Er du træt af overrendte landeveje, hvor det er noget nær umuligt at holde kæden stram? Så kommer ét godt råd herfra: Omlæg dine vanlige ruter, og indstil GPS’en til Bornholm – her kan du – sammen med dine bedste allierede landevejsracere – både få noget i benene – og en på opleveren.  

Til at guide jer godt på (lande)vej har vi selvfølgelig allieret os med etapevinder og bornholmer to the bone - ham med overskægget aka. Magnus Cort:

”Mange, jeg har mødt, tror, at al min landevejstræning på Bornholm har foregået frem og tilbage på den samme lille vej, på den her lille ø. Intet kunne være mere forkert. Der er fx 105 km rundt på landevejene langs kysten, og inde på øen ligger et utal af veje - både små og større, der byder på masser af højdemeter.”

Her får I Corts 6 favoritter:

1. Den lange

Bornholm rundt, 104 km, ca. 625 hm

"Det er sådan set hundrede procent op til jer, hvor I starter turen, og hvilken vej rundt om øen, I kører. En mulighed er at lægge fladt fra start ca. 50 km syd for Svaneke. Når I rammer den gamle købstad, begynder bakkerne så, og de niver helt ind til Hasle. På strækningen mellem Svaneke og Gudhjem møder I fx Ypnasted-bakken, som nok er den hårdeste stigning på ruten, og strækket forbi Hammershus Slotsruin, gennem Slotslyngen, kan i den grad også mærkes i benene." Se præcise ruteinformationer her.

Martin-Birk-Hammershus-23788425-Foto_Martin_Birk.jpgHammerhus. Foto: Martin Birk

Spis:

Spis frokost eller aftensmad på Restaurant 1B på Svaneke Havn, der byder på friske råvarer, dejlig vin & godt værtskab.

Forsyn jer med gode surdejsbrød, sprøde tebirkes og varm kaffe hos Svaneke Brød.

Skal der tankes forsyninger undervejs rundt om øen, er der blandt andet godt bagværk hos Brødre Bageri i Tejn, bæredygtig chokolade hos Kjærstrup i Snogebæk og alskens gode varer i Torvehal Bornholm i Rønne.

Sov:

Overnat på den gamle købmandsgård Siemsens Gaard og få gratis adgang til Svaneke Badeklub og deres arkitekttegnede sauna med i købet.

2. Den legendariske

Bjergmesterskabsruten, 8 km, ca. 175 hm

"Bjergmesterskabet bliver afholdt hvert år af Bornholms Cycle Club - en tradition, der startede længe før, jeg blev født, og som er en legendarisk rute for bornholmske cykelryttere. Rutens start er i Vang Havn, hvorfra I får lov til at lægge ud på Danmarks måske hårdeste bakke. Her fortsætter I ad strækningen i et lettere kuperet terræn, inden den står på en lang nedkørsel på snoede veje gennem Slotslyngen, Hammerhus passerer I i høj fart på vejen, som fortsætter videre til Sandvig. Her drejer I skarpt ind på Fyrvej, og efter et par hundrede meter flad vej, går sidste del af turen op med endemål på toppen af Hammer Fyr. En enestående rute efter dansk målestok."
Se præcise ruteinformationer her.

2X9A1213-6402737-Foto_Daniel_Overbeck.jpgHammer Fyr. Foto: Daniel Overbeck

Sov:

Overnat på Strandhotellet i Sandvig, der både disker op med bornholmske fisk og lokale grøntsager til aften og sublim morgenmad.

3. Den kuperede

Omkring Hasle, 39 km, ca. 350 hm

"En meget kuperet rute omkring Hasle. Her lægger I ud med at køre gennem Serpentinersvinget fra Hasle Havn videre op mod Rutsker. Derfra er der kurs mod kysten ad flot landevej langs vandkanten på Teglkåsvej. Her vælger I selv, om opkørslen skal være via bakken fra Helligpeder eller bakken fra Teglkås. Selv foretrækker jeg at køre op fra Teglkås for at få et par ekstra fine km langs kysten. Tilbage på hovedvejen tager I et kortere stræk nordpå, inden turen igen går op til Rutsker og forbi Ruts Kirke. Denne gang vælger I så en vej ned, der rammer landevejen mellem Rønne og Hasle. Her køres mod Rønne i bare 400 m, inden I tager et venstresving ind på Simblegårdsvej, som følges til Klemensker. Simblegårdsvej går både op og ned, men mest op og har over 100 hm. Vejen indgår ofte i de licensløb, der køres på øen. Fra Klemensker går turen ned gennem Nyker og videre ned til Hasle Lystskov, og så er det ellers tilbage til Hasle via cykelstien i skoven."
Se præcise ruteinformationer her.

Spis:

Skal der spises ekstra godt, så tag en smuttur nordpå, og spis på The Falcon Hotel.

Sov:

Varra Water i Hasle renoverer gamle fiskekuttere og laver dem om til meget autentiske overnatningssteder. Slæb cyklerne ombord, og hvil ud på soldækket blandt trodser og fiskenet. De kan også sejle jer til den næste startby på jeres bornholmertour.

