Hver søndag forvandler Bergur Løkke Rasmussen sig til en en stor, muskuløs ridder scroll-down

Hver søndag forvandler Bergur Løkke Rasmussen sig til en en stor, muskuløs ridder

Bergur Løkke Rasmussen er glad for at spille og for at snakke. Nu har han fundet en måde, hvorpå han kan kombinere de to ting i sin EP-valgkamp.

Af Mia Skovby
Samfund Euroman

DER FINDES DEN SLAGS politiker, der har hemmelig adresse, og så findes der den slags, der ude foran sit nybyggerrækkehus i Espergærde har parkeret en ordentlig øse påklistret med billeder af politikeren selv og diverse udsagn såsom ’stem på Bergur’ og ’Moderaterne’, hvilket altså eliminerer enhver gisning om, at der derinde skulle bo andet end en politiker. Bergur Løkke Rasmussen hører til sidstnævnte kategori.

På første etage af dette nybyggerrækkehus findes et værelse, der både byder på et indrammet brev fra Folketinget, en ordentlig gamercomputer og en bogreol med blandt andet ’Den lille Prins’, fem bind i serien ’H.C. Andersens Eventyr’ og Euroman fra november 2023, hvor Lars Løkke Rasmussen prydede forsiden. Værelset er husejerens kombinerede gamingværelse og kontor, men det er jo egentligt nok mest et kontor, for nu har han jo også fundet en måde, hvorpå han kan kategorisere sit spilleri som arbejde. Bergur, der forresten er en ud af blot 22 danskere til at bære det navn, er nemlig begyndt at føre valgkamp på Twitch.

Hver søndag klokken 20 (nogle gange bliver den lige lidt over 20, man er vel småbarnsforælder) forlader han kæresten Simone, sønnen Herman Lars og hunden Atlas for at tjekke ind i en virtuel verden i to timers tid. Han åbner et computerspil og platformen Twitch, hvorinde han livestreamer sit spilleri, så andre kan se ham spille, og de må da også meget gerne stille ham spørgsmål undervejs, gerne om EU.

I aften er ingen undtagelse. Lidt over 20 (man er vel småbarnsforælder) falder ordene:

”Hej og velkommen til alle, der er kommet med til søndagsstream og søndagstanker her søndag den 5. maj. Danmarks befrielse. En stor og vigtig dag. Og i dag er vi joinet af en Euroman-journalist, som nok vil stille nogle spørgsmål.”

DER ER TO RIMELIG gode grunde til, at Bergur spiller ’World of Warcraft’ til offentligt skue. Den ene er, at han er glad for både at spille og snakke, og nu hvor han alligevel spiller så meget computer i sin fritid, kan han jo lige så godt kombinere dét med at informere nogle mennesker om alt det arbejde, han går og laver nede i Bruxelles. Den anden er, at der snart er EP-valg, og Bergur vist nok er nummer to på Moderaternes liste, så al omtale er omtale.

De første par gange, han tændte kameraet, kom der ikke så mange, ja, han kunne ende med at sidde og snakke til én seer, måske to. Men det gjorde ikke så meget. Når folk dengang ikke stillede spørgsmål, så ville han bare selv tage fat i nogle vigtige emner (gerne noget om EU) og holde talestrømme om dem. Det skulle lige løbes i gang, og det er det også blevet, for nu sidder der ved livestreamens start 25 mennesker og kigger på Bergur.

I skærmens højre side kan Bergur følge med i, hvad disse 25 skriver og måske endda spørger om. Det er imidlertid mig, der stiller aftenens første spørgsmål, da jeg vil vide, om han har det samme computer-setup i Bruxelles. Det har han ikke, og da han begynder at vise den bærbare computer, han gamer på, når han er i udlandet, blander en bruger ved navn NakedNeuron sig i chatten.

”Jeg er en laptop pleb på 10. år,” skriver han.

Det viser sig, at NakedNeuron er ingen ringere end Bergus lillebror, Simun. De to gamer relativt ofte sammen, og som kloge mennesker så ofte siger, så falder æblet altså sjældent specielt langt fra stammen, og det skal det snart vise sig, at det heller ikke gør det i dette tilfælde. Inden længe er der en bruger med navnet Larsloekke1964, der skriver: ”Godaften fra Stockholm”.

