvilken videnskabsmand, der skulle kunne give svaret på det, så lad os introducere dig for reologi.

De af jer, der kender faget, ved naturligvis, at reologi groft sagt er læren om, hvordan og hvor hurtigt forskellige materialer flyder under forskellige omstændigheder.

Anthony Stickland er doktor ved kemisk og biomolekylær ingeniørvidenskab på universitetet i Melbourne, hvor han hovedsagelig anvender sin reologiske faglighed i projekter, der skal optimere genanvendelse af spildevand.

Han er øjensynlig en god mand, hr.Stickland, en mand, der bruger sine evner for at gøre vores fælles fremtid mindre dyster. Og som om det ikke skulle være nok, satte han sig for nylig for at gøre menneskeheden endnu en stor tjeneste: at opklare, hvordan man undgår ærgrelser, når man hælder ketchup ud af en flaske.

Det er der kommet en manual ud af, som, intet mindre, er blevet offentliggjort på universitetets hjemmeside.

Der ligger selvfølgelig en hel del reologisk teori til grund for hans resultater. Dem vil vi springe let hen over og kun konstatere, at Heinz Ketchups optimale flydehastighed – ifølge Heinz’ egne udviklere – ligger på 0,0045 km i timen.

Og hvordan får man så sin tomatsovs til at opnå den hastighed? Stickland har brudt den perfekte teknik op i tre punkter:

1. Ryst den (med låg på)
Pointen er at få blandet ketchuppen godt, så den får en ensartet konsistens. Ketchup består i princippet af tørre partikler opløst i væske. De to ting kan som bekendt stå og skille i tiden der går, mellem du bruger den. Det resulterer i vandig sovs på toppen og tørre ophobninger i flaskehalsen, som du gerne vil have opløst, inden de udvikler sig til propper.

Derfor siger Dr. Stickland:

”Begynd altid med at give sovsen en god rystetur.”

2. Vend bunden i vejret på flasken
Så skal sovsen frem til flaskehalsen:

”Hvis der ikke er så meget tilbage i flasken, kan det være nødvendigt at give flasken et hårdt ryst for at få sovsen væk fra bunden. Vend flasken med halsen nedad (stadig med låget på), og stød den nedad med høj hastighed, så du får både flasken og ketchuppen til at accelerere. En hurtig opbremsning skulle få sovsen til at falde ned i halsen.”

3. Vip og hæld
Nu er det, at sovsen skal hældes med den helt rigtige hastighed. Hvor megen kraft, der skal til, afhænger af, hvor meget, der er tilbage i flasken. Jo mindre der er i, desto mere hjælp skal flasken have. Enten i form af slag i bunden eller ved en nedadvendt flaskehals. Men hvis man bare giver sig til at hælde og slå på den helt uden fingerspidsfornemmelse, kan det være, at den pludselig løber for hurtigt – med eksplosioner til følge.

Dr. Stickland foreslår:

”Du bliver nødt til at finde den helt eksakte mængde kraft, der får din ketchup til at bevæge sig i retning af din burger. Begynd med at pege den åbne flaskehals mod din mad i en vinkel af cirka 45 grader, mens du blødt, men bestemt slår flaskens bund. Øg kraften i slagene, indtil den balancerer med sovsens mekaniske styrke (vi er ikke helt sikre på, hvad det er, men mon ikke man finder balancen med lidt øvelse, red.), og den begynder at løbe.”

Nu har du fået hele reologens manual til Heinz Ketchup på glasflaske. Og så spørger du måske, hvad du skal bruge den til, eftersom Heinz i 1983 introducerede plastikflasker, som man bare behøver give et klem, og så klarer ketchuppen resten selv.

Men så tænk videre på alle de hippe burgerbarer, hvor de for æstetikkens skyld bruger de gammeldags flasker – og hvor du for alt i verden ikke vil have tomatsovs ud over skjorten – og tak ham.

LÆS OGSÅ: Den har vi ventet på: Nu kommer Fernet som øl

LÆS OGSÅ: Ny undersøgelse: chili får dig til at leve længere

LÆS OGSÅ: Kød + tid: Sådan laver du den perfekte ragù alla bolognese