4. Den højeste stigningsprocent

Omkring Gudhjem 57 km, ca. 570 hm

"Rutens start i Døndalen byder på 100 hm op til Rø, inden I igen rammer en flad strækning. Og det beskriver egentlig meget godt turen, der byder på tætpakkede højdemeter. Fra Rø fortsætter I til venstre ad Røbrovej, hvor I møder “Bobbebrøddan”, der blandt andet byder på 30 hm over blot 300 m. Når toppen er nået, går vejen ned til Gudhjem Havn via den stejle hovedgade. Herfra står det jer frit for, om vejen op skal gå via: Bokulvej, som den er korteste, men også stejleste distance. Brøddegade, som er knapt så stejl, mere jævn og lidt længere eller sidste mulighed, som er Nørresand – den længste vej, dog med de mest overkommelige stigningsprocenter. Fra bakketoppen stikker I østover ad Helligdomvej, hvor I efter små 4 km slår to smut op i land og ned igen. Først er det Kobbevej og siden Kjeldsebyvej, der står for tur. Efter toppen på Kjeldsebyvej fortsætter resten af turen inde på øen. Hold til højre af Nybrovej, kør gennem Østerlars og et smut hen omkring Rø Plantage og så videre af en rigtig fed vej mellem Rø og Olsker. Lige inden Olsker kører I ned til Tejn langs kysten og tilbage til bunden af Døndalen."
Se præcise ruteinformationer her.

27099-2414724.jpgDøndalen

Spis:

Får I lyst til den helt store frokosttur, så stik sydpå til Christianshøjkroen, der ligger smukt i Almindingen, Bornholms største skov. Bestemt et udbrud værd.

Sov:

Overnat og spis på det legendariske Melsted Badehotel. Klassisk badehotelstil og nordisk minimalisme i vandkanten med egen badebro til kolde dyp efter cykelturen.

Lidt nord for Dynddalen ligger Stammershalle Badehotel. Det ikoniske badehotel har ageret stamsted for naturglade sjæle siden 1911 og byder på lyse værelser og en rigtig god restaurant.

 

5. Den korte

Omkring Nexø 22 km, ca. 180 hm

"Den korteste af ruterne, som på trods af, at den ikke indeholder nogle af de 10 nævnte bakker, alligevel har højdemeter nok. Ruten tager udgangspunkt i Nexø. Her kører I i nordlige retning, inden I kører op igennem Paradisbakkerne af Oksemyrevej. Det er en rigtig god stigning op til Paradisbakkerne, og strabadserne er givet rigtig godt ud, for det er en helt fantastisk vej med smuk natur. Derefter kører I ad små veje ned til Rønnevej, hvorefter I tager turen op ad Slamrebjerg - en af de hårdeste stigninger på Sydbornholm. Fra toppen af Slamrebjerg er det bare ned ad bakke mod Nexø igen."
Se præcise ruteinformationer her.

PARADISBAKKERNE-VANDRESTI-8161340-Foto_Martin_Birk.jpgParadisbakkerne. Foto: Martin Birk

Spis:

Maries Biks på havnen i Nexø serverer hjemmelavede sandwich, salater og virkelig godt smørrebrød. 

Skal der god kaffe til at få varmen, er der mange gode kaffesteder i Nexø: Cafe Brumman, Coffee Creative, og Cafe Holmer er nogle af mulighederne. 

Spis middag på den charmerende restaurant og vinbar Razapas, der ligger med udkig til Nexøs rå industrihavn.

6. Den, der kan lidt af det hele

Øen rundt inde i land 85 km, ca. 570 hm

"En rute, som jeg selv meget vel kunne finde på at køre som en af mine træningsture. I kommer næsten hele øen rundt, men ikke langs kysten. Hovedparten af ruten bliver nemlig kørt på de små veje. Selvom der ikke bliver opsøgt nogle af de store bakker, løber højdemeterne alligevel op til sidst. Ruten starter i Rønne, og de første 10 km foregår langs Søndre Landevej. Når I forlader Søndre Landevej ved at køre ind i land, går der omkring 30 km, før I igen rammer en tosporet vej i Østermarie. Kort derefter snor I jer så igen rundt på de små nordbornholmske veje og endnu små 30 km går, inden I igen er på tosporet vej i form af Simblegårdsvej. Ved bunden af Simblegårdsvej tager I et kort stræk på landevejen, inden turen går ned til Hasle Lystskov, og så er resten af turen til Rønne i eller langs skoven."
Se præcise ruteinformationer her.

Spis:

Spis frokost på Det Røde Pakhus i Rønne, hvor I får Bornholms bedste smørrebrød.

Slut turen af med en god middag på vinbaren og spiseriet Razapaz i Rønne.

Sov:

Lad op – eller genvind kræfterne – med wellness på Bornholms DiamantspaHotel Griffen i Rønne. Et virkelig godt sted både at restituere, spise og overnatte.