”Jeg vidste ikke engang, at han havde en Twitch,” siger Bergur. ”Men det passer i hvert fald med, at jeg ved, at han er på statsbesøg i Sverige med kongefamilien.”

Gamer din far?

”Jeg tror ikke, han spiller længere. Men han spillede ret meget ’SimCity’ engang.”

For i omegnen af tyve år siden gik Bergur en aften ned på sin fars kontor i barndomshjemmets kælder, hvor den nuværende udenrigsminister sad og spillede ’SimCity’. Bergur gik i seng, og da han stod op næste morgen, sad hans far stadig og spillede ved sin computer.

”Der havde han taget sig en all nighter for at spille ’SimCity’,” siger Bergur i mikrofonen. ”Kan du huske det, far?”

”Husker det. Vildt spil. Satte man skatten op til 12% flygtede alle indbyggerne,” svarer Larsloekke1964 i chatten.

DET ER DOG IKKE KUN Bergurs familie, der har fundet sig til rette inde i chatten. Også private venner, partiansatte og nogen, han ikke aner, hvem er, skriver beskeder til politikeren.

I dag har Bergur valgt, at han skal spille ’World of Warcraft’, og mens han sidder og vælger hårfarve til sin karakter, foreslår en bruger, der deler navn med en fra Moderaternes kommunikationsafdeling, at det kunne være fedt at høre lidt om, hvad gaming har givet Bergur. Både personligt og når det kommer til kompetencer.

”Jamen gaming har jo været et samlingspunkt for mig og mange af mine venner. Det har været noget, vi har samlet os om i vores fritid. På kompetenceniveau har det også været noget, der har givet mig nogle digitale kompetencer.”

Har det givet dig nogle strategiske kompetencer, du har kunnet bruge i din politiske karriere?

”’Warcraft’-spillene, som jeg har spillet en del, er strategispil, hvor man skal vinde over hinanden. Jeg har aldrig tænkt over, om jeg har fået nogle strategikompetencer derfra, men det kan sagtens være. Jeg har i hvert fald fået en smule lederskabserfaring derfra, fordi man I ’World of Warcraft’ spiller i guilds (en slags spillegruppe, red.), og der har jeg allerede fra en ung alder været med til at være i en form for ledelse, hvor man aftalte, hvornår man skulle gøre de forskellige ting, fx hvornår man skulle slå en boss ihjel, og så skulle man også finde ud af, hvem der fortjente at få et nyt sværd.”

BERGUR HAR SPILLET COMPUTER siden noget nær tidernes morgen. Specielt begejstret er han for ’World of Warcraft’, som han ”har spillet rigtigt, rigtigt meget, siden det kom ud i 2004.”

I BergurLokkes bio på Twitch omtaler han sig selv som en politiker med et gamingproblem. Men det er nu egentligt ikke, fordi han mener, at han har et problem, fortæller han mig, hvilket er på trods af, at han har valgt at skrive det i sin bio. Det er ikke så svært at forstå, hvorfor tilliden til politikere er så lav.

Nå, men der har da været tider i livet, hvor han lige skulle minde sig selv om, at der var andre ting i livet end at spille computer. Tider, hvor det var rart at kunne logge ind i en fantasiverden som karakteren SilvaAminus (Silva er latin og betyder Skov, Bergur mener at Aminus er latin for ånd, men det kan Google Translate imidlertid ikke bekræfte, red.), og han har da ofte hellere villet sidde ved computeren end at stå og flankere til en eller anden fest. Gaming har bare altid været en god hobby for ham. Lidt ligesom når andre går til sport, kan han godt lide at sidde foran computeren.

Når han er i Bruxelles, har han en del tid til at spille. Så kan han sidde foran sin computer det meste af aftenen og nogle gange også ud på natten, mens han i sit headset snakker med venner, der befinder sig forskellige steder i verden. Det er en god måde at holde kontakten på, synes han. Han har en ven, der flyttede til Sverige. Nu mødes de i ’Warcraft’-verden.

I SPILLET REPRÆSENTERES BERGUR af en stor, muskuløs hellig riddertype ved navn Paladin. Når man spiller ’World of Warcraft’, skal man vælge en avatar at spille som. Man kan vælge mellem fire gode og fire onde. Bergur er en af de gode. Bergurs karakter kan heale sig selv, hvis han kommer til skade.

Begyndte du at spille som den avatar, fordi du kunne se dig selv i ham?

