Hvad er det første, du læser hver dag?

”Når jeg skriver, så prøver jeg faktisk at undgå at bruge telefonen. Ofte tjekker jeg først rigtigt telefonen efter klokken 12, medmindre der er et eller andet, der virkelig virker vigtigt.

Jeg modtager på mail en ’Morning Briefing’ fra The New York Times. Den kan man få gratis, hvis man tilmelder sig. Den kan jeg godt lide, fordi den er skrevet sådan lidt i telegramform. Det er bare de rå nyheder. Nogle gange i løbet af dagen går jeg ind på DR’s nyhedshjemmeside. Og det er sådan set, hvad jeg læser af nyheder i løbet af en dag.

I den ideelle verden læser jeg først nyhedsbrevet efter klokken 12, fordi jeg skriver om formiddagen. Jeg kan godt lide – når børnene er afleveret – at gå lidt uforstyrret til mit eget arbejde uden at få for meget omverden ind.”

Hvordan holder du dig fra telefonen?

”Det er lidt en kamp. Det er det jo hele tiden, fordi telefonen er så afhængighedsskabende. Men det, jeg gør, er, at jeg ofte ikke har notifikationer slået til, og så lægger jeg telefonen i et andet rum, når jeg sidder og skriver.

Jeg har også i en periode haft en gammel Nokia, som jeg brugte på mit kontor og lod smartphonen ligge derhjemme. Men det blev også nogle gange lidt besværligt, hvis der opstod en situation, hvor jeg skulle bruge den. Ellers bruger jeg to programmer.

Et, der hedder Cold Turkey, og så et, der hedder Freedom. Jeg bruger Freedom til at lukke ned for telefonen i et givent tidsrum. Simpelthen blokere mails og den slags, så jeg ikke bliver fristet til lige at gå ind og se, om der er kommet et eller andet.

Cold Turkey kan nogenlunde det samme, men fungerer bedre på computeren end telefonen. På computeren blokerer jeg tit browseren mellem 8 og 12. Hvis jeg ikke er i researchfasen, skal computeren fungere som en skrivemaskine. Ellers kan jeg gøre det sådan, at jeg ikke kan tjekke mails, men godt kan tilgå internettet. Jeg er nødt til at være ret struktureret.”

Hvordan holder du dig ellers orienteret?

”Jeg læser ikke rigtigt nogen papiraviser. Og jeg har heller ikke abonnement på nogen netaviser. Jeg læser dog ret tit The Economist. Jeg køber det i en kiosk på Frederiksberg, i krydset mellem Falkoner Allé og Godthåbsvej. Den hedder vist Candy Kiosk.

Jeg kan godt lide at have det på papir. Jeg vil gerne væk fra skærmen. Jeg har det altid med i min taske og sætter mig ned og læser, når der en gang imellem er tid i løbet af dagen. Jeg har købt The Economist i mange år.

Det er ikke, fordi jeg som sådan abonnerer på deres verdenssyn, men jeg kan godt lide deres koncise måde at skrive på. Der er ikke så mange unoder. Meget velskrevet og klart. Og meget vidende journalister. De slår ned på ting i hele verden. Jeg kan godt lide den lille fordybelse, der ligger i det.”

Ser du nyheder på tv?

”Nej, det gør jeg faktisk ikke. Jeg ser næsten aldrig TV Avisen. På det seneste har jeg dog set ’Krigens døgn’ på Danmarks Radio. Jeg synes virkelig, det er informativt. Men jeg kan bedst lide at læse, fordi jeg der selv kan bestemme tempoet.

Så jeg hører faktisk heller aldrig podcasts. Til gengæld læser jeg meget skønlitteratur. Også på grund af mit arbejde. Her er jeg blevet tiltagende glad for min Kindle. Det fungerer.

Hovedårsagen er, at der altid er lys i den. Det gør faktisk, at jeg får læst meget mere, når jeg ikke er afhængig af en læselampe.” 

Kristian Bang Foss

(f. 1977) Opvokset i København. Uddannet fra Forfatterskolen i 2003. Debuterede i 2004 med ’Fiskens vindue’. Har siden udgivet ’Stormen i ’99’ (2008), ’Døden kører Audi’ (2012) og ’Frank vender hjem’ (2019). Var medforfatter på manuskriptet til spillefilmen ’Vores mand i Amerika’ (2019).

Aktuel med den anmelderroste bronzealderroman ’Manden der bar solen’, der – ligesom de fire foregående – er udkommet på Gyldendal. Bor i København.