Jørgen Knudsen er bomberydder og dykker: "Jeg har altid min toilettaske med mig. Når jeg møder ind mandag morgen, ved jeg ikke, hvornår jeg kommer hjem" scroll-down

Jørgen Knudsen er bomberydder og dykker: "Jeg har altid min toilettaske med mig. Når jeg møder ind mandag morgen, ved jeg ikke, hvornår jeg kommer hjem"

Gennem en lang karriere som bomberydder og dykker har Jørgen Knudsen både dykket efter lig og afgørende beviser, været på piratjagt i Adenbugten og sprængt miner fra anden verdenskrig. Når han hopper ud på det dybe vand, er han typisk på jagt efter noget, som andre har svært ved at finde eller bestemt ikke har lyst til at støde på.

Af Sofie Valentin
Foto: Thomas Nielsen
Karriere Euroman

Hvordan ser en typisk arbejdsdag ud for dig?

”Jeg er del af en operativ enhed, og der er ikke to dage, der er ens, lad mig sige det sådan. Oprindelig er vi sat i verden for at holde vandene fri for sprængstoffer, så ofte er vi ude på sprængningsopgaver. Under anden verdenskrig blev der lagt over en million miner i Danmark, og det rydder vi stadig op efter.

Vi kan også assistere på politiopgaver, hvor nogen er forsvundet, og vi skal hjælpe med at dykke efter nogen eller noget. Så pakker man bare og tager afsted, når de ringer.

I sidste uge havde jeg tilkaldevagt, vi havde været på opgave onsdag og torsdag, og da vi kom tilbage torsdag klokken 16.15, var folk trætte og glædede sig til at komme hjem til deres koner og børn. Klokken 16.16 ringede telefonen. Der var en opgave. Et formodet lig. Da jeg havde lagt på, så jeg på resten af enheden og sagde: ’Det bliver så ikke i dag, vi kommer hjem.’”

Du skal være omstillingsparat?

”Jeg har altid min toilettaske liggende klar i rygsækken. Når jeg møder ind mandag morgen, ved jeg ikke, hvornår jeg kommer hjem om aftenen. Og hvis jeg har tilkaldevagt, ved jeg slet ikke, om jeg kommer hjem. Derfor har jeg altid min toilettaske med. Så har jeg min tandbørste og min shampoo på mig, for det kan ende med, at jeg er afsted på opgave i en uge eller mere.”

Hvad sker der, når I skal bortsprænge en bombe?

”I forbindelse med, at Baltic Pipe (gasrørsledning, der skal strække sig fra Danmark til Polen, red.) skal anlægges i Nordsøen, sidder vi som rådgivere, hvis de finder gamle bomber. De fandt fx en torpedo med 300 kilo sprængstof i, som lå på 54 meters dybde. Vores folk skulle flytte torpedoen og sprænge den i sikker afstand ude på vandet. Sådanne opgaver tager lang tid, både fordi torpedoen skulle hæves og flyttes, og så er der jo bare per definition dårligt vejr i Nordsøen.”

Se, hvad vi ellers skriver om: På job med...