”Det ved jeg ikke. Jeg syntes bare, at der var noget fedt i at være en krigertype. Paladin er en kriger, der slås med våben, men han kan også magi.”

Paladin-avataren, der af politikeren er blevet navngivet Zilvia, går rundt i den virtuelle verden og dræber nogle ulve, mens chatten til højre stadig kører på højtryk. En vil vide, hvordan det er at have en far, der er toppolitiker, og så selv gå i de fodspor.

”Det her kommer til at blive meget paradoksalt, fordi jeg selv rejser frem og tilbage. Men min far var ikke særligt meget hjemme, og det, syntes jeg jo ikke, var det bedste i verden. Men samtidig så jeg også, hvad man kan få ud af at være aktiv i politik.”

Hvad kan man få ud af det?

”Jamen, man får indflydelse. Man kan være med til at sætte retningen. Man kan præge debatten og beslutninger i den retning, man gerne vil have det. Man får indflydelse og magt ud af det, men samtidig koster det jo også. Det er lange arbejdsdage, det er ikke at se sin familie så meget, og så skal man være en offentlig person og stå på mål for meget.”

Såsom?

”Altså, det er aldrig sjovt at blive kaldt alle mulige øgenavne på X eller whatever. Det er ikke sjovt, når nogen går på X for at skrive: ’Du er lige så tyk som din far, skrid ad helveds til’. Jeg har valgt at stille mig ind på den politiske scene, og jeg er klar til at forsvare, hvorfor jeg mener A og B og ikke C og D. Men jeg kan ikke forstå, hvad det har at gøre med, hvordan jeg ser ud.”

DER NÅR AT GÅ ni stille sekunder, inden Bergur læser næste spørgsmål op.

”Der er en, der spørger, om jeg har spillet ’League of Legends’. Det har jeg. Det gode ved det spil er, at et spil varer mellem en halv og en hel time, så i de perioder, hvor jeg har haft lidt mindre tid, har det været et ret godt spil.”

Det er virkelig nogle forskellige spørgsmål, der stilles i dag. Atlasmor1234 vil vide, om vi har brug for noget mere danskvand. Peterkbj vil vide, om der er noget relateret til gaming og digitalt liv, som, Bergur synes, skal reguleres af EU? Det korte svar er ja. Der er meget.

Kbhsv123 vil vide, om Moderaterne og Venstre ikke er det samme i Europa-Parlamentet?

”Det korte svar er nej. For det første er det to forskellige partier. Det længere svar er, at vi på nogle centrale områder afviger en del fra hinanden. Vi er jo ikke dag og nat, fordi vi sidder jo i den samme politiske gruppe i Europa-Parlamentet. Vi er begge liberale, men hos Moderaterne er vi mere socialliberale end rene liberale.”

MeetThePete vil vide, hvorfor EU ikke har gjort mere for at hindre russiske esportsorganisationer i at deltage i europæiske konkurrencer.

”Hvis du spørger mig, så synes jeg jo helt klart, at det var en kæmpe skandale, at de her hold, der havde russiske spillere på, fik lov til at deltage i majoren i København. Jeg forstår ikke, hvorfor man fra dansk side ikke gjorde mere for at forhindre det.”

Ville man kunne lovgive mod det?

”Det tror jeg godt, man kunne. Altså, det er jeg ret sikker på, at man godt kunne. Uden at vide præcist, hvordan man lige skulle gøre det.”

DET ER IKKE MEGET, Bergur når at få gamet. Når han svarer på spørgsmål, er han nemlig meget glad for at gestikulere samtidig. Men han får da dræbt et par skurke og sådan, mens han livestreamer og svarer på primært politiske og mange rimeligt velovervejede spørgsmål, hvoraf en del vedrører gamingpolitik.

Af hvad Bergur ved af, er der ikke andre af de danske EP-medlemmer, der gamer. Men gaming er jo mange ting, og mon ikke nogen af dem spiller ’Candy Crush’.

Der kan dog ingen tvivl herske om, at en stemme på Bergur er en stemme på en gamer, og succesen af det vælgermøde, der har udspillet sig her til aften på Twitch, cementeres for alvor, da MeetThePete i chatten skriver: ”Tak for svar og din holdning til emnet – du har min stemme til Europa-Parlamentet.”

”Jamen selv tak, MeetThePete,” svarer Bergur. ”Og tak for din stemme.”

Se, hvad vi ellers skriver om: Gaming